Красимир Ангарски оглавява администрацията на 9-те болници в София

Москов: Ще се спестят 5 млн. лв. годишно от заплати и 2 млн. лв. за издръжка
Обновена: 14 май 2015 22:17 | 14 май 2015 22:03,
39
Красимир Ангарски оглавява администрацията на 9-те болници в София
Петър Москов. Снимка: архив, Булфото

Красимир Ангарски ще оглави гражданското сдружение, което ще бъде шапката на деветте болници в карето около Александровска болница. Това каза пред депутатите от здравната комисия в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов.

Той коментира, че финансистът, който е правил консолидационна компания на банки, със сигурност може да се справи с управлението на девет болници.

Ангарски е бивш директор на Банковата консолидационна компания, като е бил начело и на банките ДСК и ДЗИ, както и съветник на президента Петър Стоянов и служебен министър в кабинета на Стефан Софиянски. През последните години е икономически директор на болница "Света Екатерина".

По време на изслушването си в рамките на комисията относно идеята за сливането на болници Москов бе затрупан от депутатски въпроси по темата. Министърът отново обясни идеята си, като посочи, че целта е да се спестят пари от административните дейности и да се насочат към медицинските. "Идеята ни е да оптимизираме административните и стопанските дейности", каза Москов и допълни, че до един месец ще се конституира гражданското сдружение и до есента може да представи отчет.

Още по темата

Пред депутатите Москов обясни, че става въпрос за административно обединение на немедицински дейности и аргументира сливането на деветте болници с това, че през годините държавата е била лош стопанин, защото е отделяла средства за стопански разходи от бюджета за медицинските.

Здравният министър направи сравнение между администрацията на министерството и на деветте болници, като посочи, че целият щат на МЗ е 253 души, а в деветте болници е над 500 души. По думите му от тях по план трябва да останат 100 души, а административното звено ще стане не повече от 70 души.

Според разчетите на МЗ след сливането на деветте болници ще се спестят около 5 милиона лева годишно от заплати и 2 милиона лева за издръжка.

Министърът каза още, че заплатите на административния персонал в деветте болници възлизат на около 9 милиона лева годишно. Москов не е мислил по въпроса как ще се реализират съкратените от администрацията служители.

Петър Москов посочи още, че гражданското сдружение ще представлява една стройна администрация, малка по състав, но с експертиза, която да организира обществените поръчки и всички стопански разходи.

Структурата на управление няма да бъде променяна, увери той.

В отговор на депутатски въпрос Москов посочи, че допълнителните средства за болниците ще се разпределят по вътрешните правила на самите болници.

Уволненият д-р Дечо Дечев, който също бе изслушан пред комисията, обясни, че е бил уволнен от поста директор на болница "Св. Иван Рилски" поради други причини, а не заради сливането на болниците. Той каза, че от сливането на болница „Св. Иван Рилски“ с другите девет болници ще има нулев ефект.
 
Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
4
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 8 години
БРАВО МОСКОВ! РЕД Е НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ КОИТО ВОДЯТ ДОКТОРИТЕ ПО СБИРКИ И ЕКСКУРЗИИ ЕЖВСЕДНИЧНО. ПО-ДАЛЕЧНА ДЕСТИНАЦИЯ -ПОВЕЧЕ ИЗПИСАНИ ЛЕКАРСТВА ОТ СЪОТВЕТНАТА ФИРМА/НЕЗАВИСИМО ОТ НУЖДАТА НА ПАЦИЕНТА/.
35
1
 
5
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Понеже лекарите непрекъснато реват за заплати отидете на паркинга на тези 9 болници и вижте как лекари с 1 000 лв. заплата карат джипове за над 100 000 лв. Това не са единични случаи , а масово явление. И сега реват , защото Москов им спря кранчето най вече от фармацефтичните компании.
34
3
 
4
 
! Отговори
лекар-психолог преди 8 години
Браво на министър Москов. Най после тази комунистическа *** Дечев го изхвърлиха от болницата . На бюрото си държи снимка на Путин , а какво общо има един лекар с Путин. Такова *** , нагло и крадливо л...о не сте виждали .
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най заблуденият и неориентиран здравен министър в новата история на ВГ.
32
5
 
5
 
! Отговори
Оракул преди 8 години
Наистина ,околовръстна магистрала довежда министри ***. Господи, помогни на страдащ български народ! Загиваме!
31
5
 
4
 
! Отговори
скърбящ по БГ преди 8 години
Гербераси начело с Галфона са убийци на онкоболни.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта след време е да се открият частни онкологии Като се присъединят към фалиращите окръжни болници онкологиите после апартурата за лъчетерапия да бъде разпродадена на безценица на наши хора ......и после трябва ти лъчетерапия плащаш хилядарки на частника. Е който има пари ша живей който няма да мре... Засега имате все още безплатно лечение онкоблните ама след година две почти невъзможно ще бъде да го получите.
29
6
 
5
 
! Отговори
художника преди 8 години
А бе хора, в цял свят компании се сливат и обединява, правят се консорциуми или по-непопулярното СИНЕРГИЗЪМ. Ама ние тук в България нали сме свикнали да се делим непрекъснато, затова сме на това дередже.Нали знаете поговорката: 1 българин- Юнак, 2-*** българи- Чета, 3-*** българи- Чета с предател...
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов щял да спеси 5 милиона лева от заплати. Абе, Москов, ще съкратиш сума хора и ще си сложиш техните заплати в твоя джоб. Много си пекан, няма що.
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз разбирам ако става въпрос за болниците в Девин или Полски тръмбеш губещи ама онкодиспансерите не са на загуба едно нещо което работи не трябва да се пипа! Сградите и апаратурата им е нова бяха отремонтирани с европейски средства! Явно накрая ще го отнесат онкоблните ... Май някои са хвълили мерак на новата апарура и сгради но обновените онкологии ....ама нали всичко трябва да се окраде и разсипе
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И е лъжа че ще намали администарацията с 500 човека защото няма толкова администрация най много няколко счетоводителки и трз и личен състав тя и подръжката и орхранта се брои към администрацията ама без тях не може най- много 50 човека общо да съкратят ама после ще назначат повече след обединенитето както навремето АПК се напълни с админстрация тоз филм по възрастните сме го гледали
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българино, ако не прогледнеш в най-скоро време, ще ни залее вълната и от България ще остане само спомен в географията.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде от ТКЗС да правим АПК и това завърши с пълен провал ......защото като обедениш става куче влачи диря няма и ако спести 5 милиона ще загубят 50 милиона от източавне на многопрофилните болници там се краде яко от доставчици на лекарства храна охрана ремонт на медицинска апаратура МБАЛ са яко баталясали ...защо отремонтираните онкологични центрове и в сравнително добро икономическо състояние и добри условия за болните така и онкологиите се загробват!
23
6
 
8
 
! Отговори
йо преди 8 години
Г-н Москов, Вие се оказахте много добър последовател на Т.Живков. Преди години Т. Живков и компания решиха да унищожат богатите (работещите) селски кооперативни стопанства и ги обединиха с мързеливците. Ефекта от това е известен. Дерзай, Б. Борисовата инициатива за унищожението на България първо със закриването на част от здравните заведения, а сега и с това обединение направо ще ни унищожи.
22
5
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ПАНАИРИ преди 8 години
НИКОЙ ЛИ НЕ ПОМНИ КАКВО КАЗА МОСКОВ НА 7 АПРИЛ- ПРАЗНИКА НА ЛЕКАРИТЕ:" БОЛНИТЕ НЕ СА ПАЦИЕНТИ, А КЛИЕНТИ". НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА - МАЙНАТА Й. ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО ПО ОТНОШЕНИЕ НА МОСКОВАТА "РЕФОРМА". ТОВА ЛУДО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ, ЩЕ ЗАКОПАЕ БЪЛГАРИЯ ОКОНЧАТЕЛНО. ЗА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА - БЕДЕН,БОЛЕН.ВДИОТЕН ОТ ЧАЛГАТА И ПРОСТОТИЯТА НА ЕТО ТАКИВА УПРАВНИЦИ - СПЕЦИАЛНО НА ТИЯ ***.ТИ -НЕ ИМ ПУКА.В ЦАРСТВОТО НА ЛУДИТЕ,ВСЕКИ ДЕН Е ПАНАИР
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОДС въведе принципа "Парите следват пациента", а сега Москов и компания го свеждат до "Пациентът следва ЛИМИТИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ". Това са две съвсем различни философии, като втората е еманация на войнстващата бумащина и милиционерщина. На изборите Радан ще разбере горчивата истина!
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете москов(бивш лекар)Той е кукла на конциКостов му ги дърпаРадан ще го отнесеотнесе и ще завлече и борисов след себе си
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов не е ковенистТой е сталинистСега е издал заповед срещу частните болнициАко болен се влоши в България има право на транспорт със спешна помощТой е забранил това да се прави,ако нещастникът е пожелал да си лекува в "частна"болница.(москов се лекува в Правителствена)Но г-н Москов не регламентира частна спешна помощТака г-н москов осъществава геноцид над хората,рещили да потърсят и то с право по-качествена услугаАко не го осъди БХК,ще го съди Бог
18
9
 
12
 
! Отговори
много смело преди 8 години
Браво г-н Москов ! , но бъдете готов за мощен отпор на колегите си дето от години си ползват тези болници като бащиния и си правят каквото си искат, Реформа трябва незабавно в системата
17
5
 
10
 
! Отговори
браво преди 8 години
Вече няма да се мъчим да поддържаме качество на услугитеЩе нареждаме отгореТ.е.цялата корупция ще се централизираБравоДелян пеевски пасти да яде