Парите от данък "чипс" – за физкултурни салони

Най-евтините пържени картофи ще са поне 3 лв. за порция
21 окт 2015 09:54,
50
Парите от данък "чипс" – за физкултурни салони
Снимка: Reuters, архив

С парите, събрани от данък "чипс", ще бъдат изградени физкултурни салони и спортни площадки, съобщи спортният министър Красен Кралев. С част от средствата ще бъдат финансирани програми, свързани с двигателната активност и превенцията на употреба на наркотици.

В 700 училища въобще няма салони, а в други 433 са приспособени помещения, които не отговарят на стандартите, коментира Кралев пред "Монитор".

Още по темата

150 млн. лева се очаква да влязат в хазната до 4-5 години, след като храните, съдържащи вредни съставки, бъдат обложени с данък, изчисли пък здравният министър Петър Москов.

От 3 до 78%цента ще варира налогът при различните храни в зависимост от вредните съставки в тях. Например най-нисък ще е той при шоколада, шоколадовите вафли и бонбони – 4 на сто. Заради палмовото масло и Е-та данъкът върху сладоледа ще е 7 на сто, а най-висок ще е за имитациите на сирене, кашкавал и мляко – 78%.

Производителите на сандвичи и пържени картофи с маргарин, палмово масло или други хидрогенирани мазнини ще бъдат облагани със 17 на сто. Това означава, че минимум 3 лева ще е най-евтината порция картофки (300 г) без сирене, но приготвени с изкуствени мазнотии. За вредната мазнина клиентът ще плаща 1,12 лева върху досегашната цена. Ако обаче картофките се пържат в олио, няма да има увеличение в цената, подчерта министър Москов.

Санитарните инспектори от районните здравни инспекции ще проверяват за чистотата на храните от вредни продукти. Те ще имат право да надничат дори във фритюрниците на ресторантите.

Статистиката сочи, че България е на второ място в Европа след Холандия по употребата на енергийни напитки от деца. 9% от момчетата между 14 и 18 години пият повече от една дневно, показва международно проучване. Същевременно всеки втори нашенец изпива всеки ден поне половин литър безалкохолно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоз път тарикатлъците на вождеца не успяха да постигна целеният резултат.Сигурно са си мислили как с умиление народеца ще гледа и ще се радва на бащицата, който се грижи тъй бащински за него, ама нейсе, народеца се оказа толкова отупан брашнен чувал, че ако вдицнат ценицата на КУЧЕШКАТА радост и вече няма да има парици и за това месце.Хитър предизборен ход.Ама такъв им мат'ряла в партийката.
14
0
 
7
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Данъка нищо няма да оправи.Трябва да се забранят вредните съставки в тези продукти за да бъде здрав народа----------Да де, ама пък така няма откъде да дойдат 150 млн. приход за асфалт!
13
2
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА ! преди 8 години
Москов е вреден ! Да се премахне ! ОСТАВКА !Я вижте сега храни и напитки с добавена захар (захароза) - Вредни !Храни и напитки с захарини , ацесулфам К , аспартам , сукралоза , които са доказано КАНЦЕРОГЕННИ СА ПОЛЕЗНИ ! ЕВАЛА МИНИСТРЕ ! НАЙ ХУБАВО Е ДА СИ ПОДАДЕШ ОСТАВКАТА ,ПРЕДИ РАЗЯРЕНА ТЪЛПА ДА ТЕ ЛИНЧУВА , А ЗА ТОКСИЧНИТЕ ТУРСКИ ВАКСИНИ СЪДРЖАЩИ ЖИВАК ,КАКВО СТАНА ? Мишкуваш ли ?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АБЕ *** ЖАЛКИ, НЕНОРМАЛНИЦИ, МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ НЯКОЙ БИ ИСКАЛ ДА ЯДЕ ИМИТАЦИЯ НА СИРЕНЕ? НЕ, НО ТОВА СА ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ НЕЩО ДРУГО.ИМАТЕ ЛИ ИДЕЯ, ЧЕ ИМА ХОРА ОСОБЕНО ПЕНСИОНЕРИ, ЗА КОИТО ДОРИ ТЕЗИ ПРОДУКТИ СА ЛУКС.КАКВО ИСКАТЕ БЕ *** ТАКИВА - ДА ИЗДЪРПАТЕ И ПОСЛЕДНИЯ ЗАЛЪК ОТ УСТАТА НА ХОРАТА, КОИТО СА ИЗГРАДИЛИ ТАЗИ ДЪРЖАВА ЛИ.ОБВИНЯВАМ ВИ В ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.ЩЕ ВИ СЪДИ ПАК ТОЙ - НАРОДА И ПОВЯРВАЙТЕ, НА ХОРАТА ИМ Е ДО ГУША И ПРОШКА НЯМА ДА ИМА.
11
2
 
10
 
! Отговори
до Москов преди 8 години
Добра идея,Но парите в Болници и Лекарства- например в Пирогов ,където се тъпче цяла България- показа ви го Слави - мизерия,липсваща апаратура и тн. 400 000 лв,за софтуер пръстов отпечатък ? Купете апаратура и платете на хирурзите да не бягат.ВЪЗМУТЕНА СЪМ !
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, само скъпотията ще стане по голяма, а от обществените поръчки знаем кой се облагодетелства. По селата точно има предостатъчно трудова дейност, само до физкултурни салони им е! Децата ядат каквото има, зъбите им са в окаяно състояние, но ние ЩЕ СТРОЙМ, ЩЕ СТРОЙМ, ЩЕ УСВОЯВАМЕ, ЩЕ УСВОЯВАМЕ....
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости!Построяването и поддържане на УЧИЛАЩА е задължение на ДЪРЖАВАТА!Подготвя се ново ограбване на многострадалният и вече вълче гладен народец...
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що така бе материале ?Нали бяхте много радостни от рИформите на д-р Москов.За цяла година не направи нищо освен да плюва едни по-тъмни и да лиже едно такова на Мутрата.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вчера гледам министъра в шоуто на Слави, като го слуша човек ще си каже: " да много е добра идеята", да, да ама не.Идеята му е храните да почват да се готвят с по-здравословни продукти и да се плаща по-малък данък от производителя. И тук идва въпроса кой и как ще ги контролира че дадения чипс е правен с олио, а не с палмово масло ?Не могат да контролират заведенията за забраненото пушене, ще ги контролират с какво готвят в кухнята.
6
2
 
14
 
! Отговори
дарко преди 8 години
Много добре са го измислисли. Вземат 150 мил от тях за 15 правят салони другото за хубави джипки на строителите на салоните :)
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизма бел лош, а! Тия зорлем ще накарат хората да искат старото време.
4
2
 
27
 
! Отговори
Aнонимен преди 8 години
Значи, аз не ям никакви *** и съм им върл противник, но този данък е пълна глупост. Хубаво, увеличавате цените на вредните храни и това как по-точно ще помогне на хората да си купуват по-качествена храна? Нали вредната пак ще е по-евтина в крайна сметка. Ми вземете махнете ДДС-то на хубавата храна, но няма да го направите, защото не мислите за хората, а от къде да попълните дупките в бюджета. Прекалено очевидно е. Следващия път измислете нещо не толкова прозрачно.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то де факто всички автини хранителни стоки са вредни, бъкани с евтини суровини - палмови масла, сои, протеини, пълнежи. Значи автоматично всичката евтина храна трябва да стане скъпа?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде на евтината контрабанда,щом се правят на интересни
1
0
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
С две думи с тъпия данък ще пълнят изпразнената хазна. НО ще ви излязат криви сметките - българина ще си го произвежда в къщи, но няма да си го купи, ако е скъпо!!!Толкова години съм живял лишения, че ми е все едно дали ще ям шоколад или няма. Ще увелича прасетата и ще коля повече, ще тъпча във фризера и вместо чипсове, ще ям луканки и пържоли с домашно вино, а жената ще прави сладкиши и торти в къщи.