Време ли е да осъвременим механизма за изчисляване на пенсиите?

Швейцарското правило действа от 2000 година
21 май 2024 14:09, Инна Ангелова
14
Време ли е да осъвременим механизма за изчисляване на пенсиите?
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание в НС се събраха депутатите, а служебният премиер Димитър Главчев ще бъде изслушан във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите. Новото увеличение ще е от началото на юли.

Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на Надзорния съвет на НОИ за повишение на пенсиите с 11%. Повод за предложения проект е информация, появила се в публичното пространство, че заради очаквания по-нисък ръст на инфлацията осъвременяването по т.нар. швейцарско правило може да е 10%.

Швейцарското правило е начин за осъвременяване на пенсиите, който действа от 2000 година насам, припомни бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова пред БНР. "Заложен е в Кодекса за социално осигуряване. Процентът, който се получава за осъвременяване, се залага в бюджета на държавата и на Държавното обществено осигуряване. Бюджетът се приема през предходната година. Няма как да се работи с окончателни данни. Има едно неписано правило, че в него се залага това, което трябва да стигне”, допълни бившия министър.

Христова допълни, че осъвременяването по швейцарското правило става с решение на Надзорния съвет на НОИ. Осигурителният институт подготвят доклад с последните данни на статистиката за инфлацията и средния осигурителен доход за предходната година.

"Така е станало и сега. Не зная някой да е правил опит да взима решения с по-малкия процент. При положение, че парите са осигурени в бюджета".

Пред БНР Христова повдигна и темата и дали това е най-правилният механизъм за осъвременяване на пенсиите, тъй като някои от тях, особено по-старите, “изостават”. Според бившият министър има и друг начин за осъвременяване - например да се увеличи тежестта на всяка година прослужено време.

"Това дава представа за продължителния принос на човек към песионната система", добави Христова.

Пенсионните осигуровки са 17,8% от доходите.

Бившият социален министър отбеляза, че намалява броят на работната сила и в бъдеще може да се създадат проблеми с устойчивостта на пенсионната система. Задължителното допълнително пенсионно осигуряване не може да изиграе ролята, която се очакваше, обясни още тя. "Нямаше време и да се състои така, както е планирано в законодателството. Това е инвестиционна пенсионна схема".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: увеличениеНОИпенсии
Още от Общество
100 български войници заминават за Косово
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Такива като Дацов, Шулева и Христова ги ползват винаги против пенсионерите.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се промени механизма за осъвременяване на пенсиите, а не на изчисляване на пенсиите. Трябва всяка година всички пенсии да се преизчисляват с осигурителния доход от последната година.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това, което трябва да се направи е да се провери кои са с фалшиви пенсии, фалшиви телкове. От време на време хващат по някой, но как се наказват тези, които са им ги отпуснали? Трябва да се наказават финансово с високи глоби!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да променим т.е. да намалим действието и да се намалят бъдещите компенсации защото няма пари за пенсии!
6
2
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
Бог види и наказва ! Другаря Иван Костов от ромски и български произход започна българските пенсионери от български произход и вие ги довършвате . Има хора, които бяха регистрирани след 9-ти Септември 1944 година по политически причини, след 10-ти Ноември другаря Иван Костов отново ги постави като политически неудобни с предварително пенсиониране. За какво става дума? ! Всеки политически строй репресира едни и същи хора . Извода се налага , че комунистите и до днес ни управляват .
5
1
 
8
 
! Отговори
17,8 % ОТ ДОХОДИТЕ преди 1 седмица
НЯМА ТАКАВА ЦИФРА > 18,9 % СПРЯМО БРУТНАТА ЗАПЛАТА СА ОСИГУРОВКИ РАБОТОДАТЕЛ + 13,78 % ОТ БРУТНАТА ЗАПЛАТА СА ОСИГУРОВКИ РАБОТНИК-СЛУЖИТЕЛ
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не плащам , системата е пробита ! Защо да плащам когато обещават да ме пенсионират на 70 г . През лошия соц , народа се пенсионира масово на 55-58 години , веднага се отварят работни места. Ама си нямахме чорбаджия и приехме демокрацията и капитализма и сега страдат всички , обаче оглушително мълчат .
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е време, а е КРАЙНО време разни асанко-васильовчета и ПП-та да се простират според чергата си, с техните напъни да се харесат на пенсионерите изравниха пенсиите на ленивците-безработници с тези, които са работили по 38-40 години.
2
9
 
9
 
! Отговори
За сега е добро! преди 1 седмица
Социалните пенсии , трябва да се изплащат от социалното министерство, защото на практика са помощи! Против съм увеличаване на тежестта на годините, които си работил, защото не е едно и също да си работи високо квалифицирана, изискваща специални знания и компетенции, друго на ниско квалифицирана работа, не изискваща такива!
1
8
 
13
 
! Отговори
АААА Що? преди 1 седмица
Много по важно е да има парички Киро да си кара бронирани джипове с охрана и да гази обикновените граждани! Така се забавлява като се надруса!