В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата

Българка, работеща за ?400, убедена, че у нас няма как да ги изкара
Обновена: 24 юни 2015 11:51 | 24 юни 2015 09:27,
424
В Гърция – хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата
Снимка: Reuters, архив

200 хиляди са българите в Гърция. 75% от тях са със средно образование, занимават се основно с нискоквалифициран труд. Репортаж на Нова телевизия показва, че въпреки кризата, сънародниците ни в южната ни съседка нямат намерение да се прибират в родината си.

Българка разказва, че от понеделник до петък чисти къщи. Събота и неделя пък работи в таверна. Днес пътува за България, но само за три дни, защото, ако остане за повече, ще загуби работата си, а било трудно да се намери нова.

Категорична е, че няма да се върне в България, защото в Гърция било "хиляда пъти по-хубаво", отколкото в България.

"Как да си издържаме децата? Аз имам две деца, безработни, които също имат две деца. Всичко това го издържам аз финансово, изпращам им всичко от тука", разказва тя.

По думите й няма какво да прави в България. "Трябва да легнем пет души да мрем. И един ден да работя, пак ще съм по-добре, отколкото в България", допълва тя.

Друг българин също споделя мнението, че дори във времена на криза, в Гърция пак е по-добре отколкото у нас. "Няма никакъв аналог", обяснява той. Не вярва да се върне в България за постоянно. Твърди, че не само парите го задържат в Гърция. Самият живот бил много по-спокоен.

Ирена, представител на туристическа компания, занимаваща се с превози от България за Гърция е категорична, че няма тенденция - българските работници да се прибират трайно в родината ни. В началото на кризата обаче било различно – имало вълна от млади българи и мъже, които се прибирали. Но впоследствие част от тях се върнали, а друга – заминала за други европейски държави.

Българка, която от три години е безработна в Гърция, разказва, че всеки път като се върне в България и види каква е кризата тук, се връща отново в южната ни съседка. Работила е като болногледач, чистач, готвач. Преди кризата изкарвала по 700-800 евро месечно, а сега, когато работи, по 400-450 евро. Твърди, че такива пари в България не може да се изкарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то България е превърната в демократичен концлагер! Нали се сещате защо българите са най-бързо намаляващата нация в света . Сигурно защото българите не могат да си нахранят богатите олигарси-мафиоти
227
8
 
35
 
! Отговори
Иво преди 8 години
До Идеалист 278!Защото са много честни и некрадливи, затова ли стигнаха до тук, бе ***!
226
13
 
32
 
! Отговори
0 $0£? & преди 8 години
Що няма такива 'новини' в хърватия или полша ,ми щот минималната им е 400евро на месец , само не рязбрах тази вземала под минималната заплата в гърция или някой журналист си съчинява глупости , чистела къщи е ми те и в лондон чистят хотели ама парите са или питайте всеки български бизнесмен който е ходил в чужбина какви са цените там и какъв хай тек ги чака в китай.
225
27
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да наричаме тази гърчееща се "стафида"- българка? Нека си живее сред мазните гърци, щом и харесва да я опипват и ощипват. Някой от тези *** дори вече съскат като маляки и са забравили българския език. Влезте в някой от техните форуми да ги чуете как плюят България! Зарязали са родителите си тук и старците умират самотни и нещастни. Каките в Гърция щракат с пръсти, слушат гръцко и плюят! Нямало кой да се погрижи за възрастните...нямало работа за децата им ..., които НЕ те са възпитавали
224
15
 
41
 
! Отговори
8 преди 8 години
А УТРЕ,КАТО ГРОХНЕ ГОСПОЖАТА,МИЛИТЕ Й ДЕЧИЦА ЩЕ Я ХЪРЗУЛНАТ В НЯКОЙ ДОМ В БЪЛГАРИЯ,ДЕТО НЕ СЕ ПЛАЩА И НИЕ ЩЕ СИ Я ГЛЕДКАМЕ!
223
15
 
54
 
! Отговори
8 преди 8 години
ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО-ХУБАВО В ГЪРЦИЯ,НО, КАТО СЕ РАЗБОЛЕЯТ,СИ ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ,ПЛАЩАТ СИ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ ЗА 6 МЕСЕЦА НАЗАД И ГИ ЛЕКУВАТ ТУК.ИМА И ПО-ДОБЪР ВАРИАНТ-ОТИВАТ ДИРЕКТНО В СПЕШНОТО И НЕ ПЛАЩАТ НИЩО.ДА ЖИВЕЕШ С400 ЕВРО В ГЪРЦИЯ?!ХА ХА ХА!И НЕ МИ КАЗВАЙТЕ ,ЧЕ ДЕЦАТА Й ТУК НЕ СИ НАМИРАТ РАБОТА-ПРОСТО СА НАМЕРИЛИ НА БАНИЦАТА МЕКОТО.И ТУК,АКО РАБОТИ НА 2-3 МЕСТА,ЩЕ ВЗИМА ПОВЕЧЕ ОТ 400 ЕВРО,НО ЖЕНАТА СМЯТА,ЧЕ Е ПО-ПРЕСТИЖНО ДА НЕ Е СЛУГИНЯ ТУК,А В ГЪРЦИЯ.НЕКА ДА Е ЗДРАВА И ЩАСТЛИВА!
222
14
 
51
 
! Отговори
Край преди 8 години
Ако някъде забогатяха българи в последните 20г. то това е в България. Навън са наемни работници. Страната на неограничените възможности през прехода беше България. Сега нещата се подредиха и нишите са заети но тук все още можеш да направиш бизнес в чужбина като гледач на старци и мияч на чинии не. Всеки да си избира.
221
23
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция хиляда пъти по-хубаво от България. Въпреки кризата.............в Гърция не е имало комунизъм
220
14
 
32
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
И още нещо на село вика ама в туй село вода от дъж на вятър аптека нанай прахоляк една студена бира викаш тя с истекла годност няма ло и нищо можело да се пие след ракията
219
12
 
34
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Много лъжи тука бре що тъй 70дк вика срам ги е вика лъже може би без да знае 70дк тук ще ти трябват 30000да почнеш а какво ще изкараш прекупвача ще се качи на джип а ти на опашка за кредит щот ще те чакат заплати осигоровки и тн.
218
11
 
36
 
! Отговори
3000 rpm преди 8 години
VRVM e казал абсолютната жестока истина за "печалбарите" ни в южната съседка !Няма какво друго да се добави- такъв ни е манталитета , на такова сме научени .И за сбърканите ни житейски категории - винаги друг ни е виновен ...
217
14
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсихме жена за гледане на възрастен човек, не тежко болен. Давахме 1000 лв.=500 евро и не можахме да намерим. Само някакви ромки, ама кой смее да ги пусне у дома си. Значи тая за 400 евро е съгласна да работи в чужбина, но у нас не искат ?!
216
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 305 славянинАко в България аресуват 300 души за това че протестират срещу увеличението на тока, сигурно ще оревеш форуума, ама нали в Армения доставчика е путинска фирма, та там може :)Браво другарЮ, бегом да си вземеш хонорара от руското посольство
215
14
 
39
 
! Отговори
Волен преди 8 години
До ШопУвеличението на тока в Армения с 20 % е благородно дело, щото фирмата е руска :))) и моя спонсор Путин ше печели и ще ми даав пари на мене, за да рИва срещу 2-та американски танка
214
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе верно що нема статия за Армения, арестувани близо 300 души щото протестирали срещу увеличението на тока с 20 % ? да не би сайта да е проруски;)
213
12
 
36
 
! Отговори
God преди 8 години
До 79483Така е - за сметките на гърците се притесняват германците, които им ги плащат.
212
12
 
50
 
! Отговори
vrvm преди 8 години
Познавам българи дето ходиха да берат портокали и гръка не им плати договореното и ги е пукнал от работа. Падаше им се средно 500 лева на месец за двамата. Същите в България имат 70 декара земи, който пустеят, но тук не искат да се занимават със земеделие, тъй като ги е срам да се върнат на село. Това ако не е сбъркана работа. Значи работиш на гръка почти без пари земеделска работа, а тук си важен. Докато бе се вземем в ръце така ще е..
211
13
 
47
 
! Отговори
God преди 8 години
Гърците могат да си позволят да плащат високи заплати за неквалифициран труд, защото парите всъщност ги дават германците. Гърция от 30 г. с чужда пита помен прави. Скоро гъркините ще се научат сами да си метат къщите и да си сменят памперсите.
210
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе каката сигурно си е хванала некой гръцки пенсионер с 1500-2000 евракис пенсия и го чака да се гътне, иначе 400 евро в Гърция са си тамън 400 лева в Бг, отделно че като помощник готвачка както пише че е работила, няма проблем да си намери работа за 1000-1200 лв, е и в момента джобса е пълен с обяви за помощник готавчи топла или студена кухня
209
15
 
45
 
! Отговори
vrvm преди 8 години
Айде стига глупости. И в България ако се хване да чисти 3-4 офиса ще си докарва същите пари, ако парите са проблем. Този тип хора се срамуват от произхода си и имат сбъркана ценностна система. За тях всичко чуждо е хубаво и всичко свое лошо. В България като кажат, че работят в Гърция си мислят, че са извънземни. Нещо като хората, които като кажат че са от София си мислят, че са нещо повече примерно от другите българи. Живи и здрави да са, ама ми писна да им слушам глупостите.