Ще плаща ли НЗОК по-малко за лекарства в болниците?

Аптечната камара: Не чакайте промяна на цените!
19 авг 2015 13:00, Анисия Иванова
2
Ще плаща ли НЗОК по-малко за лекарства в болниците?
Снимка: Bulgaria On Air

Към края на 2016 г. би трябвало да има намаляване на парите, които здравната каса плаща за лекарствата на болниците, обясни пред телевизия Bulgaria On Air Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

В момента здравното министерство изготвя две наредби за цената на лекарствата, които НЗОК плаща, като целта е тя да бъде намалена. Според едната наредба болниците ще трябва задължително да назначат фармацевт, който да извършва контрол върху лекарствата.

Според статистиката въвеждането на клинични фармацевти в болничните заведения намалява цените на лекарствата до 30%, обясни Вълев.

"Ако в момента лекуваме един пациент за 100 лв. след намесата на магистър фармацевта ще лекуваме същия пациент за около 50-60 лв.", каза той.

Вълев обясни каква е практиката в момента. Фирмите се договарят с началниците на болници и отделения да се купуват техните лекарства като съответните структури получават подкуп. "Тези подкупи ги плащаме чрез здравната каса", лаконично допълни той.

Вчера министър Петър Москов съобщи, че тази година НЗОК ще плати за лекарства около 890 млн. лв. Преди 5 години сумата е била два пъти по-малка. Ръстът за ЕС е около 2-3 %, у нас той е около 14-15%.

Вълев каза, че години наред се наблюдава постоянно увеличаване на лекарствата, които се включват в позитивния лекарствен списък. И наред с това се увеличават сумите, които НЗОК плаща.

Няма никакъв контрол върху това кои лекарства да бъдат включени в списъка, а причината за това е, че в момента касата е изключена от договарянето им.

"Години наред тя участваше като поръчител и платец, участваше в договарянето. Последните 5 години беше изключена и беше задължена само да плаща", разясни Вълев и допълни, че всички фирми си вкараха лекарствата на произволни цени.

Отдавна твърдим, че фармацевтичните фирми трябва да бъдат разглеждани отделно от снабдителната система – аптеките, търговците на едро, настоя той.

"Сега те регулативно ще бъдат задължени да връщат процент от разхода, който дава НЗОК, коментира се за 10%", разясни Вълев.

Той обаче предупреди, че не трябва да се чака промяна на цената на лекарствата в аптеките, защото готвената регулация е за болниците, а не за цената на лекарствата, която плащат гражданите в аптеките.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
7 преди 8 години
Фурантрила пред месец струваше 0.56лв. за едно блистърче-кутийка,днес 19.08. струва същото 1.24 лв..Според вас няма изменение? От управляващи *** направо ми писна.