Почина майката на Сергей Станишев

Дина Станишева си отиде от този свят на 88 години
Обновена: 14 май 2015 14:45 | 14 май 2015 14:43, Камелия Цветанова
61
Почина майката на Сергей Станишев
Снимка: Булфото, архив

На 13 май 2015 г. почина Дина Станишева, майка на бившия премиер и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев, съобщиха от семейството й.

Дина Станишева е родена в град Архангелск (Русия) през 1927 г., с произход, смесващ Руската и Германската култури и с корени в Петербург.

Тя избира да живее в България от 1958 г., когато пристига в София със съпруга си Димитър.

Дина Станишева е била филолог, професор и доктор на науките в БАН и Софийския университет "Св. Климент Охридски", където до последните години остава уважаван учен, търсен преподавател и ръководител.

"Широко скроена личност, с покоряваща щедрост към хората, тя спонтанно претворяваше професионалните взаимоотношения с колеги, докторанти и студенти в близки и дълготрайни приятелства. Дина изграждаше у близките си един особен критичен поглед към реалностите на света, и хората, близки с нея, винаги ще се допитват мислено до този поглед, когато е необходимо да вземат трудни решения", пише в съобщението.

Поклонението ще се състои в събота - 16 май, от 11.30 часа, в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(do) #40, всеки ден от както се е пръкнал живота, умират живи организми. Всеки ден, откакто се е появил човекът преди няколкостотин хиляди години (освен ако не смятате, че е преди 3 дни) умират хора и колкото повече стават тези хора, толкова повече умират. Помни - ако се раждат повече - умират повече.
31
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
ВСЕКИ ДЕН ЗАГИВАТ ХОРА ПО ИЗЯЩНО НАПРАВЕНИТЕ МАГИСТРАЛИ ЗА КОИТО ИМАМ ЧУВСТВОТО , ЧЕ СА НАПРАВЕНИ ОТ ЖИВОТИНСКА ТОР. ВСЕКИ ДЕН ЗАГИВАТ ХОРА В СРУТВАЩИТЕ СЕ МИНИ . ОТ БОЕПРИПАСИ И ОТ КАКВО ЛИ НЕ , НО НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ТОВА.
30
2
 
1
 
! Отговори
Bb преди 8 години
Bog da ja prosti jenata tesi prostazite deto pischat sa greschnizi vie Imate li maiki *** kak ne vi e sram ot prostascbkite vi redove Ami vaschte tapi maiki ne sa vi vaspitali sa Tova Ste ptostazi
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е и?
28
3
 
24
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Не знаех,че Сергей Станишеко е имал майка.Аз си мислех, че е клонинг в комунистическите секретни лаборатории с чип в главата, да пречи за номалното развитие на демокрацията.
27
3
 
17
 
! Отговори
читател преди 8 години
Последователен и верен комунист, със съпруга си налагала "народната власт".Добият комунист е мъртвият комунист.
26
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната добра майка родила и отгледала престъпник. Да почива в мир. Надявам се Правосъдието един ден да се заеме със сина и, за да има справедливост. И не само с него.
25
4
 
26
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
ЧЕ ЗА НАШИТЕ МАЙКИ - БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ПИШЕ ЛИ НЯКОЙ ? ПРИ НЕГО КОЕ Е ПО РАЗЛИЧНОТО ?
24
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЕЧНА ПАМЕТ!ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИНЦИПЕН И ДОСТОЙН ЧОВЕК!
23
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изчетах коментарите... Не искам да пиша в какво сме почнали да се превръщаме...Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните!
22
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Припомняме, че проф. Станишева беше уволнена от Института по български език през 1979г, като учен, който застъпва коминтерновската антинаучна теза за съществуването на "македонски език, нация и култура".
21
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гербоухи ***, нека всяка една простотия която сте *** под статията, скоро да ви се припомни докато погребвате някой ваш близък!НЕКАЩЕ
20
12
 
26
 
! Отговори
ГОСТ преди 8 години
АМИ И НАЙ-ВЪРЛИТЕ КОМУНИСТИ НЕ ЖИВЕЯТ ВЕЧНО ЗНАЧИ!
19
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се публикува тази новина - смъртта на този човек е личенпроблем, а това което се пише тук е меко казано грозно.Най-противни в природата са онези животни, които се хранят с ***.
18
3
 
27
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Нека почетем преуважаемата другарка Станишева с "Красная Армия всех сильней" в изпълнение на Каналето (по-известно като песничката Малка прополитическа), заслужила си го е! И като съпруга на преуважаемия Станишев-старши, който спонсорира разпространението на комунизма и православието в разни затънтени кътчета на земното кълбе чрез пенсионния ни фонд, така и като майка на преуважаемия Станишев-младши, който съчета във вречна братска любов красния комунизъм със също така красния османизъм! RIP
17
6
 
21
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Защо не казахте истинското й име- тя откога е известна с фалшивото име "Дина"? И от какво я е било страх,та е крила истинското си име- от любовта на народа ли??
16
8
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Да почива в мир жената. Синът й е пълно ***, но за умрял или добро, или нищо.
15
17
 
19
 
! Отговори
Да- повод си е преди 8 години
Един чуждестранен натрапник по-малко. Ние не сме я канили в страната си- България ще се справеше по-добре без нея и фамилията й!
14
4
 
19
 
! Отговори
Праветесиизводите преди 8 години
как се е ставало "професор и доктор на науките в БАН" до неотдавна.После тези професори и доктори си създадоха цели групи от "свои хора", които днес са силните на деня в академичните среди и решават на кого да се даде път в науката и кои да бъдат залъгвани почти до пенсионирането им с думите "Ти работи по проектите на колегите си, а после ще защитиш дисертация и след това бързо ще те хабилитираме." Само че това "после" никога не идва - намират някакъв претекст да кажат, че няма как да стане.
13
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗА УМРЕЛИЯТ СА КАЗАЛИ ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО. НО ТАЗИ МАКСИМА ВАЖИ САМО ЗА ТЕЗИ КОИТО СА ЖИВЯЛИ КАТО ХОРА И СА БИЛИ УВАЖАВАНИ И ЦЕНЕНИ. НО ТАЗИ МАКСИМА НЕ ВАЖИ ЗА ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ФАМИЛИЯ.