Българинът хвърля по 100 кг годна храна на боклука

В същото време 1,6 млн. души живеят в бедност у нас
13 авг 2015 12:20,
27
Българинът хвърля по 100 кг годна храна на боклука
Снимка: архив Булфото

Всеки българин изхвърля между 90 и 100 килограма годна за консумация храна всяка година. Данните обяви изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

"40% от унищожаваната храна е на ниво домакинство. От началото на годината 120 тона хранителни продукти са спасени и са достигнали до нуждаещи се хора", коментира Миланова пред "Фокус".

През миналата година организацията е спасила 275 тона храни и е подкрепила с тях 22 хиляди души. Миланова съобщи, че е важно храните, които се предоставят на Българската хранителна банка да стигат до нея  все още в срока им на годност.

Още по темата

Тя препоръча хората да бъдат разумни, когато пазаруват за домакинството си. Миланова обясни и, че всички производители и търговци могат да даряват хранителни продукти, които са годни за употреба.

"Прави се всичко възможно храната да достига до нуждаещите се", добави изпълнителният директор на Българската хранителна банка.

По данни от европейско изследване у нас се унищожават над 670 хил. тона храна на година. От друга страна, над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност.

"Трудно е да се отговори на въпроса кои са най-нуждаещите се хора. За нас обаче приоритет са децата, които живеят без родители, които напускат социални институции, децата и младежите с увреждания", обясни Миланова.

Тя допълни и че се подпомагат и семейства на самотен родител, хора, които са преживели насилие или трафик. Нуждаещи се са и самотно живеещи възрастни хора, хора със зависимости.

"Не на последно място са и хората, живеещи на улицата, тези, които са останали без дом и без какъвто и да е източник на препитание", каза Миланова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре марш у левоТва да не ви е Швейцария
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Българинът хвърля по 100 кг годна храна на ***" - всъщност, това са 274 гр. на ден....... А трябва ли да ядем паничката чорба, останала от няколко дни в хладилника? Ако е точна стъкмистиката, това е основно от разните именити вериги за бързо хранане, чиято фирмена политика е желязна: След края на работния ден - всичко непродадено - в контейнера с ***!
14
0
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Не им е вярна статистиката. Не повече от 20% от изхвърлената храна е от домакинствата(100 гр, на ден на човек, заедно с корите и изрезките), а в селата и трохите от масата се дават на животните. Явно на магазините им е по-изгодно да я изпишат като продадена, отколкото да я бракуват или дарят.Вместо да пишат и преписват глупости журналята, да вземат да проверят как стоят наистина нещата.
13
0
 
6
 
! Отговори
Селяк преди 8 години
-Ази оня ден хвърлих 20 кг сливи - щот ми омръзна да ям сливи ) Ама то било храна ---средностатистически--- брей ??? Значи кат хвърля няколко изсъхнали марули лук и сливи - ще направя 100 кг 'ценна храна' за Хранителната Банка )) ами то банкера там явно су плюска шоколадчета и продава продукцията на разни магазини - после Хранителната Банка фалирала кат КТБ ? бре какви измами има в БГ ?
12
1
 
4
 
! Отговори
наяден преди 8 години
Значи може да намалят заплатите, за да се спре това разхищение!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние гледаме нищо да не хвърляме, не е толкова трудно. *** е, че и веригите имат голяма вина, колко пъти са ми пробутвали продукти с изтекъл срок, предпочитат да изхвърлят всичко вместо да направят едно истинско намаление на развалящи се продукти, както би трябвало да бъде.
10
3
 
3
 
! Отговори
Кво преди 8 години
Що за глупост ? В София може и да се изхвърля толкова храна, ама да слагат всички под един знаменател е тъпо !!!
9
6
 
4
 
! Отговори
ККК преди 8 години
До Анонимен 14и аз редовно ям свинско, без да съм големец ... защо червените гъбари си мислите че свинското е върха на скъпотията и само "големци" го ядът ?
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички големци ядат редовно свинско.Народа яде зеле редовно.Следователно, средно, всички ядат свинко със зеле :)И тука така...единици правят *** за стотици.У нас се хвърлят основно изгнили плодове и зеленчуци, което е нищо - едно време на село пак доста се е хвърляло ;)
7
1
 
5
 
! Отговори
ККК преди 8 години
До Анонимен 6беден не значи гладен, червенушко
6
0
 
5
 
! Отговори
KKK преди 8 години
300 грама на ден ... не е много
5
4
 
6
 
! Отговори
az преди 8 години
LUJA bulgarina e gladen kvo 6e izxvurlq maloumna statistika
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И *** хвърля, даже и я мачка с багери. Нищо че руснаците умират от глад...
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредните глупости на търкалета. Аз лично никога не съм изхвърлял храна, освен ако не е годна за употреба или не е опасна за здравето. Как може такива кокошки като тази да ги слагат на подобни постове, не мога да разбера. Поредната герберска калинка.
2
3
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Стига с тези медиини лъжи - хората нямат какво да ядат - какви ги говорите - освен ако не смятате средно статистически - богатият хвърля по 100 т храна на година - и средно се пада по 100 кг на човек от населението )) както се смята средният доход на населението в БГ - ))
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А после ревем срещу консервантите..