Живее ли българинът по-добре днес?

Икономист: Българският преход се оценява като най-неуспешния
Обновена: 14 авг 2015 20:52 | 14 авг 2015 19:50, Анисия Иванова
432
Живее ли българинът по-добре днес?
Снимка: Bulgaria On Air

Дали българинът живее по-добре днес? Ново икономическо проучване твърди, че 26 години след началото на прехода по-голямата част от нас живеят по-добре в сравнение с времето преди 89-та година. Заплатата у нас в момента покрива покупателната способност от 1989 година.

Според икономиста от Българската академия на науките Григор Сарийски обаче твърдението не е вярно. Пред Bulgaria On Air той коментира най-важните критерии, които определят начина на живот.

"Най-важният критерий, който можем да вземем е броят на хората, които живеят на прага на бедността. Той е 294 лева и една пета от българите живеят под този праг. 43% от нас живеят под този праг и са изпитвали материални лишения през изминалата година. Тоест, 3 милиона и половина българи няма да се съгласят с това, че сега се живее по-добре отпреди", обясни икономистът.

По думите му България е една от страните с най-огромна разлика в доходите между отделните прослойки и региони. "Средната заплата в София е 1200 лева, но във Видин е точно два пъти по-малка – 600 лева",  допълни Сарийски.

Експертът коментира и това как българинът премина от възторга към песимизма след промените.

"От 1991-ва година, когато имаше 70% одобрение на това, което дойде в първите години след 10-ти ноември, се достигна до етапа през 2009-та година, когато имаше 69% пък неодобрение. Тоест, в България преходът се оценява като най-неуспешен от всички държави в преход", каза Сарийски.

Ако се сравнят икономическите данни, средният разполагаем доход в Европа е бил около 13 хил. евро, а у нас е 4 пъти и половина по-малък. Доходът ни е 10 пъти по-нисък от норвежкия.

"Ако направите съпоставка с цените в ЕС - храната и безалкохолните напитки, които се купуват най-често, те са около 70% от средноевропейските цени. Така че цените са се доближили, но не и доходите на населението", обобщи той.

Той припомни, че всеки един народ гласува с парите и децата си. "Младите българи напускат с много интензивни темпове. Това е нагласата, каквито и индекси да вадим, това е оценката - българите напускат, за да не се върнат", убеден е Сарийски.

Икономистът направи кратък анализ и на външните икономически фактори. През 1971 г. САЩ пусна духа от бутилката, когато президентът Ричард Никсън отменя златния стандарт, коментира експертът и поясни, че от този момент започва задържането на доходите на средната каса и увеличаването на доходите на най-богатите.

Подобно нещо се получи и у нас - преди 1989 година българският лев имаше покритие. По думите му това ограничаваше правителствата и банкерите да "правят лудории". След това, когато това обезпечение се махна, преминахме през тежките години на хиперинфлация.

"В момента САЩ печатат безконтролно пари, същото прави и Еврозоната, нашата валута в момента е обезпечена с една валута, която постоянно се печата. В една въртележка сме", обобщи той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При комунизма нямаше банани и портокали, и маркови дънки и маратонки нямаше, и за Лада се чакаше 20 години а яките неща бяха само в корекома, и аийфони нямаше. А сега има банани и си лапаме бананите, и си джиткаме в мола да си купуваме маркови маратонки и фанелки пума и караме нови 10годишни фолцвагени и си имаме смартфони да си щракаме селфита и живеем щастливо.
136
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При соца младите българи не бягаха на масово запад и бяха 9 млн. храната беше без пари, младоженците получаваха 12 хил. за жилище, които се опростяваха при наличието на повечко деца, образованието беше добро и безплатно, здравеопазването също. Само за някои високо-интелектуални личности това не беше достатъчно, завиждаха на запада за лъскавите неща .. и ето какво се получи ..
135
7
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
Ако данните на специалиста са вярни,то значи сме изпълнили указанията на КГБ . Да се срине тотално икономиката. На Българина да не се дава заплата по-висока от Руската.Бизнеса да върви по ръба на бръснача /с изключение на свойте хора разбира се/. Да се изпотроши техниката в заводите за да няма бизнеса върху какво да стъпи. Да се изколят елитните животни. Да се създадат изкуствени "демократични " партии които да мътят водата. И така докато "ние" дойдем. Ама кой да се опомни??? То мозъкът ни кат б
134
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина никога няма да живее добре, защото е селски ***!
133
0
 
1
 
! Отговори
Св до 304 преди 8 години
Е аз това казах :)
132
0
 
4
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
43% една пета ли прави?
131
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 295Ами тогава трябваше даразстрелят около 80% "***". Айде стига с тези мантри. И чехи и унгарци имаха комунисти, но при тях стана сруго. Тук просто хората са други, от друга мая. Все някой им е виновен. - я комунисти, я фашисти, я руснаци, я американци. Объркан народ, без ценностна система.
130
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 279 Голямото преселение започна някъде след 1992г. , когато умните и можещи хора разбраха, че са скачали по площадите за тоя дето духа.Властта ,парите и всички активи от соца бяха заграбени от днешните антикомунисти-децата на номенклатурата.
129
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите не са способни да се оправят в демокрация. Боли, но е истина. Ако погледнете картата на света ще се съгласите. Става въпрос за цивилизационен избор. Ирак им дадоха свобода, но се оказа, че при диктатора Садам живяха десетки пъти по-добре.
128
4
 
3
 
! Отговори
аре, молА ви се... преди 8 години
До Анонимен - "То нямаше и какво да се краде тогава."Нямало какво да се краде по соц-а! Крадеше се и то на най-високи обороти. Само като си спомня как се връщаха след работа лелите и чичовците, натоварени с торби в двете ръце, пълни с крадени продукти. Сам Тато призна - давам им по 100лв заплата, пък те харчат по 500! Този крадлив навик се прехвърли и след татовото царуване. Затова рухна всичко държавно. Този Сарийски да ходи на лекар за хапчета.
127
1
 
9
 
! Отговори
Св преди 8 години
От консуматорска гледна точка изглежда че живеем по - добре. Но да ви кажа от по - висока гледна точка,без гъзарията и тарикатлъка, може и да не е по - добре. Просто имам смътните спомени как на село не знаехме къде е ключа от къщата, какво е да ти откраднат дори и колците от лозето заради желязото в тях. Момичета ходеха по нощите (прибирали сме се от селска дискотека в 4 часа сутринта). Имало и такива неща като сега, но е факт че не сме го знаели, не сме го усетили и сме били спокойни.
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То кога ли сме живели дрбре. та и сега?!
125
3
 
7
 
! Отговори
гард преди 8 години
И тук в този сайт започнаха малко по малко да пускат по някои неща.В сатията има и истина, но ако искат нашите управляващи да разберат мнението на българите, нека направят референдум /ако им стиска / ако трябва само с един въпрос -по добре ли живее българина сега отколкото до 1989 год...и ще видят резултата, но те не го правят защото много добре знаят какъв ще бъде резултата...
124
2
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Ne znam tiq hapchetata li ne sa si pili,che vuobshte zadavat tozi maloumen vupros dali Balgarite jiveqt po dobre sega xD Za vsichki dori leko inteligentni hora e qsno,che prehoda be edna izmama na Amerika da ograbqt durjavata kakto pravqt sus desetki drugi. V momenta v Balgaria se jivee edinstvenno v golemite gradove i horata koito sme ot tezi gradove ne si davame smetka. Cqlostnata kartinka v BG e tragichna zashtoto razlikata mejdu Sofia,Varna,Plovdiv e ogromna sravnenie s po malkite gradove
123
6
 
13
 
! Отговори
баба ти преди 8 години
Абе плюнчовци,кога живяхте и работихте в комунизъм че сте толко компетентни.питай баба си.Тогава с тая заплата дето казваш, направих къща 2 ката на село и обзаведох, 2 стаен апартамент у градо купих и обзаведох,2 деца отгледах и изучих .Са се тъкмат да продадат и да бегат, че днешните заплати за лебо не стигат. А и секо лето на морето.Са?.?????? Мука ама зорле се не пука. Свят ден е днеска .Амин!
122
2
 
4
 
! Отговори
az преди 8 години
Bulgarina jivee Tragi4no mnogo zle kato v tretiq svqt
121
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До StuttgartПрез комунизма нямаше безработица, защото ако не искаше да работиш те изселваха, а заплатитене стигаха и до средата на месеца....Правилно -който не работи, не трябва да яде. Сега при пазарния капитализъм милиони отчаяно търсят работа, но няма и ровят в кофите за *** за огризки от храна. А 2% не работят ами карат яхти на които чукат яки мадами и се къпят в лукс. А що се отнася до заплатите при соца - пармното беше 6% от заплатата, сега не стига да си платиш тока и парното.
120
9
 
4
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
До Анонимен 252През комунизма нямаше безработица, защото ако не искаше да работиш те изселваха, а заплатитене стигаха и до средата на месеца. Затова хората се правеха уж че работят, а пък комунистите се правеха уж че им плащат.
119
0
 
0
 
! Отговори
криминолог преди 8 години
До Анонимен 266Статистиката е подобна, но за общо регистрирани престъпления на 100 хил.души.
118
7
 
14
 
! Отговори
комсомолец преди 8 години
Произхождам от работническо-селско семейство на 43 години.Родителите ми си купиха първото собствено жилище - панелен апартамент след хиперинхлацията 1997 г. Аз на 23 години си купих първата боксониера, сега съм собственик на жилище 340 км.м. РЗП.Родителите ми са със средно образование и разбират руски. Аз съм с две магистратури и владея три чужди езика. Убеден съм, че децата ми ще ме надминат. Това са факти от които всеки може да си направи изводи.