Българинът – опериран откъм социални умения! Защо?

Един кашон, купища шофьори, пълна незаинтересованост
Обновена: 23 юли 2015 16:01 | 23 юли 2015 14:30, Анисия Иванова
101
Българинът – опериран откъм социални умения! Защо?
Снимка: Bulgaria On Air

В българското общество има намалена солидарност, липсва интерес към другия и желание за взаимопомощ. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air социалният психолог Найден Николов в  коментар на двата случая на насилие от тази седмица.

Тригодишно дете беше пребито до смърт от двама младежи, наети от майка му да го гледат, докато тя е на турне в чужбина, а при другия случай дядо с двете си внучета беше пребит от група младежи в центъра на София посред бял ден. Освен проявената агресия общото и при двата случая е липсата на адекватна реакция на околните - на съседите на детето и на свидетелите, които са видели побоя над възрастния.

Екип на телевизията също направи свой експеримент - реши да провери как реагират хората, когато забележат захвърлени предмети на улицата. Оказа се, че кашон, оставен на пътното платно на булевард "Брюксел", беше заобикалян от шофьорите и дълго време никой от водачите не слезе от колата да го махне или да провери какво има в него.

Същото поведение - на незаинтересованост и безучастност, имаха чакащите на натоварена спирка край Борисовата градина. Хората заобикаляха кашоните, в продължение на един час никой от преминаващите не се осмели да разбере какво има вътре и защо са на улицата. Никой не се опита и да сигнализира на службите за евентуално опасен предмет.

Според психолога това да знаеш как да реагираш на подобна ситуация е социално умение.

"До голяма степен в обществото ни тези умения не се култивират, дори в училище, в университета или на работното място", обясни Найденов.

Общества като японското, германското, американското са добре обучени и подготвени за реакции при кризисни ситуации. При тях това е институционална политика. В България хората не са обучени, не знаят, не са инструктирани как да постъпят. Това трябва да е действие на различни социални институции, обясни експертът.

Найденов изтъкна още един акцент, който е особено актуален в последните години в обществото ни – налагащата се култура на насилие и агресията.

По думите му обаче не трябва да се търси връзка между богатството и солидарността.

"Напротив, в редица държави, които са с нисък икономически статус, хората изпитват щастие и имат добри взаимоотношения", настоя той.

Материалният просперитет и икономическата мощ се изграждат в култури, в които има здрави и трайни взаимоотношения между хората, обясни експертът. Богатството и просперитетът не са възможни, ако няма доверие, солидарност, взаимоотношения, които да го гарантират.

По думите му в нашето общество са разкъсани много важни социални връзки – и то в базисните институции - училището, семейството.

Според последните проучвания българите не искат да създават семейства, припомни психологът.  А това е много важна социална връзка, "тя е атомна" и именно тя предполага изграждане на всички други системи на взаимоотношения.

"Образованието също е една разкъсана система – българското образование затрупва децата с много информация, но липсва обучение в социални умения, солидарност, работа в екип, изграждане на ценностна платформа, която да е адекватна за 21 век", обясни Найденов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако прокуратурата си е на место,много бързо ще разбере истината за пребитото дете!
75
3
 
2
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
и все пак нещата ми се струва че се оправят,хората започват да стават по-добри и са готови да ти помогнат
74
1
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
то това е една от целите на неолибералния модел
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето комунистите /сегашните БСП/ възпитаваха в Активна Жизнена Позиция. Ха някой е казал нещо дето не е съгласно линията на партията, ха са го изолирали, порицали, наплюли и сритали. Сега същите вече Атакисти храчат по България водени от Батюшка ***.Хората са добри и си помагат. Те не са като вас от Атака! Вас народа просто ви отхвърля. Огледайте се!
72
3
 
6
 
! Отговори
Пфу! преди 8 години
Добре е че се повдигат тези въпроси, но отново лъсва журналистическата комплексарщина. Пак им е виновен Българина. Не е виновен Българина, а журналистите които се гърчат в мазохизъм и комплексарщина. Най-малкото е тъпо минувачите да проверяват какво има в кашоните. В никоя от гореизброените страни няма минувач да се прави на сапьор! Много тъпо! Направо съм изумен!
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимена къде е полицията? Защо по главните улици и площади в България няма полицаи както е в развитите западни държави? Докога ще се скатават на сянка през лятото и на топло през зимата? Докога ще играят карти и ще люпят семки в работно време?1
70
2
 
9
 
! Отговори
Докато, преди 8 години
всяко българско момиче иска да е манекенка т.е *** ,а всяко българско момче да е мутра т.е бияч/дори да не е разбрал кой бие/ще е така
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е опериран, а не е образован. Това нещо става с образование/възпитание.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото няма образование. Разбирай образование катто възпитание.
67
0
 
2
 
! Отговори
amo преди 8 години
До АнонименТози коментар казва всичко за българина.
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът най-много го е страх да не настине и, да не се мине.А страховете по някакви неведоми пътища се сбъдват.Затова сме все минати и все болни.Трябва да бъдем добри.Няма нищо по-лесно от това.Лошотията е гадно нещо.Тя е като въглен ,който хвърляш по-другия.Винаги изгаряш първо себе си.А имаме едно толкова силно лекарство-шегата."Светът е оцелял ,защото се е смял".
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина е много социален и морално извисен, да ама само в мрежата, същите онези които пускат възмутени и поучителни коментари в мрежата вероятно ще ви подминат като прокажен ако не дай си боже паднете на земята от слънчев удар, епилепсия или нещо друго дори на оживена улица ще си умреш като краставо куче и най много да получиш някой ритник докато те подминават, щот си мръсен наркоман или пияница и никой няма да се поинтересува дали не става дума за нещо друго.
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Телевизията докато дават предавания за *** и за промиване на мозъци така ще е.От рода на биг брадър и темподобни.
63
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро садях цветя до блока, един чичак от терасата се провикна "Ей кво палиш там". Защо подяволите трябва да паля нещо? Що за очаквания има. Неотдавна направих път на едно момиче в автобуса и тя ми се изсмя ехидно и високомерно. Като казвам на хората добър ден и половината са неадекватни, изобщо неочаквали такъв поздрав. Ако дам пари на някой просяк повечето започват да ме упрекват и да повдигат въпроса, все едно са техни пари. Българина не е лош човек, но в действителност е доста сбъркан, да.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експеримента с кашона дали не показва социалната безотговорност на източника на идеята и на медията, която си слага гордо името към този журналистически материал? А ако вътре имаше бомба? Защо изобщо някой случаен гражданин, който е със всичкия си, би отишъл да го пипа?
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бедните общества, където всичко е сведено до личното оцеляване малко или повече хората стават индивидуалисти.
60
2
 
8
 
! Отговори
8 преди 8 години
ИЗЛИЗА,ЧЕ ЗА ПРЕБИТОТО ДЕТЕ СА ВИНОВНИ:СЪСЕДИТЕ,СУШАТА ,КИШАТА,РИМСКИЯТ ПАПА И КОЙ ЛИ ОЩЕ НЕ,НО НЕ И МАЙКАТА.ТАЗИ МНОООООГО ДОБРА МАЙ/СПОРЕД ПРИЯТЕЛИТЕ Й/Е ЗА УБИВАНЕ,ДА МИ ПРОСТИ БОГ!А ЗА Т.Н. ЕКСПЕРИМЕНТ НЕАМ ДУМИ!
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе тая да се съблече гола и да застане на пътя всички ще и спират да и помагат...
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята за този кашон на шосето е на младичка репортерка ...не бъдете прекалено строги към девойката, тя не е шофьорка ...освен това младите репортерки в България не се отличават с особен ум ... те имат други качества
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващия път подхвърлете кашон на магистралата, за да предизвикате дългоочакваното меле, което ще ви даде материал за писане поне за месец.

Спонсорирани публикации