В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!

Тържествено бяха отбелязани 139 години от избухването на Априлското въстание
Обновена: 2 май 2015 07:32 | 1 май 2015 21:20, Красимир Ангелов
199
В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!
Снимка: Булфото, архив

"Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето. Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме!”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото отбелязване на 139-годишнината от Априлското въстание.

“Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности. Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история. То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже, дай ми сила и недей ме оставя сам. Помогни ми в святото начинание и предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина”, заяви още държавният глава в своето слово.

По думите на президента Априлското въстание е самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии. “Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза”, посочи Плевнелиев.

"Възрожденският стремеж към самостоятелност, държавност и собствени институции бе вграден в основите на движението занационално освобождение.Този стремеж на апостолите от четвъртиреволюционен окръг ги подтикна да свикат истински български парламент в местността "Оборище", посочи президентът. Той допълни, че първият български парламент е воден от същитепринципи, които почитаме и днес - изборност на делегатите, демократичност и вишегласие.

"Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание на "Оборище", че пътят на националната ни свобода и независимост, преминават през принципите на свобода и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична  Европа, отбеляза Плевнелиев.

Тържествена заря проверка в Панагюрище тази вечер бе кулминация на националните чествания на 139-та година от избухването на Априлското въстание.

На площад "20 април" президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните роти от асеновградския гарнизон. На историческия площад в Панагюрище с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание.

Пред "Вечният огън" на мемориалния комплекс "Априлци" бе поднесен "Гирляндът на славата" в памет на героите от въстанието. Официални гости на честванията в Панагюрище бяха народни представители, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметове, общественици и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
9
 
! Отговори
del преди 8 години
Никой не обърна внимание на по-важното изказване тази вечер!!!! "Всички опити да бъде намерен синоним на турско робство, са равносилни на национално предателство"
24
2
 
8
 
! Отговори
Тоя Е Тотална Щета! преди 8 години
Имали смисъл да коментирам?.. Под достойнството ми е.... Лека вечер...
23
2
 
5
 
! Отговори
калитко преди 8 години
Калчев много се е опередастил.Високи цени и ниски заплати, това е щастие заот България.
22
2
 
15
 
! Отговори
Минчо преди 8 години
Питам днес 1ви май 2015 лето кога ще е нашето Априлско Въстание!
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най простият и продажен президент в 1300 годишната история на България ! Добре че не е казал че Америка ни е освободила от турско !
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Калина Станкована здраве на здраве....
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до димитърНапример избухването на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. по стар стил, днес правилно се празнува на 2 май (12 дни поправка). Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) също се отбелязва правилно като 18 юли по нов стил. За разлика от нея, обесването на Левски, 6 февруари 1873 г. по стар стил традиционно се отбелязва грешно като 19 февруари, всъщност датата отговаря на 18 февруари по нов стил. Понякога не се отчита промяната на годините. Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. по стар стил. при промяната на датата по нов стил на 6 или (неправилно) 7 ян
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е при това демократично османско присъствие защо е имало априлско въстание какво ще искимяса пастирката по въпроса
17
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
balgarskata armiq vsi4kite s nadnormeno teglo,siguren sam 4e i edno nabirane na losta ne mogat da napravqt
16
2
 
13
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
И защо Априлското въстание вместо на 20 април, го честват на 1 май? Изпълняват поръчката на еврогейците всяка национална паметна дата да получи менте символ . Както направиха с 9 май. А Плевнелиев докога ще изпълнява чужди поръчки? Докато го търпят овчедушните наследници на славни поколения българи.
15
3
 
10
 
! Отговори
Пука му на плевналие преди 8 години
той отдавна е започнал обратното броене т.е чака да се прибере в дома си,м обаче в чужбина и да си изкара старините ,богат ,спокоен и с чиста съвест
14
6
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
След като бачкате,а не работите...не вървите,ако бачкането ви е с пръстите по клавиатурата,има още много да бачкате
13
5
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 22Този е президента на Тиквата и ГРОБ! Тиквата го назначи! Никога този *** не може да бъде президент на България и българите. Набий си го в кухата кратуна веднъж завинаги, шмиргел!
12
2
 
16
 
! Отговори
Калина Станкова преди 8 години
България е моята родина . Тя е свята и изконно българска държава . Гордея се с факът че съм българка . Гордея се от фактът че живея в такава прекрасна родина . Обичам от цялото си сърце и душа моята родина .
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От US-амбасадата още ли не са издърпали ушаците на Росенчо, дето не е подчертал дебело, на три пъти, ролята на САЩ в честваните събития?
10
36
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Както и да го наричаш,той е президента на България.Личи си какви сте патриоти,ако беше руски щяхте хубавичко да му ударите език.Нали сте български патриоти,след като не уважавате българския президент,какви сте?
9
3
 
37
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Кметът на Панагюрище:"Който търси синоним на робство, е национален предател"
8
3
 
29
 
! Отговори
За сравнение преди 8 години
Кметът на Панагюрище - силна, страстна и истинска реч!V.S.И.Д. президент - злобен фалцет и четене от лист!
7
3
 
22
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
Нито войниците ни са войници, а толупи, нито президентът ни е мъж и държавник!
6
3
 
12
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Сменете си дилъра, тази дрога е некачествена и ви уврежда мозъкът.