Ранното пенсиониране на полицаите – скъп лукс

Икономист и синдикалист коментират пенсионната реформа
15 юни 2015 08:54,
43
Ранното пенсиониране на полицаите – скъп лукс
Снимка: архив, Булфото

"Невъзможно е да работиш 28 години, после да получаваш пенсия – 40. От икономическа гледна точка това е невъзможно. Това е скъп лукс за обществото", коментира пред Нова тв протестът на полицаите срещу пенсионната реформа икономистът Владимир Каролев.

По думите му по принцип България е държавата с една от най-ниските възрасти за пенсиониране.

Още по темата

Според Илия Кузманов, представител на синдиката на МВР, Владимир Каролев не е добре запознат с исканията на протеста.

"Съгласихме се да бъдем солидарни с обществото и да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Но не знаем колко е ползата за обществото", заяви Кузманов.

По думите му системата на МВР не е подготвена за тази реформа, а в момента в нея не могат да работят служители на 55 години.

"Реформата на парче не е полезна. МВР не е реформирано, то не е подготвено за тази пенсионна реформа"”, заяви Кузманов.

Според Владимир Каролев обаче в системата на МВР се работи прекалено малко и така тя и армията натоварват сериозно пенсионната система в България.

Вчера, в третия ден на протеста срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до плавно повишаване на възрастта за пенсиониране, срещу надхвърлянето на норматива за извънреден труд, командировките на българско-турската граница и структурни промени в МВР, пред парламента се издигна палатков лагер, който не е ясно докога ще остане там, след като министър Калфин настоя, че промени ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
17
 
! Отговори
гогич преди 8 години
"Съгласихме се да бъдем солидарни с обществото..." - само това като прочетох и до тук с разбиранията на "стачкуващите". Какво сте по-специални от останалите, че ще се "съгласявате" да сте като другите? Не били реформирани - ми крайно време е да започнете да се реформирате. В коя друга европейска държава има толкова МНОГО привилегии за една професия?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой задавал ли си е въпроса защо толково години се насажда нетърпимост и противопоставяне между различни социални,етнически и професионални групи?Кой има интерес от това? В продължение на четвърт век политиците имаха прекрасни възможности да направят необходимите реформи и нещата да се поставят на истинските им места!Нормално ли е да няма никой виновен за това и всеки да се оправдава с предходното управление!
7
7
 
21
 
! Отговори
аз преди 8 години
А кога ще започнат да си плащат личния дял от осигуровките по общ ред както всички останали? 28 години работа, 100% разход за държавата, после 20 заплати на куп и 30-40 години пенсия.... Как я виждат тази работа????? А останалите хора ще работят до 70 години, и ще им се увеличават вноските за да пълнят бездънната каса
6
5
 
3
 
! Отговори
бууу преди 8 години
До АнонименХа ха точно така! Започваш на 20 г. + 30 = 50+40=90 Със средна продължителност на живот 74-77 пак са на кяр от осигурителния институт
5
4
 
36
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Вчера по телевизията дадоха т.н. палатков лагер пред НС и един полицай обясняваше как било на границата. Само , че той беше минимум 150 кг. Срамна работа . Полицаите нямат никаква подкрепа от народа , защото са част от престъпните схеми в държавата .
4
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пък Каролев.Работи 28 и получава 40 год.пенсия.Ха ха според Каролев полицаите живеят до към 100 години.
3
2
 
20
 
! Отговори
kiril преди 8 години
Да. Може обаче да работиш 40 год и да взимаш пенсия 1 год и да умреш или най-добре за управляващите въобще да не взимаш за да има за братята чернокожи, които колко стаж имат?
2
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако за тях ще има ранно пенсиониране, не виждам защо да няма и за десетки други професии. Не виждам тези ченгета толкова да са се преуморили от нещо. По цял ден спят на бюрата си или някъде другаде. Пратиха някои от тях да пазят границата и за 2 месеца пропищяха всичко живо че ги отделяли от семействата им. Ами нали затова ви дават тия привилегии бе! За сведение аз съм я пазил тая граница 2 години в казармата. За тия 2 години ме пуснаха 1 път за 15 дни да си ида в къщи. И аз искам пенсия на 50г.
1
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без съмнение е лукс, но още по-голям лукс е на 6 милиона мит'рял 240 хрантутници чиято единствена цел е лично облагодетестване!