Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!

Министерството на туризма иска eдни 14 млн. лева за реклама
12 юни 2015 15:37, Красимир Ангелов
253
Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!
Снимка: Булфото

Туристическият бранш изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема. Около това мнение се обединиха във Варна участници в дискусия, посветена на проблемите на сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

"Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца", посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД. Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани.

Елена Косева от "Св.Св. Константин и Елена" каза, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябват промени в правилата за концесионирането на плажовете. Всички участници в дискусията още настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде намален.

Почти всички присъстващи отчетоха спад в броя на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. По думите й при висококатегорийната база няма отлив на гости.

Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Същевременно министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма иска средствата за национална
реклама през следващата година да са 14 милиона лева. По думите й увеличението, което иска министерството, е почти тройно.

През тази година средствата за национална реклама са 5 милиона лева. Ангелкова посочи, че за да бъдат осигурени повече средства за реклама, е необходимо всички да бъдат убедени, че това е правилното решение. По думите на министъра по тази причина националната програма за реклама за следващата година се обсъжда сега.

Тя съобщи още, че през тази година очаквано най-големият спад на туристи ще е от руския и украинския пазар. По думите й към момента средно този спад е около 20 процента.

За сметка на това обаче се очаква ръст от 10 на сто на туристите от Полша, както и на 22% на тези от Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: туристихотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
32
 
! Отговори
14 преди 8 години
Има, имааааа, ама вие искате да ви работят без пари...
102
0
 
31
 
! Отговори
Асан преди 8 години
Бате аз ще дойда да ти бачкам,даже и заплата неща,всичко сам ще си набера :) !
101
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз работя в ИТ сферата и дори в БГ не можех да кажа че гладувам-----------като стане дума за ниски заплати веднага взимат думата ит специалистите и овчарите
100
0
 
24
 
! Отговори
време е !!! преди 8 години
За национална стачка на сервитьори , бармани, всички в бранша. Стига тормоз за жълти стотинки !!!
99
0
 
22
 
! Отговори
От Аз до аз 99 преди 8 години
Забравих да напиша, че никога за тези години не съм работил повече от 40 часа на седмица. Което са два почивни дни и пет дена по 8 часа. Социалната осигуровка се плаща изцяло от работодателя /450?/ и са 15 заплати на година. Как да се върна в България въпреки желанието което имам след 20 години. Просто не го виждам.....
98
0
 
41
 
! Отговори
Защо! преди 8 години
Всички хотели и ресторанти са частни и защо държавата т.е. ние трябва да плащаме за рекламата им? А обучението на кадрите във всички фирми / частни или не!/ е задължение на фирмите! Обучавайте и плащайте, тогава ще имате и кадри и добро обслужване и печалба!
97
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще намерите кадри подготвени когато си видите ушите без огледало. Лека от Виена
96
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз съм от малък град в Бг , 1993 г -75 000 д./апоследното преброяване изброиха към 45 000д ,с пенсионерите и ромите ,по лична карта етсествено.Много отиваха да работят в Несебър лятото ,но вече няма -защото просто няма млади хора ..Собствениците от София ,Варна ,свикнаха да наемат ''селяни'' които работят за по малко пари от софиянци и варненци -ама и '' младите селяни'' привършват вече .. ,демография му казват на това ,да си набират роми отсега нататъка за следващите сезони...
95
1
 
46
 
! Отговори
честито на несебърли преди 8 години
Нямали работа! Вчера седнах в произволно избран ресторант в стария Несебър, отворих менюто, стреснах се и си тръгнах. Една пържола 35 лв, останалите неща от основното меню все по 40,50 до 100лв. В заведението 4 келнера и една маса с двам заблудени клиента. После представи си, няма ли работа!!! Преместихме се в друг, с малко по-поносим цени, но все пак скъпо спрямо качеството на сервираната храна. Станахме на бързо и си направихме една безплатна разходка в невижданият досега, толкова пуст Несебър
94
0
 
36
 
! Отговори
до мафията преди 8 години
Нямало - тръцки! Тези със уменията и знанията просто заминават да работят за достойно заплащане в САЩ, Турция, та и дори в полу-фалиралата Гърция... То не става хем да даваш по 500 лв. заплата за 10-часов работен ден и да си мислиш, че си хванал Господ за шлифера, хем да очакваш отсреща качествен труд и ентусиазъм!
93
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Туристическият бранш изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема."Спешно да се отгледат още *** сервитьорки и мутреещи охранителчета, готови да бачкат за по 500 лева на 16 часа.
92
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кога ще бутнат тия незаконни хотели-когато и незаконните ромски гета. То като почнем от там какво представляват хотелите-но те сами ще опадат до 5-6г., та тия нещастници подготвен безплатен персонал търсели
91
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мотивирани и подготвени кадри не биха се навили да работят за 500лв. заплата, само за 3-4 месец. Щели да наемат персонал от Украйна и Молдова. Те онези трева пасат, че да дойдат да ви работят за жълти стотинки.Щели да дадат повече за реклама!?!?! Ако инфраструктурата и мърсотията си остане 'ко ще и 100 милиона да харчат за реклама, до никъде няма да я докарат.
90
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
89 не ти се сърдя бе мой,просто работя за пари извън България :))) ,знам няколко такива ,костюмирани ,надяват се да намерят високо образовани ''работници'' които да вършат качествено работата си ,за бг заплатки ,а те -костюмчетата- да се хвалят с резултатите пред западните си работодатели и да вземат комисионни.Ама излишно е да ти се казва че тази далавера привършва ,да ти работят за 200 -300 евро на месец хора пък ти се надявай някой да е умен,млад, образован че да го ползваш ей така ....:)
89
1
 
40
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Абе,*** не разбрахте ли че Черноморието вече е "свършило".След 10-15 години освен пияни английски и руски хулигани няма друг турист да се мерне.А сега вкарайте и руски персонал,като за начало по хотели и ресторанти та да ускорите агонията.Просто няма какво да се гледа по нашето Черно море.Природата е тотално унищожена,водата е мазна и смърди.Връщане назад няма.Хич не ги жаля хотелиерите.Пфу....
88
0
 
7
 
! Отговори
Mimi преди 8 години
До ПешкоАбе малко повече е от 2 км,но щом ти се виждат толкова - давай!
87
0
 
37
 
! Отговори
икономист преди 8 години
И накрая да сложим точка на всички въпроси и мнения . Колкото плащаш толкова получаваш . Не може в магазина да дадеш 5 лв. и да искаш кг. луканка , ще си купиш салам кучешка радост .
86
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквато заплатата, такова и качеството на работниците.Лошото обаче е, че дори да се намери някой, които да дава нормални европейски заплати, няма да може да си намери качествени работници.
85
0
 
33
 
! Отговори
Аз преди 8 години
ОТ 20 ГОДИНИ РАБОТЯ КАТО CHEF В ИСПАНИЯ И БИХ СЕ ВЪРНАЛ В БЪЛГАРИЯ НО НЕ ЗА ПО МАЛКО ОТ 4000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, МАКАР ЧЕ ТУК ПОЛУЧАВАМ ПОВЕЧЕ.
84
0
 
31
 
! Отговори
мечта на бгчорбаджия преди 8 години
Да му бачкат от изгрев до залез като магарета и на края на месеца да му подарят мизерната си заплата и даже да остане да му дължат и още някой лев :)