Протест под пагон: Не сме слуги на политиците!

Стотици полицаи поискаха оставката на Румяна Бъчварова и на целия парламент
Обновена: 13 юни 2015 17:36 | 13 юни 2015 14:42,
356

Снимка: БТА

 

Стотици полицаи, пожарникари и служители на затворите излязоха за втори пореден ден на протест срещу готвената от кабинета пенсионна реформа. Протестиращите се събраха пред сградата на МВР в центъра на столицата, а по-късно проведоха шествие пред Министерски съвет.

Утре униформените се канят да протестират чрез разпъването на символичен палатков лагер пред сградата на парламента. Те са недоволни от намерението на управляващите за въведат пенсионна възраст за служителите в МВР и МО.

Още по темата
Сред лозунгите на днешния протест са: „Да служим на народа, а не да слугуваме на политиците”, „МВР има нужда от реформа, а не от заложници”, съобщи „Фокус”. Сред излезлите на улицата са и представители на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България„Огнеборец” към КНСБ, Синдикален алианс „Сигурност в МВР” – Синдикат на служителите в затворите в България.

Преди началото на протеста председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов даде да се разбере, че е възможно днес полицаите да поискат оставки. „Много вероятно е днес да направим това. Нека остане за малко по-късно. Факт е, че в резултат на действие или бездействие на това министерство хаосът в него вместо да намалява се засилва”, каза той.

Малко по-късно стотиците протестиращи поискаха оставката на МВР-шефа Румяна Бъчварова. Те скандираха "оставка" пред сградата на вътрешното министерство. Полицаите настояха за оттеглянето и на главния секретар Николай Николов и зам.-министъра Красимир Ципов.

Протестиращите полицаи, надзиратели и пожарникари поискаха и оставката на 43-то Народно събрание. Недоволните напомниха на депутатите, че само преди време са ги защитавали от "народната любов". Ние, служителите от сектор "Сигурност", изпълняваме своите задължения, на тези зад нас задачата е да обезпечат нашата дейност, обърнаха се  ръководителите на синдикатите към протестиращите, които спряха за кратко шествието си пред сградата на парламента.

След Народното събрание шествието се отправи към Борисовата градина за финала на традиционния благотворителен турнир за деца на загинали полицаи и пожарникари.

Протестите на униформените започнаха вчера, след като преговорите между синдикатите и ръководството на МВР не постигнаха успех. Още преди тях вътрешният министър Румяна Бъчварова и социалният министър Ивайло Калфин обявиха, че няма да се откажат от въвеждане на пенсионната възраст. Бъчварова пък заподозря, че някой стои зад протеста и така атакува новото ръководство на полицията.

Днес министър Калфин се разграничи от това твърдение и обяви, че не приема протеста за политически.

"Исканията, които се поставят, са напълно синдикални. Разбирам ги, но очаквам разбиране да намерим пресечни точки ", каза той. Калфин обясни и че няма как всички искания да бъдат приети.

"Това, което съм предложил е достатъчно добро. Убеден съм, че е по-добре за служителите в сектор "Сигурност" този пакет да се приеме, отколкото да остане сегашното правителство", каза министърът.

Той обясни и, че когато има аргументи и е сигурен в това, което прави няма притеснение, че е възможно да поискат оставката му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
2
 
0
 
! Отговори
до 298 преди 8 години
Я,такива ли опорни точки ви спуснаха Станишев и Орешарски?Или другарят Миков така ви е казал?
256
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ако миналата година при протестите срещу Орешарски вие полицаите бяхте направили така,че да няма нито един бит от вас протестиращ сега народът ни щеше на ръце да ви носи.Обаче тогава вие бихте народа и сега той е против вас.И тогава и сега като протестирате изпълнявате политическата поръчка на БСП.Точно на БСП сте слуги,такива сте били и такива си оставате.И да знаете,че колкото повече протестирате толкова повече гласое на изборите ще загуби БСП.Така,че приключвайте с цирка докато е време!
255
4
 
4
 
! Отговори
БившДържавенСлужител преди 8 години
"Не сме слуги на политиците!"По време на протести(все едно кой е на власт) делата ви показват,че СТЕ.А политиците ограбват бъдещето и на вашите деца,*** смотани!
254
4
 
2
 
! Отговори
селянин преди 8 години
До АзКои протестиращи ?Вие софиянци ,освен да тичате при първа възможност на почивка в чужбина ,ходили ли сте из страната , а в село стъпвали ли сте?Вас ли търсят хората по селата ,когато ги ограбят и пребият ?
253
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като са си дали газа под наем ще мълчат.Ей да ходят да копат.Никаква полза от тях корумпирани копои.
252
5
 
11
 
! Отговори
zz преди 8 години
Не сте слуги , ТЪРТЕЙ сте !!!Алчни и безочливи !
251
5
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Когато протестиращите ги питаха - "Защо ни биете, нали и вие плащате ток?", не им беше жал - сега защо очакват на някой да му стане жал за тях?...
250
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да не сте слуги на политиците...........Та нали те ви дават тези привилегии, досега като стане въпрос за вас , те винаги вдигаха чинно ръка.Но явно ножа е опрял до кокала.Така , че ако не сте слуги на политиците , сте слуги на народа , който ви издържа.Дошло е време народа да ви покаже къде ви е мястото.
249
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МВР могат бързо да си върнат помощите като арестуват за 24 часа генерал Борисов и депутатите на ГЕРБ и РБ.
248
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са мурите и престъпниците на бг
247
3
 
12
 
! Отговори
. преди 8 години
Нормално е да ги уволнят.И Съда справи чистка и неудобните заминават.Военните отдавна ги прецакаха с заплатите за пенсия Мой познат вместо 20 взе смешна сума Уволниха го дисциплинарно и пенсията му много зле Цялото му поделение съкратиха ,пък бе цял Полковник.Тез *** какво си мислят та са тръгнали с/у държавата да ритат дето ги храни.Ще ги наредят и тях гледайте.Който се усетиха овреме избягаха оттам и си взеха парите.Държавата след КТБ е зле.Цялата държава е зле
246
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ама в бюрото по труда ми предлагат работа за 500 лв."И забрави да кажеш как осигуровки ЙОК, превилегии ЙОК, пари за облекло и храна ЙОК, пенсиониране по-рано ЙОК, държавата да ти става поръчител пред банката ЙОК, пари за вредни ЙОК, много работа ВАР, люпене на семки ЙОК, разхождане в лек автомобил с държавен бензин ЙОК.
245
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГАТО господа полиацаи ДОСТИГНЕТЕ нивото на органите на реда в Испания или Италия,когато започнете да отговаряте на 112 на момента и отивате на адрес по най бързия и отговорен начин,и Когато се НАУЧИТЕ КАК се укротяват да кажем едни обикновени пияни хора с караоке в 1 през ноща или една ромска сватба в късен час...(ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДРУГИ УМЕНИЯ,КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ),...ТА едва тогава господа псевдо полицаи ще възставате срещу нещо,са сега е по добре да си мълчите!!!
244
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В което и да е МВР в страната да попитате ще видите как в цялата администрация са назначени жени, дъщери, лели и стринки на полицаи. По силата на каква логика секретарки, счетоводителки, служителки в паспортна и в КАТ трябва да са "първа категория" труд??
243
5
 
5
 
! Отговори
сгСъдия преди 8 години
Синдиката ли им ги нареди така.Всеки от тия може да бъде уволнен дисциплинарно.Като слушам това и ще прави МВР ще спести за бюджета 200 млн.лв .Чети кодекса на труда закона за МВР ГПК и НК Има квалифициран състав дори къде правоохранители незаконно протестират знаят,че не може да го правят.Уволнят ли ги дисциплинарно край Никакви заплати и никой съд няма да си мръдне пръста за тях.Нямасъдия няма дето ще си сложи главата за тях с/у МС заповед
242
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Служ.на ч.Ресурс МВРПравилно! До колкото си спомням не им е разрешено да правят такива протести. Сами са си сложили подписа, че искат да работят тази професия. То иначе ако някое свястно момче иска да стане полицай, не може да се вреди от връзкари. Пък сега протестират.Сори, ама такъв е живота... и аз имам 3 висши и гладко и безпроблемно пиша софтуер на 12 програмни езика, ама в бюрото по труда ми предлагат работа за 500 лв.
241
4
 
6
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До до 293Що да съдят министерството. Уволнени са правилно, държавен служител нарушава закон. ПОЛИЦАИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ПРОТЕСТИРАТ. ТОВА Е ПО ЗАКОН.
240
4
 
8
 
! Отговори
Служ.на ч.Ресурс МВР преди 8 години
Внимание !!! Вчера до 22 часа на 14.6.2015г в Министерски съвет е поизискан обобщен списък'справка' от всяко райoнно полицейско управление и всяка РДВР за предоставяне на разписани инструкции с точните списъци към ДНСП ,Инспекторат на МВР и Министерство на Правосъдието за прилагане на незабавни и поетапни мерки за дисциплинарно УВОЛНЕНИЕ на протестиращи полицаи и служители от Мин. наПрав. в разрез с закона.Първият транш с 5000 уволнени ще бъдат получени в съотв.РДВР на 20 юли с заповед !!!
239
2
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
друго мие чудно пък пожарната какво протестират бедни ли са с по 3 кащи и два апартамента ние кога да ги стигаме я ми обеснете друг е вапроса като види малко пари и да им гледаме сеира и се реват нямам ми ние обикновенните хора кога да имаме я ми обеснете това е за всяка средда дето бласкаме като скотове а тия и без това са само наготово и ние искаме това да ходим на море на балкан не да се маем за 5 дена в годината пак такива само кога си посикат тогава да ходят и тия се маят само чужденци са
238
2
 
7
 
! Отговори
АПОСТОЛА преди 8 години
НЕ СТЕ СЛУГИ! ВИЕ СТЕ ТЕХНИ ЕНИЧАРИ