СЕМ отложи даването на лиценз на радио Кърджали

Половината от ефира ще е с програма на турски език
21
СЕМ отложи даването на лиценз на радио Кърджали
Снимка: Булфото, архив

Съветът за електронни медии отложи гласуването на лиценза на радио Кърджали, защото не беше в пълен състав. По време на заседанието, представители на ВМРО протестираха срещу намерениетобългарска и турска реч да звучат по равно в ефира на регионалната станция, предаде БНР.

Деветата регионална радиостанция на БНР трябва да стартира на 1 януари 2016 година, но пробно месец по-рано. Предвидено е в програмата на радио Кърджали да обхваща и региона на Хасково и Смолян.

Първоначално да е 6-часова, а през уикенда – 4, а след време - да се увеличи двойно.

Половината от ефира ще е с програма на турски език - новини, преглед на печата, фолклорна музика.

Срещу това възрази члена на СЕМ Мария Стоянова.

„Три часа турски в ефир, три часа български, не знам по какъв начин допринася за интеграцията. Какво означава в ефира три часа по 60? Това са 180 минути да звучи турски език с турска музика“, мотивира се тя.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки беше дошъл на заседанието на СЕМ с десетина симпатизанти.

"Искането на Националното радио за създаване на това регионално звено на Националното радио е скандално и недопустимо. Предложената програма с три часа чужд език, равнопоставен на българския, не е никаква интеграция, а пълна дезинтеграция", коментира той.

От Управителния съвет на БНР заявиха, че програмата на турски език ще бъде същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има лиценз, издаден от СЕМ преди 10 години. Програмата на български ще се прави в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

От Управителния съвет посочват, че документите за радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят на Закона за радио и телевизия, а право на СЕМ е да прецени нуждата от  регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Нека БНР да излъчва на турски език. На кого пречи? Би могло 20 часа да излъчва, а не само 6. Имаме голям брой наши сънародници, които не разбират българския, а говорят само на турски. С една програмна на турски, ние ще ги приобщим към нас. Новините от България ще стигат по-лесно до това население. А освен това е и въпрос на човешки права и проява на уважение към сънародниците ни говорещи на турски. Преди Възродителния процес сме имали дори турски театри и турски училища в България.
16
0
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
Кой българин би постъпил така: "Богато турско семейство доизплати жилищен кредит на млада двойка от Велико Търново. Чуждите благодетели поискали анонимност, тъй като смятали, че добрите дела не трябва да бъдат изтъквани. Благодарните търновци обаче разказаха за огромния жест на своите благодетели, пише вестник "Борба""
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Официалния език в Република България е БЪЛГАРСКИ! Следователно в обществените телевизия и радио се говори само и единствено на БЪЛГАРСКИ! Ясно ли ви е това господа турци?!?! Като не ви изнася, на югоизток в анадола и сбогом! Дим да ви няма! Такива провокации даже не трябва да са предмет на дискусия! Казва се едно голямо НЕ и точка, а след това да се търси съдебна отговорност от този който го е предложил!
14
3
 
1
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
радиото ще се казва радио ширият или радио ислям джихад.
13
5
 
3
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Понеже слушат само турски програми ако програмите са на турски ще слушат новини и от България. Някой да обясни от ,,патриотите"за гражданите на България кои новини са по важни. Популизма няма граници.
12
2
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
Имаме Конституция все още! Чл. 3 "Официалният език в републиката е българският."Но в Закона за радиото и телевизията има и чл.49,ал.1-програми и за малцинствата! От същият закон-чл.8 (1)Медийните услуги не трябва да подбуждат към ненавист,основана на раса,пол, религия или националност."Турската конституция гласи-"Всички турски граждани са турци!"А у нас?!!!!В съседни нам държави вътрешни етнонационални конфликти започнаха като тези"новини на турски"САМО няколко часа!
11
3
 
3
 
! Отговори
Гана преди 8 години
Що им е радио на турски, те само да си пуснат планета пайнър и там само кючеци и маанета. Пък ако им доскучее да врътнат радиото, 90 процента от станциите са турски, нашите ги заглушават така или иначе.
10
3
 
6
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Защо само половината, нека всичко да е на турски!? И без това по границата се чуват повече турски радиостанции. Те и САЩ влязоха с танкове вече, в Кърджали ще имат радио на турски, Боко ходи до САЩ и Турция на инструктаж, ще се побратимяваме с поробителите ни, явно това заслужаваме...
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за това, че наглите турчля залушават Българските радиа по черноморието кой ще им поиска сметка. Че сега и в Кърджаки....вашта сметка пуста тояга.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им направят референдум на местните.Искат ли не искат ли.Така недоволни няма да има.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай ''сикем'' радиоточката на Комунистите аз
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тодор Живков кога ще върне на Държавата откраднатите 7 милиона лева , до днес от умрял писмо , нищо ново от 100 години в България само Арабаконашки БАНДИТИ с мерцедеси и поршета
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така , сега с това МАНИПУЛАТИВНО радио ще хипнотизираме бедния български народ за да може да останат на власт ГЕРБ&КОМПАНИЯ
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има стотици турски радиостанции. Кеф ти поп, кеф ти джаз, фолклор или чалгия.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за глупости, да харчите пак държавни пари? В кърджали са до турската граница и хващат много радия там.
2
0
 
17
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Без това никой няма да го слуша това радио. Хората си имат сателитни приемници. Даже българска телевизия не гледат.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ще отложат, че току виж иначе БОСТАНът се е разпаднал.А на Боцко ще му трябват фесове гласоподаватели за изборите.Няма друг начин.