Ползваме все по-малко найлонови пликчета

Само за година употребата им е паднала с 60%
Обновена: 1 май 2015 15:43 | 1 май 2015 14:34, Миглена Иванова
9
Ползваме все по-малко найлонови пликчета
Снимка: Reuters, архив

Потреблението на найлонови торбички в България намалява, ако се съди по постъпленията от таксите за торбичките, произведени от полимери, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От ведомството подчертават, че България е една от малкото държави членки на Европейския съюз (ЕС), която още през 2011 г. въведе мерки за ограничаване потреблението на торбички с въвеждането на продуктова такса за чантите, произведени от полимери, с дебелина под 25 микрона и размери до 390/490 мм.

През периода 2013 – 2014 г. се наблюдава значително намаляване на приходите от продуктови такси – над 60 на сто. От ведомството смятат, че това се дължи на преориентирането към използване на торбички за многократна употреба.

Припомняме, че на 28 април Европейският парламент одобри специална директива за намаляването на потреблението на тънки полиетиленови торбички. Държавите от ЕС могат да избират дали да предприемат меки за ограничаване потреблението на найлонови торбички до 90 броя на човек годишно до края на 2019 г., или по не да гарантират, че до края на 2018 г. потребителите няма да ползват безплатно торбичките.

Според екоминистерството България има възможност да запази съществуващия до момента режим за заплащане на продуктова такса на брой за всяка торбичка с дебелина до 25 микрона и размери до 39/49 см. Не е задължително да се въведе такава такса за торбичките с дебелина 25 – 50 микрона. Изискването е да се гарантира, че торбичките не се предлагат безплатно на мястото на продажба на крайните потребители.

В около 80 % от случаите, предимно в големите търговски вериги, до момента тези торбички, които са освободени от продуктова такса и се третират като такива за многократна употреба, се предлагат на потребителите срещу заплащане, посочват от министерството. 

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българина е *** свинар и не разбира защо трябва да пази природата
6
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук не става въпрос за това колко пари ще спестиш, тук говорим за възпитание, отношение към света и начина ни на мислене.Нищо няма да ни стане, ако сложим една торба в джоба преди да излезем на пазарАко ползваш градски транспорт няма да спестиш кой знае колко. Обаче замърсяването на въздуха ще е много по-малко, животът ще стане по-спокоен, няма да киснем с часове по задръстванията. И не последно място - има вероятност градинките от паркинги отново да се превърнат в място за игра на децата ни
5
9
 
36
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Чудесно! Сега ако наваксаме изоставането и при бутилките от пластмаса ще е супер!
4
13
 
42
 
! Отговори
Велев преди 8 години
ЕС, се занимава със всевъзможни глупости, само не и с просперитета на страните членки.
3
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полиетиленови торбички.
2
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Англия. Торбичките са безплатни и хората ги ползват много.
1
14
 
41
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 8 години
От много години моето семейство, както и повечето германци, отива на пазар с текстилни торби, най-често от памучен плат. Хляб и хлебчета продавачките слагат в книжни торбички.Това все повече се прави не от бедност, а за опазване на природната среда. Повечето от мойте близки хора в България купуват всекидневно найлонови торбички, а се оплакват, че са нямали достатъчно пари. За мен това е парадокс, нека започнат и те да пазаруват с торби от текстил.