Част от ромите напуснали Гърмен, страхуват се

Качили се към планината, други заминали към Гоце Делчев
Обновена: 27 май 2015 19:03 | 27 май 2015 18:49, Анисия Иванова
72
Част от ромите напуснали Гърмен, страхуват се
Снимка: Булфото

Част от ромите от квартал “Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево, тъй като се страхуват от създалата се ситуация. Това коментираха пред "Фокус“ жители на Гърмен.
 
Някои от напусналите са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове. Част от тях са се заселили в местността "Черешите” под така наречената "Момина кула” в Гоце Делчев. Големи катуни с деца и възрастни хора са се настанили и в местността "Мишева поляна”.

Още по темата

Вече започна изпълнението на част от мерките за овладяване на напрежението в община Гърмен, набелязани на работната среща преди два дни с участието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Представители на полицията и служители от общинската администрация извършват проверки на адресната регистрация в ромския квартал "Кремиковци”, както и на автомобилите и свидетелствата за правоуправление в района.

Дирекция "Национален строителен контрол" е изпратила уведомителни писма до Общината и Областната управа за подновената процедура, предшестваща принудителното премахване на незаконните постройки в ромския квартал в Гърмен.

След изтичането на сроковете за доброволно премахване ще се пристъпи към избор на изпълнител за принудително събаряне. Дотогава трябва да се намери вариант за временно настаняване на останалите без дом, както изисква законът. Към момента решение на този проблем няма.

След изготвени 134 броя констативни актове от служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол” – Благоевград, през 2012 г. от ДНСК са издадени 124 броя заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход в местност „Падарката“, землище на с.Марчево, община Гърмен.

По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено. Всички издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на село Марчево, община Гърмен, са влезли в сила. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение. Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в село Мосомище, община Гоце Делчев.

Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи. С писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране ДНСК временно спира  принудителното премахване на незаконните строежи до решаване на жилищния проблем.

Към настоящия момент ДНСК отново е отправила до извършителите покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване на незаконните постройки, институцията ще започне процедура за принудително премахване.

Днес протестиращите жители от Гърмен и други села от района ще проведат поредния мирен протест-шествие от площада до входа на ромския квартал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми е жал и не им съчувствам на *те.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента ГЕРБ да атакуват гетата и да ги съборят докато ги няма за да се избегнат жертви.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българомохамеданите са костелив орех. Ромите бягат от българите мюсюлмани. Елате в Лудогорието и вижте има ли нагли *и.
17
0
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 8 години
До АнонименМного от * са оземлени от държавни и общински фондове с по 3,4,5 дка.Не са платили и лев за земята и сега вече им изтече забраната за продажба на тази земя.Почти всички я продадоха на "правилните" купувачи.Преди това обаче я бяха отдали под аренда пак на "правилните" арендатори.Така се стопява и част от държавната земеделска земя и общинска такава.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В планината ли са? Няма ли в района ловна дружинка, бе?
15
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На лошо отиват нещата щом ромите са решили шумкари да стават. Те за разлика от българите не се делят на коменисти, атакисти, реформатори или гербери а са единни.
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ще се върнат като се успокоят страстите,а може и повече да станат.Решението за това население е да се дисциплинира,ако трябва и със сила.Да им се даде общинска земя под аренда и да бъдат накарани да работят.Ако не желаят спиране на всякакви помощи.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това че преди векове сме приели изгонените *и от Англия ,Испания Франция и пр. се обръща срещу нас.
12
1
 
19
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Виновни са общинските и държавни служители които все търсят извинения за да не си вършат работата и почват да симулират действие чак когато почне някакъв бунт. Разбира се и сега е само симулация и проблема ще бъде изоставен и нерешен..
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После да последва и народното събрание - много *** има да се изрине от там. Цели 25 години се насъбира!
10
0
 
22
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
аз искам да мога да си оставя колата отворена и да си я намеря там утре та даже след 2-3 дена! преди ставаше това но за съжаление се препълни тука с материалисти!!! няма човеци няма!!! само хора които са се затворили в егоистичната си черупка !!!! ***
9
0
 
28
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
боят не е да разгражда той е да изгражда! винаги трябва сила за да има морал и чест! респективно ще слушат ромите след масов побой навсякъде из България!!!! ще станем страна за пример след това
8
0
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
да се махат от българия
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zashto samo v raiona se pravqt proverki ? Che masova praktika im e na t.n. "romi" da stroqt nezakonno i da karat bez knijki
6
0
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Bългари,вземайте закона в свои ръце.Да следваме правилата на...Хамериканските ни приятели по време на Дивия запад,които ги прилагат и...сега;справедливост веднага и на...място.На добрия и толерантния с...добро,на наглия крадец,мошенник,рекетьор и мародер на нашите бедни майки и бащи по села и паланки,дърво докато посинее и получи поне една гънка в...кратуната.Отпор със сила на наглеците от всички категории,спасението е в нашите ръце.Да се организират Хвърковати чети в регионите,които да действат
5
1
 
52
 
! Отговори
:( преди 8 години
Страхуват се и с право. Българинът е търпелив, но опасен човек. И политиците трябва да се страхуват. Чашата скоро ще прелее, ако *и и политици не се осъзнаят.
4
10
 
3
 
! Отговори
В.В. Путин преди 8 години
До КОRDХорошо, Я буду вам анексирую к РФ!!! Танки и Артиллерия к Болгарии.... Давай.... :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
3
9
 
18
 
! Отговори
KORD преди 8 години
ПУТИН , ЗАБЕРИ НАС ДОМОЙ !!!
2
1
 
65
 
! Отговори
Нещастен преди 8 години
Нали после пак ще се върнат...Този проблем трябва да се разреши радикално, а не с половинчати мерки.Не стига, че ги храним, не ни оставят да спим, гърми музика сякаш да ги чуят в Унгария.Искам да живея спокойно и по добре,но заради тези хрантутници не се получава.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първи!