Стряскащо: Едно дете на ден посяга на живота си у нас!

Причините - семейството, ниски оценки и несподелена любов
10 сеп 2015 09:07, Александър Попов
19
Стряскащо: Едно дете на ден посяга на живота си у нас!
В повечето случаи децата посягат към хапчетата. Снимка: Reuters, архив

Психичното здраве се пренебрегва като тема у нас. То не е въпрос само на специализирани медицински грижи, но и на осигуряването на подходяща среда за живот и развитие на всяко едно дете, коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Основите на психичното здраве се поставят още в първите години на живота. Смята се, че до 50 процента от психичните разстройства се появяват по време на юношеските години. При 10 до 20 на сто от младите се откриват проблеми с психичното здраве. Тези проценти са по-високи сред категориите в неравностойно положение, отбелязват от Националната мрежа за децата.

Според експертите психиатричната помощ за деца е белязана от тежки дефицити. За това алармират от Националната мрежа за децата по повод днешния Световен ден за предотвратяване на самоубийствата.

Отбелязва се от 2003 г. по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация. Мотото на деня за 2015 г. е: "Да спрем самоубийствата. Опитай и спаси живот".

Данните на Световната здравна организация сочат, че самоубийството е една от водещите причини за смърт в света, особено сред младите хора. Децата най-често посягат на живота си заради конфликт в семейството, несподелена любов и ниски оценки в училище. При децата, както и при възрастните, най-много са случаите на самоотравяне с медикаменти. Тревожна тенденция е намаляването на долната възрастова граница на самоубийците, отбелязват експертите.

Данни на Националния център за обществено здраве и анализи показват, че има случаи и на 5-6 годишни деца, които посягат на живота си.

През 2014 г. по официални данни на НСИ 722 души са починали от умишлено самонараняване. Децата до 19 г., които са посегнали на живота си, са 20 през 2014 г., сочи официалната статистика.

В същото време няма официални данни за опитите за самоубийства или данните се разминават. Според информация на Националния център за обществено здраве и анализи средно по едно дете на ден в България прави опит за самоубийство, като 5 процента от тях завършват с трагичен край.

Голяма част от хората, които умират поради самоубийство, страдат от психични разстройства. Според данните делът на психичните разстройства е 25 на сто от всички заболявания през последните две десетилетия, което по мнението на експертите ги поставя на първо място по значимост. Значителен брой от хората с психични разстройства, които са извършили самоубийство, не са търсили здравни или социални услуги във времето преди опита за самоубийство. В много случаи не са налице достатъчно услуги, които да помогнат на хората в нужда по време на криза, сочат анализите.

Всяко второ дете се нуждае от някакъв вид консултиране и услуги на психично-здравни специалисти

Според едно от последните изследвания в областта, което съдържа данни за психични разстройства на децата у нас на възраст между 7 и 12 г., всяко второ дете се нуждае от някакъв вид консултиране и услуги на психично-здравни специалисти. Резултатите от него показват също, че 5 на сто от общия брой изследвани деца се нуждаят от психиатрично обслужване, добавят от Националната мрежа за децата.

От организацията са на мнение, че във всеки областен град следва да има кабинети по детско-юношеска психиатрия, т.е. те да са поне 28 на брой, а за момента те са едва 11. Именно тези кабинети трябва да осъществяват първичната психиатрична помощ за деца в общността - диагностика, превенция, насочване към специалисти от свързаните професии, работа с родителите и други. В момента в страната функционират само 5 психиатрични отделения за деца - в София, Варна, Русе, Търговище и Пловдив.

В образователната система няма ясна национална политика за психологическото обслужване.

Все още няма ясна национална политика за психологическото обслужване в образователната система. През 2014 г. е преустановена дейността на Националната мобилна група за психологическа подкрепа. Тази група отговаряше на необходимостта от намеса в ситуации на криза или насилие над дете, посочват от Националната мрежа за децата.

В момента Министерство на образованието и науката полага усилия за пилотно въвеждане на алгоритъма за прилагане на Механизма за противодействие на тормоза в училище и за обучения на училищните психолози и педагогическите съветници за разпознаване на насилието над и между деца.

Въпреки трудностите и дефицитите в системата, неправителственият сектор може да се похвали с няколко сериозни постижения в областта на психичното здраве. Това са двата центъра за детско психично здраве в София и в Русе, управлявани от сдружение "Дете и пространство", организация - член на Национална мрежа за децата, както и двата комплекса за психично-здравни услуги в общността на Глобална инициатива за психиатрия в Благоевград и в София.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: самоубийстводеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Езици лесно се чешат, но когото стигне - тежко му!
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е нали живота се подобрява ве :).............на ви сега кой не скача е червен ........***..
10
1
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Проблем има,но трябва да се извадят от статистиката имитираните опити.Чисто манипулативни и ужасни напъни на разлигавени пубери за да тероризират и изнудват близките си.Купи ми .....или ще се самоубия...И с пергела се набола в *** и малко кръв,112 и ау,какъв ужас.....Звезда в класа,психолози,учителите не я изпитват....родителите се обвиняват един друг и си правим каквото искаме.....И не е от вчера
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 85% от случайте това се държи на *** родители който са го смазали.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, като ги занимават всеки ден с повредения колесник на Фалкона. От желязо да си, ще се пропукаш.
7
1
 
20
 
! Отговори
м да преди 8 години
Нормално - когато действителност и очаквания(желания) не се покриват, героят изпада в меланхолия и единствения изход е фатален
6
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След катастрофалното управление на Орешарски е така!
5
5
 
22
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Нека народа да бъде повече партиотично настроен, всеки да се запита какво може той да направи за партията, а не какво партията и държавата могат да направят за него.Да работи, още да работи, за да се развива държавата ни, да крепне ГЕРБ и да знаем че и утре ще е като днес.
4
1
 
25
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 8 години
Може и още
3
4
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Така е в мафиотската ***!
2
4
 
35
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Ами да - таблети, смартфони, игрови конзоли, тежък е живота на днешната младеж!
1
3
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Посягало на живота си..Дори за децата,това живот ли е ?