Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!

Министерството на туризма иска eдни 14 млн. лева за реклама
12 юни 2015 15:37, Красимир Ангелов
253
Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!
Снимка: Булфото

Туристическият бранш изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема. Около това мнение се обединиха във Варна участници в дискусия, посветена на проблемите на сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

"Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца", посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД. Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани.

Елена Косева от "Св.Св. Константин и Елена" каза, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябват промени в правилата за концесионирането на плажовете. Всички участници в дискусията още настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде намален.

Почти всички присъстващи отчетоха спад в броя на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. По думите й при висококатегорийната база няма отлив на гости.

Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Същевременно министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма иска средствата за национална
реклама през следващата година да са 14 милиона лева. По думите й увеличението, което иска министерството, е почти тройно.

През тази година средствата за национална реклама са 5 милиона лева. Ангелкова посочи, че за да бъдат осигурени повече средства за реклама, е необходимо всички да бъдат убедени, че това е правилното решение. По думите на министъра по тази причина националната програма за реклама за следващата година се обсъжда сега.

Тя съобщи още, че през тази година очаквано най-големият спад на туристи ще е от руския и украинския пазар. По думите й към момента средно този спад е около 20 процента.

За сметка на това обаче се очаква ръст от 10 на сто на туристите от Полша, както и на 22% на тези от Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: туристихотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, че украинците и молдовците по-добри специалисти ли са от нашите??? :))))))
122
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като се сетя че плащаха по 280 лв на месец за камериерки /минимума /2008 г ,а за админситратори -450 лв -интересно от 2008 г досега има ли повишаване на заплащането?:) мда е при липса на мотивация за работа -каква работа се очаква от милите работодатели ?да отиват да обикалят общежитията за бежанци -оттам може да успеят да прилъжат някой,няма какво да дебнат хорица от Украйна и Молдова /има познати от Украйна -работят по кораби ,за п о 4000евро на месец тъй че... никъде не пасат оФФФцете
121
0
 
34
 
! Отговори
до 121 преди 8 години
Ако предлагаш добро заплащане и нормални условия на труд, няма да се наложи да наемаш некачествени, защото ще се появят и качествени кандидати. Само, че хората са се напатили и ще трябва време, за да спечелиш доверието им. Ако трябва, всяка седмица ще им плащаш, защото сега никой не знае дали ще си получи заплатата или не.
120
0
 
23
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Вдигнете заплащането и ще има!
119
0
 
30
 
! Отговори
до НЕАНОНИМНИЯ преди 8 години
мда ,а ти като работодател и виждаш ,че е кадърен работника ама си траеш и не му вдигаш заплащането /щото той си работи и така що пък сега да се охарчваш за заплата/ -после не се чуди защо не работи втори сезон при теб,или защо сменя раб.място .
118
0
 
28
 
! Отговори
gio преди 8 години
и още повече ще се реве от недостиг на кадри поради факта, че вече и техникумите не изкарват кадрите, който бяха до преди 10-15 год. Тези от университетите без значение за кои става на въпрос са под всякаква критика. Като добавим и това, че в този сектор заплатите са смешни нещата са от зле по зле.
117
0
 
28
 
! Отговори
Петко преди 8 години
До НЕАНОНИМЕН КОМЕНТАР:"Ако един човек не може да си върши качествено работа, и 10 пъти да му вдигнеш заплатата той да започне да си я върши качествено. Некадърният си е некадърен, независимо от размера на заплатата."Точно така е - некадърният си е некадърен, независимо от размера на заплатата.Но пък го има моментът, че когато даваш добри заплати, лесно ще привлечеш по-способни и по-стойностни хора.
116
1
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
До НЕАНОНИМЕН КОМЕНТАРЗатова се наемат кадърни! Ама те искали пари... Обяви заплата от 2000 + квартира (примерно) и ще доидат кадърни служители. Обяви заплата от 500 и ще ревеш че кадрите са неподготвени.
115
0
 
28
 
! Отговори
Batman преди 8 години
Какви кадри бе рожбо, ти като ми даваш 400лв. чисто как да се получат нещата??????????
114
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако давате хубави заплати ще се намерят кадри
113
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти всеки бизнесмен чака наготово, да му дойдат обучени и опитни кадри, вместо да си ги обучи, развие и мотивира с добро заплащане, за да ги задържи с години.
112
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НЕАНОНИМЕН КОМЕНТАРсериоззззззноооооо ли бе специалистче,ай ти тогава да работиш за без пари ,ама с желание ,и така заплащането няма въобще да е фактор в мотивацията ти за работа.Между другото резултатите от подобно мнение ,широкоразпространено сред бг хотелиерите са налице -''е тука в Бг е така .плащаме 450 -500лв '' '' - абе щоооо нямааа кааадри беееее
111
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е,защото хотелите и ресторантите по бетонираното Черноморие, станаха по-вече от туристите! До кога ще съществуват незаконните хотели, построени на пясъка и на дюните ? И докога мислите,че ща плащате на минимум, а ще искате готови качествени кадри ? И от горе на това, държавата да плаща за рекламата ви! Тая вече няма да я бъде!
110
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, спокойно! В скоро време и последните ентусиасти, които се навиват да работят за жълти стотинки ще се откажат и тогава мутрата-работодател ще трябва или да си работи сам или да ходи го гетата да навива *** да му работят. Ама както знаем те какви са работни... и тогава вече ще настане пълен цирк и Мутрьо ще се усети, ама ще е късно, защото младите и знаещите отдавна ще са извън България. Та ако сега си мислите, че няма кадри, ще ви видя след 10 години как ще ревете!
109
0
 
34
 
! Отговори
бачо преди 8 години
хахаххаха Българския работодател плаща (ако е в настроение) кадар да не умрем от глад, ние пък работим кадар да не заспим!!!
108
0
 
34
 
! Отговори
иванова преди 8 години
на Албена ни скъсваха задниците от работа,почиствали сме по 20 стаи на ден,бяхме разглобени от работа за никакви пари,толкова много години ми отидоха там,сега да не реват,а да хващат прахосмукачките
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе от 118 мнения /+ твоето/ какво те дразни 1 мнеие на ''ай ти специалист'' :) те какт осе вижда полчуават най високите законни доходи от заплати в Бг ...ам щом и такива бягат от Бг ,нещо гнило има в Бгто
106
0
 
49
 
! Отговори
1111 преди 8 години
"Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!"Пожелавам на всички български работодатели да се жалват ,че няма кадри!Вие драги ми робовладелци сами сте си виновни.САМИ изгонихте кадърните хора от държавата и обезкуражихте останалите с вашите 300-400-500лв заплати!Пожелавам ви, всичките ви кандидати за работа в CV-то им да пише:Име-Зюбмюлагодини-18, с 4 диЦЪзавършиа- 8 класпредишна работа- работила социала..
105
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно лято работих като администратор за 400 лв 3 месеца без почивен ден по 12 часа. Бяхме двама, а би трябвало да сме четирима. По средата на юли (с голямо закъснение) ни дадоха първа заплата, останалите още ги чакам. От края на май до 15 септември изкарахме с колегите по една заплата. Наглостта им беше, че на следващата година пак ме потърсиха. На въпроса "Кога ще ми платите неизплатените заплати от миналата година?" започнаха да лъжат, че вече започнали да ги изплащат и да започна работа.
104
35
 
2
 
! Отговори
НЕАНОНИМЕН КОМЕНТАР преди 8 години
Ако един човек не може да си върши качествено работа, и 10 пъти да му вдигнеш заплатата той да започне да си я върши качествено. Некадърният си е некадърен, независимо от размера на заплатата.