КЕВР се оплака от натиск, може да се жалва от нападките

Регулаторът казва във вторник ще има ли отлагане за цените
26 юни 2015 14:42,
18
КЕВР се оплака от натиск, може да се жалва от нападките
Иван Иванов. Снимка: архив, БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на този етап няма да се възползва от възможността за удължаване на регулаторния период. Това съобщи пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Още по темата
Причината за това е чисто формална - промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание в четвъртък, не са публикувани в Държавен вестник. Иванов обаче допълни, че ако решението бъде взето, без текстовете да бъдат обнародвани, то ще бъде нищожно. Той допълни, че ако промените бъдат публикувани в Държавен вестник във вторник, регулаторът ще вземе решение тогава.

Относно очаквана информация от държавни органи за нарушения председателят на КЕВР посочи, че с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са си разменяли оперативна информация. От Агенцията са поискали данни за собственици на вятърни паркове, но не са давали информация за евентуални нарушения.

КЕВР чака и информация от Българския енергиен холдинг за възможни съкращения на разходите и Иванов е уверен, че в Министерството на енергетиката подготвят такава справка. Той очаква да я получи в периода 12-15 юли.

От КЕВР се оплакаха от натиск и необоснователни обвинения срещу тях в последните дни. След като приключи процесът по определяне на цените, регулаторът ще анализира нападките и ще сигнализира отговорните органи, стана ясно от думите на юриста на КЕВР Ремзи Осман.

Той допълни, че следи коментарите, правени дори и от парламентарната трибуна, за изкупуване на ток от ВЕИ централи без акт 16. Това е престъпление, призна Осман, но допълни, че и укриване на такава информация също е престъпление и призова хората, които имат данни за подобни нарушения, да ги оповестят.

Иван Иванов беше категоричен, че няма да се поддаде на натиска и ще продължи да работи в защита на интересите на българската енергетика, потребителите и като цяло - в защита на националния интерес. "Никой не може да ме пречупи и да ме постави на колене", заяви той.

Председателят на КЕВР припомни още, че правителството не е възразило срещу предложения от КЕВР ценови модел и допълни, че то е взето на базата на съществуващите параметри. Иванов каза още, че ще очаква допълнителните резерви, които правителството търси в момента, така че да бъде избегнато поскъпването на електроенергията.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: енергетикакевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Войвода преди 8 години
Какъв "натиск" ??? Ти мръсно старче рептилско, не правиш ли натиск на държавата, индустриата и икономиката, защото икономиката, индустрията и енергетиката са скачени съдове, и оскъпяването на тока съсипва икономиката, защото удря индустрията, услугите, както и туризма. ОСТАВКА и в затвора! Само като ти вида мутрата ме избива на извращения! ОСТАВКА! Казах! ОСТАВКА, съд и в затвора!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво стана бе, май позабравихте ЕРП-тата. Или вече доста хора разбраха, че дялът на ЕРП-тата от цената на тока е под 1% и не върви някак си отново да насъсквате хората срещу тях.Видя се кои са истинските виновници за съсипията в Българската Енергетика. И те на нито омразните чехи, нито омразните австрийци, а просто наши родни мутро-мафиоти.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Междувременно на сайта на ЕСО където може да се следи производството и консумацията на електроенергия в България в реално време никакви съществени промени в консумацията не се забелязаха. Ако 1000 големи компании бяха намалили консумацията си поне със 100 КВт, трябваше консумацията да падне с поне 100 МВт. А и преди 11 ч. и от 11 ч. до 12 ч консумацията се колебаеше около 4000 МВт плюс-минус 30 МВт, както си е и в момента. Изводът е, че "големите компании" или лъжат че протестират, или лъжат, че са големи. Та ако консумират по 100 КВт, то поскъпването ще е около 2 лв за час. Това ли ще съси
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито един път не е имало такава реакция, когато тока за бита е бил вдиган, нито един път политиците не са направили такива совалки и натиск за да не вдига тока за хората. За тях "комисията е независима, стига да не реши нещо което не ни харесва".
12
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Само като му види човек злобната физиономия на снимката си има претстава що за човек е поставен за шеф на КЕВР такива хора се интересуват само от собствените интереси злобни и нагли за тях истината не важи.
11
7
 
2
 
! Отговори
енергетик преди 8 години
Номера на БСП и Атака подкрепени от Руското КГБ този път не мина. Червените другари не можаха да прекарат Борисов с тока . Мъжко дупе един път , втори не. А вече имаме и войска на НАТО . Аре чао *** .
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако ние тръгнем да се оплакваме? Справка - Армения.
9
2
 
8
 
! Отговори
бре преди 8 години
...ако вземем сопите,тога да се оплакват....
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не се прмине към изцяло свододен пазар на енергията и не се създаде енергийна борса, ще бъде така - една комисия ще определя цените.Още повече както се видя въпросната комисия въобще не е назависима, а просто придатък на Правителството.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък някои кметове си купили автомобили за между 100 000 и 200 000. На всичко отгоре и не се срамуват. А иначе - за лечение парите свършили..... А Москов пък впил очи в чашките с кафе и ракийка на хората. Хихи!
6
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Ми, ГЕРБ го "допусна", бе А кои са тия "диригенти" би било интересно да се разбере.
5
2
 
9
 
! Отговори
енергетик преди 8 години
Почвам да мисля , че Иван Костов е поръчал увеличението на тока както направи с Американските ТЕЦ ове. , а Иванов е дългогодишен член на ДСБ . Така , че тази независимост е малко пунта Мара .
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Десния премиер нямa ли дa нaпрaви нещо зa дa не се вдигне ценaтa?
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма никакъв смисъл да се отлага нещо, което в крайна сметка трябва да се случи! Мнението на червения бизнесмен домусчиев, (чиято майка е била дългогодишен директор на завод Балкан) няма никакво значение или по-точно - доказва, че това спешно трябва да се случи.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иван Иванов е един от най-големите хитреци в дясното пространство. Верен съдружник на Иван Костов, сега пък слуга на Банкянския Кратун, той нямаше да бъде допуснат до "софрата", ако не е изгоден за диригентите на прехода!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иван Иванов ще се окаже мекотело , както всички НАЗНАЧЕНИ на този пост . Гърчи се както и военния министър , в усилие да остане и агнето цяло , и вълка сит . Оправданието с промяната на закона е празно бръщолевене . Закона влиза в сила от 30 Юни , но в него не е казано че ПРИЛАГАНЕТО му е задължително от 1 - Юли . Казано е че срока за въвеждането му МОЖЕ да бъде удължен с един месец . Но този срок следващата година пак ще си бъде от ! Юли , а не от първи Август , ако сега се въведе от тази дата . Съобщението , че решение ще се вземе във вторник , е груба манипулация .