Хей ръчички, хей ги две, кога се миха за последно те...

И последствията – всеки втори българин има проблеми със стомаха
12
Хей ръчички, хей ги две, кога се миха за последно те...
Снимка: Reuters, архив

Над половината българи твърдят, че мият ръцете си 5 и повече пъти на ден. Това сочaт данните от национално представително проучване на българска компания за производство на хранителни добавки по повод Световния ден на миенето на ръцете - 15 октомври.

68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5 пъти на ден. Останалите 32% българи мият по-малко от 2 пъти, като има и малцина, които са казали, че изобщо не мият ръцете си.

Според експертите ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти на ден, особено при директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт.

Задължително ръцете се измиват след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене, след всеки контакт с болнични и лечебни заведения, след пребиваване на място с много хора, често ръкостискане.

Световната здравна общност алармира, че синдромът на мръсните ръце, отслабеният имунитет, вирусните епидемии, неправилното хранене, приемът на алкохол и антибиотици са сред основните причини за високата заболеваемост от стомашно-чревни разстройства.

Затова не бива да се подценява профилактиката.

Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство (диария, колит, запек, дисбактериоза след антибиотично лечение), като близо половината от боледувалите, са страдали от стомашно-чревно разтройство повече от 2 пъти.

Този извод се потвърждава от данните в изследването, според които 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, а 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година.

6% от анкетираните са с хронично стомашно-чревно заболяване.

Специалистите обясняват, че най-ефикасният начин за профилактика на стомашно-чревния тракт и нормализиране на стомашно-чревната флора е приемът на пробиотици, а българинът не е запознат с тях.

Според данните от проучването 66% от българите не знаят при какви състояния е препоръчително да се приемат пробиотици, а 71% не могат спонтанно да посочат нито една марка пробиотик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
До П.Петров преди 8 години
Така е. Да не говорим, че според други експерти антибактериалните продукти са вредни, като включително в този сайт е имало статии за това.
4
0
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Тънкият момент в така наречената "статия" е "проучване на българска компания за производство на хранителни добавки".Не са споменати зададените въпроси, не са споменати критериите за "представителност", не се споменава степента на достоверност. Абсолютно лъжливо е твърдението "Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство", защото 2/3 от българите виждат личния си лекар веднъж на 2 години, а още по-малко от останалите са си правили стомашно чревни изследвания. Това е блудкаво маркетингово есе !
3
2
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Леле, ти ще построиш комунизма! Като ти чета коментара, сигурно си на не повече от 9 г. Подобни наивни приказки не бях чел отдавна.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До птица Водата не се произвежда- тя се добива, чисти, провежда до домовете. Здравоепозването никога няма вече да е държавно, защото комунистите ограбиха държавата преди 25г., после я й фалираха през 96-та. Ако сградите са пететажни, хората няма да има къде да живеят, няма да достигат жилища. Колкото по-високо живееш, толкова по-добре- въздухът е чист, светлина повече. За парно "с водна риза" има нужда от дърва и палене на огън- откъде ще ги доставиш. Стандартът на живот как ще го промениш ?
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До птицаИзвинявай, но нито едно от нещата, които си изброила е везмоожно и не зависи от кметовете. Личи си, че си една голяма бяла птица...освен това под пета статия виждам този коментар, така че явно от редакцията на "Днес" са се активизирали да бълват глупости преди изборите.