"Рожен 2015" - събор или селски панаир? Преценете сами...

В мрежата се появиха коментари за срамната търговия на събора
Обновена: 19 юли 2015 11:13 | 19 юли 2015 10:30,
166

 Снимка: Facebook

"Рожен -2015" – не събор, а национален селски панаир, с кюлотите, чорапите, "бутиковите тениски", мънистата, татуировките, виенските колела и блъскащите колички! Това публикува Христо Стоянов, посетител на Роженския събор в социалната мрежа Facebook. Под снимките му възмутени потребители нарекоха събитието "битак".

"Е, поне дъжд да беше завалял да ни измие срама или поне да прогони кича, ама с панаира и грозотата в душата няма да има спасение!", гласи коментар под едната от снимките.

Още по темата

"Само една ромка съхраняваше българското и продаваше калцуни и пъстри тъкани черги. Всичко това омесено с наддаване за добитък, блеене и мучене на животни. Не случайно съборът носеше заглавието "Национален събор Рожен – 2015 на народното творчество и животновъдтсво". Както виждате творчеството и животновъдството са народни... чалгата е в главите на организаториите – от край до край!

Това е само едно от мненията за тазгодишния събор на Рожен. Стотици други хора успяха да видят и хубавото в него, а именно -  уникални родни певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области в страната. На роженските поляни, освен народни песни и музика, организаторите са показали и традиционни и вече позабравени в големия град и съвременното семейство, български занаяти и традиционни ястия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексТова не е селски,а национален събор!
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е че тоя Христо Стоянов какво иска събор без добичета и чевермета ??? ми нема такъв събор
37
3
 
16
 
! Отговори
Край преди 8 години
Българи да се обичаме повече и да си се харесваме каквито сме че от тия телевизии бълва само антибългарска пропаганда. На Великден в Будапеща на центъра се ядат агнешки ташки в доматен сос от един голям казан. Що нащите кебапчета да са нещо нишо. За мен шест с две бири Загорка Ретро и музиката ...
36
20
 
7
 
! Отговори
Godjo преди 8 години
Само *** ходят по подобни места. И тези които са чули, че е модерно. То е ясно, че е селяния и простотия до шия.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой съмнявал ли се е, че тази прекрасна идея да се възроди Българското няма да се опошли с чалга и панаирджийски ***? Аз лично не! Тази красота на Родопската култура е сведена до дребно припечелване от *** с манталитета на бакали от 50 те. Представям си замърсяването от липса на тоалетни и места за събиране на ***. А тези със сергиите ще изчистят ли след себе си? Едва ли. Културата на един народ личи по това което остават след себе си.
34
2
 
8
 
! Отговори
ШопЕТО преди 8 години
Събор и селски панаир е едно и също нещо :)барем това да бехте научили
33
7
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Хубава работа,ама българска!*** е навсякъде и твърде изобретателен!
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагло е, че точно Христо Стоянов критикува. Защо не обясни защо книгата му "Невинни старци" е от автор с име Крис Стоу. Прехвалената *** - като нея бяха поне още 20. Защо не я попита кога е изпрела и изтъкала губерите и чергите. Може би, защото отговорът нямаше да му хареса - хиляди хора от Смолянско са намирали обрани къщите си.
31
0
 
8
 
! Отговори
Ди преди 8 години
До Анонимен 41: Чакам моментът, в който ще има БДЖ до Смолян, че чак тогава и да го организират ;)
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължение:Също - Има ковачница ( спираш се да гледаш как се кове) интересното е облеклото от преди 100 години и цялата атмосфера ).Предачи и тъкачки ! Шивачи .Всички работят нещо в изкуствено направени дворове . Отглеждае на царевица ,картофи.Изморително е малко , но е полезно да се размърдаш .А който е с малки деца , за тях е приключение , след което ще заспят в колите !И така , ходиш или не ходиш !
29
0
 
6
 
! Отговори
До 36 - В миналото преди 8 години
е имало сборове и по градовете.Дори в по-големите градове сбор е имал всеки отделен район - обикновено това е ставало в деня на храмовия празник на църквата, която се намира в този район.Тези градски сборове много са приличали на селските - само развлеченията и стоките по сергиите са били по-разнообразни, а също и в официалната част - откриването на събора, приветствията са произнасяни от бележити личности.След 9 септ. всичко е забатачено, опитаха се да правят "Празници по местоживеене",насила
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кошмарни задръствания с брички вместо да се организират с БДЖ и автобуси.
27
3
 
18
 
! Отговори
sdfg преди 8 години
МАй май депесето газ пикаят,че в сърцето на Родопите има голям български събор!
26
1
 
16
 
! Отговори
До САЩ преди 8 години
Явно, просто организацията там е по-добра. На събор - като на събор. Редно е да има и сергии, и места за похапване, и места, където могат да се видят животни, а също и места със забавления като виенско колело и блъскащи се колички. Разбира се, всички тези кътчета е редно да бъдат нещо като сателити, на разумно разстояние от естрадите, на които се представя автентично народно творчество.Има места и за паркинг, и за къмпинг. Трябва само да се подберат кадърни хора за организатори!
25
4
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
Има и други събори тук .Изнасят и домашни животни , та децата да се радват . Всеки вид има отделно място и са поединично ! Много са сладки малките агънца и козленца !И е пълно със сергии.Пълно е със места за храна с бира .Има такъв голям временен паркинг , че има хора които те отклоняват и насочват къде да паркираш !Както се казва не си на Опера !И за какво да се критикува ?
24
7
 
29
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Ако искате бутиково изпълнение на Мистерията на българските гласове в зала България - идете. Но това няма да е селски народен събор. На Рожен си е типичен селски събор. Това мрънкане е малко като да идеш на аквапарк и да оревеш света, че са те наморкили. Малко на снобарийка ми намирисва. Отивам на събора, ама искам сергиите да са само от ръчно дялано дърво и да ми предлагат само чистото козе сирене на баба Пенка. Иначе не ми е еко-био-етно-народно, разбираш ли.
23
9
 
7
 
! Отговори
Dimo преди 8 години
Нямам нищо против подобни мероприятия. Но още в момента, в който ми предложиха да посетя събора казах, че това не е за мен. Защото знаех перфектно, че картинката ще е подобна - със сергиите с ***, атракциони със съмнителна безопасност, с алкохол, абе пълната програма за селски събор. А фолклорът остава настрана. Много хора с удоволствие ходят на тези събития и няма нищо лошо. Но просто не е за мен това.
22
5
 
25
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименМАЙ СЕ ВЪЗМУЩАВАТ САМО ГРАЖДАНИ СЪС СЕЛСКИ ПРОИЗХОД
21
2
 
35
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Алоу, гражданите! Всичко станахте еко-био-етно-народно, а май сте израснали на асфалт и сте виждали крава само на картинка. Искате традиции - ТОВА са селските традиции. Селският събор винаги е бил селски панаир. А на селския панаир винаги са се продавали всякакви ***, имало е въртележки и кич. Когато баба ми е била малка, селските *** по съборите не са били китайски, но сега са. Какво да се прави, времена.
20
5
 
10
 
! Отговори
От САЩ преди 8 години
Днес бях в нашият град тук на КЕЛКИ събор ( гадаринг )Имаше келска музика, танци , песни ! Имаше и такива групички при които можеш да се опиташ да танцуваш с тях !Снимах се с един мъж с поличка ( който си вдигна поличката , за да покаже че има мъжки *** ! Това беше част от хумора . Имаше някой с униформа на Келски войници!Храна - американците обичат да седнат и да се нахранят. Трябва и да пиеш нещо , жега е !Продаваха се тениски с тяхното знаме, сувенири , даже дървени лъжици и т.н.