Константин и Елена да почерпят днес

Празникът е свързан с нестинарството
Обновена: 21 май 2015 07:43 | 21 май 2015 07:41, Веселина Йорданова
14
Константин и Елена да почерпят днес
Снимка: архив, БулФото

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград, а градът 16 века носи името му - Константинопол. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Св. Св. Константин и Елена, допълва БТА.

В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Константин и Елена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
Аз пък обичам Византия! Тя е Духовната Родина на всички православни християни! Тя е приобщила и нас ,българите (свети благоверен цар Борис-Михаил ни покръсти чрез византийските духовници )в Христовата Истина и Вяра! А как се отплащаме ? Проявихме по-скоро враждебност ,омраза и ненавист към народ,от когото не сме видяли нещо лошо! Сега пък в София по медиите се "проповядва" омраза даже и към Русия- нашата Освободителка! Каква неблагодарност от страна на нас.българите! Да мразиш тези народи,от които си получил добро и,и да харесваш тъпият и пропаднал еретически запад и америка,от които видяхм
13
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
АВТОРКАТА ДА ПОПРАВИ ЗАГЛАВИЕТО НА ТАЗИ СТАТИЯ! ТОВА,КОЕТО ТЯ ПРАВИ Е КОШУНСТВЕНО! НЕКА ДА НЕ ВЪОБРАЗЯВА,ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДИГРАВА НА ХРИСТОВАТА ВЯРА,НА БОГАИ СВЕТИИТЕ! БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА! ПОПРАВИ ЗАГЛАВИЕТО!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
ТОЗИ СВЕТЪЛ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК НА СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ И БЛАГОВЕРНИ ЦАРЕ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА,НЯМА,НЯМА ,НЯМА НИЩО ОБЩО С ГНУСНОТО НЕСТИНАРСТВО,КОЕТО СЕ ПРАКТИКУВА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ! НЕСТИНАРСТВОТО Е БЕСОВЩИНА И ЕЗИЧЕСКА ТЪПОТИЯ! НИЕ,БЪЛГАРИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ЛИ СМЕ,ЧЕ ДА ГЛЕДАМЕ И ОДОБРЯВАМЕ НЕСТИНАРСТВОТО И ДРУГИТЕ ЕЗИЧЕСКИ БЕСОВШИНИ? ИЛИ СМЕ СИ ОСТАНАЛИ ЕЗИЧНИЦИ ПО ДУША,ВЪПРЕКИ ЧЕ СМЕ КРЪСТЕНИ В ХРИСТОВАТА ВЯРА И ИСТИНА?
11
1
 
2
 
! Отговори
историк преди 8 години
Ало историците, проверете си сведенията. Първо християнството не става официална религия през 313, а равноправна на другите. Второ, не е Византийската империя, а Римската. Византия се появява едва след превземането на Рим от Германските племена през 5-ти век. Трето, никоя църква не смята, че откриването на кръста от императрицата е най-важното събитие!А да не говорим, че практиките на този ден идват от езичеството и нямат нищо християнскоНе подвеждайте хората с грешни исторически факти
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес е и Спасовден, но проследяването на подвижни празници е по-трудно ;)За втори път чета, че днешният ден бил свързан с нестинарството и че то било запазено в "много/някои райони". Ходенето по огън е запазено точно в едно село, Българи, и се прави на 3 юни (празника по стар стил). Иначе, последните истински нестинари (тези, които ги е "прихващало") са описани като силно праведни и уповаващи се на вярата хора. Според мен, това трябва да се запомни за тях, а не какво е мнението на църквата.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес е Свети Константин и Елена, но по изключение и Възнесение Господне - Спасовден, защото се чества 40 дни след Великден!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе днес не е ли Спасов ден?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
честито на всички именници , да са живи и здрави , и специялно на внука ми който носи името КОСТАДИН ,
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им е честито на всички именици само не ми е ясно защо се мъдри *** в списъка с имената.
5
8
 
3
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Браво на Борисов и Домусчиев.Туриха ножа на КОМУНИСТИЧЕСКОТО отборче ЦСКА.Само Левски.
4
3
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасение, Спасена, Спасимир, Сотир
3
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Днес православните християни празнуват църковния празник Възнесение Господне (Спасовден).
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ обреда не се извършва на мегдана!!!! Това, че кметовете на някои населени села го направиха на цирк с кебачета и бира няма нищо общо със самия обред!!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес-а я пак прочетете малко повече за нестинарството. Първо се чества в първата неделя срещу понеделник на месец юли, второ нестинарството е езически обичай и е родова/кланова традиция, и трето нестинарството е отречено от църквата.