Конфликт с ромите ще ни срине като нация

Съвет: Българите да започнат да мислят за тях както американците за негрите
Обновена: 30 май 2015 10:49 | 30 май 2015 07:45, Камелия Цветанова
591
Конфликт с ромите ще ни срине като нация
Снимка: Булфото, архив

След напрежението в Гърмен социологът Андрей Райчев коментира, че българите може да се чувстват много нещастни, но наистина голяма беля може да стане само по ромската линия.

Още по темата
"Конфликт между българи и роми може да ни срине като нация и държава. Блестяща, интересна и перспективна страна като Югославия се превърна в руина заради етническия конфликт", заяви той в интервю за в. „Преса“.

Според него българите трябва сериозно да помислят какво рискуват, защото по време на прехода националистическият дискурс беше забранен, защото самите българи не си го позволяваха, а с края на прехода забраната падна и колкото и да изглежда далечна най-мрачната перспектива, непоправимото може да стане за часове.

Българският етнос, който е свикнал да живее в страна, където има страхливи цигани и мълчаливи турци, вече няма да може да живее така, както е свикнал, смята Райчев.

Според него гетата са изтървани, връщане назад няма и трябва оттук насетне да се научим да живеем по трудния начин.

„По различни оценки ромите са между половин и един милион души, турците са още един милион, тоест двете малцинства са близо два милиона от общо седем. България не предприема, разбира се, никакви сериозни мерки за демографската ситуация. Тя не е съвсем изпусната, но след няколко години ще бъде. Българите трябва да започнат да мислят за ромите както американците за негрите, както французите - за имигрантите от бившите колонии, тоест като за част от живота си. Ще се случи и друго. България ще започне да внася гастарбайтери, ще има и съвсем нови чужденци. И ние си въобразяваме, че можем да я караме постарому?“, казва той.

Райчев смята, че има опити за политическа употреба на ситуацията в Гърмен, но те не са нови.

„Патриотите сочат с пръст ДПС, ДПС - патриотите. Познато. Ако политическа сила бе инспирирала ситуацията, щях да бъда спокоен. „Атака“ навремето ходеше пред джамиите, но до война не се стигна. Страшното е, когато огънят лумне сам. Докато някой го пали, можеш да вземеш мерки срещу подпалвача“, твърди социологът.

Той смята, че напрежението между българи и роми е на ниво „хора“.

„Роля играе огромната културна дистанция. Ще дам само един пример. Българите като хора на модерността поставят децата в челото на своите ценности. Ромите обичат децата си, но приютите са пълни с ромчета. Те следват патриархалния модел отпреди няколко хиляди години, съществувал навсякъде и запазил се при тях. Идете обаче в старчески дом да видите има ли циганин. Няма. Ние обичаме родителите си, но българинът мисли за възможно да ги прати в старчески дом в някаква ситуация. При ромите това е абсурд! При тях пирамидата на ценностите е обърната, ценен е старият човек. Културната дистанция между ромите и нас е трудно заличима. Пряката интеграция на ромите е невъзможна не само в България, проваляла се е и на други места по света“, посочи Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: българиромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Антимужик преди 8 години
Единственият начин за справяне при инцидент с българи, е спецотряд в гетото в 1 през нощта и бой до посер наред. Една ЕМР граната да прецака електрониката в радиус 100-200м и после се хващам на бас, че ще са по-тихи от тревата.
200
0
 
1
 
! Отговори
Striker преди 8 години
***, ***, старата ***, още ли е на разклона за Калафат, че сега пътувам натам?
199
0
 
3
 
! Отговори
някой на 60 преди 8 години
До кога на този хипопотам ще ще му се слуша мнението.Егати и нахалният тип.
198
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
До Ястреб ВеликиСъбрал си доста комплекси очевадно...Нормално е - ти навсякъде ще си чужд, дори и в Турция ще ти казват българин, в България турчин.. Ние българите не мразим всички турци, а само такива като теб - мишки без род и родина, негативни малки хора!!! Затова не отиваш в Турция - ще получиш етнически шамар и там.Ще ти кажа кои турци мразим ние - тея дето искат да ни заробят пак. Никой не си избира етноса, но ценностите са избираеми.Единственото ви предимство е броя ви. Грозни сте!
197
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Децата им са в пансиони, защото там е безплатно. Възрастните не са в старчески домове, защото се плаща. Тази е простата истина.
196
2
 
19
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Райчев е евреин,затова с такава лекота дава безумните си съвети,няма нищо българско в него!Като продажен слуга,той служи изцяло и само на външните си господари от Брюксел и Вашингтон.Мисля обаче,че един ден,такива *** като него,ще бъдат бесени публично,което и заслужават!А ако наистина стане конфликт,дали римляните няма да бъдат изметени от страната ни,веднъж завинаги?Може би,там им е болката на соросоидната ***,няма да имат контрол над страната ни!
195
1
 
2
 
! Отговори
med преди 8 години
konflikt ima mejdu interesa na bg narod i izpalnitelnite organi na darjavata na bg narod. tesi inszrumenti sa za izhvarliane stom ne deistvat efikasno.M.Kuneva e nenujna na bg upravlenieto, tia e edin ot izvorite na ogromna korupcia v bg. arhitektite sa nenujni na obstinite, kadastera sasto, tehnicheski kontrol sasto, ministerstvoto na obrazovanieto sasto e nenujno. prosto izhvarliane.
194
2
 
26
 
! Отговори
Анон преди 8 години
Господин Райчев- виждате инструментите, но ги четете накриво защото толерастията пречупва и сте й паднал жертва :) като лумне огъня българската общност и държава няма да загине а точно обратното. Щото българина генерално е страхлив и без иницатива, но вие понятието "катарзис" да сте чували? Или по родному- "като ни падне пердето"? Още малко ще ви потърпиме...
193
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво предлага? Да ги оставим да ни се качат на главите ли?
192
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 мрлд. Лева за подслушвания и милиционери , не могат да се справят с хора на социални помощи ???????
191
2
 
42
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Още малко, търпението ни е почти изчерпано, а обеденим ли се като народ, няма сила която да ни спре- справка: Българската история!
190
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Райчев добре отработва заплатата в "отворено общество" при Сорос.
189
1
 
55
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Този етнос трябва да се научи да спазва законите. И това няма да стане с приказки, като тези на Райчев. Те трябва да видят, че нито едно престъпление не им се разминава безнаказано. Сега искам да видя че тези, които са нападнали свещеника в църквата са арестувани. Да ги види цала България след това, че покъсата процедура са осъдени, да ги види след това в затвора. Иначе ще се саморазправяме с когото трябва.
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не се обсъжда ?Без решение и прозарчность в медиите никакво обсъждане.
187
1
 
2
 
! Отговори
do 288 преди 8 години
dragi peter nikolov, v RBG vsite lude platat 20%DDS i drugi danaaci, migar vie ne platate v vashto selo?
186
0
 
50
 
! Отговори
peter nikolov преди 8 години
скоростна промяна в изборния кодекс-гласуват само тези,които плащат данъци!
185
1
 
3
 
! Отговори
Лилит преди 8 години
До АнонименПомпозно,но актуално. И нямам предвид пастите. Четенето с разбиране предполага и правилно цитиране, нещо, което лишава един разговор от това да се превърне в два монолога.Аз съм живяла достатъчно. Лашкането си е важно,но едно е да си Меси и да е танго, друго си е да си Крали Марко, и да не знаеш какво е 7/8.
184
1
 
32
 
! Отговори
Атълмейн преди 8 години
Та андейчо виж че проклетия мултикултурализъм не работи и там, и там има етнически конфликти. И във Франция има етнически конфликти макар че не искат да ги наричат така, обаче от къде идват терористите? от деца на емигранти. Не може да има мир в държава с няколко големи етноса. И в Турция няма и там има напрежение и сблъсъци между кюрди и турци. Само монолитната държава може да осигури мир и благоденствие.
183
2
 
11
 
! Отговори
до .... преди 8 години
Англия е кралство. Там всички демократични и социални права са разрешени но са под контрол от кралицата. Добра и изпитана форма на управление.
182
3
 
31
 
! Отговори
белият заек преди 8 години
Поръчков стъкмист от хазарски произход, милионер... Замълчи Юда, гледай си голф игрищата и хотелите и не се обаждай.., *** скапан !