При 1200 лв. заплата ще дойдат повече млади учители

Янка Такева: Най-голямата грешка са делегираните бюджети
29 окт 2015 15:27, Анисия Иванова
48
При 1200 лв. заплата ще дойдат повече млади учители
Снимка: Reuters, архив

Повече млади учители ще дойдат в образователната система, когато началната основна работна заплата стане не по-ниска от 1000 – 1200 лева. Това заяви председателят на Съюза на българските учители Янка Такева, която гостува в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ден, след като МС официално прие вдигането на началните минимални работни заплати на учителите.

"Ако вдигането на началните работни заплати продължава със същия темп, през 2018 – 2019 година ние можем да постигнем това“, категорична е Такева.

Тя коментира, че още на 14 май тази година е била проведена среща с Бойко Борисов, на която е обсъдено отпускането на 20 млн. лева в полза на всички работещи сферата на средното образование.

Дима Коцева, началник-отдел в дирекция "Финанси" към МОН, обясни, че взетото решение се отнася до четвърто тримесечие на тази година, но добрата новина е, че единният ръст ще бъде пренесен и за следващата година. На непедагогическия персонал в системата също ще му бъде гарантирано увеличението на минималната заплата с ръст от 380 на 420 лева. Средствата са гарантирани в следващия закон закон за проекта, който ще бъде гласуван, увери Коцева.

Увеличението на заплатите обаче се отнася само до стартовите възнаграждения. На въпроса как ще бъдат обезпечени учителите, които са на прага на пенсионната възраст, Такева каза, че това не зависи от Синдиката на българските учители.

"Това, което зависи от нас е, че ние сме осигурили осем брутни работни заплати обезщетение при пенсиониране. От 15 септември 2016 година, когато ще влезе новият закон за училищното образование в сила, е записано, че учителите ще взимат десет брутни работни заплати обезщетение при пенсиониране", каза още тя.

По данни на международното проучване TALIS България е на изненадващото 4-то място по най-ниска възраст на учителите сред 137 страни в света. Според председателя на Съюза на българските учители обаче, това не е изненада, тъй като българското общество е свикнало да повтаря като мантра, че преподавателите в страната са предимно хора в предпенсионна възраст, а това далеч не е така.

По думите й най-голямата грешка, допусната в образованието през последните години, е делегирането на бюджета за училищата по брой ученици. Според нея това унищожава качеството на системата и създава неравнопоставеност между учителите, имащи еднаква квалификационна степен.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тия високи данъци защо са ниски заплатите на лекари и учителиВолен го каза ,ама го обявиха за лудВ същото време младите хора напускат страната
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплата 400 лв е подигравка с всеки труд при тия цени
33
1
 
0
 
! Отговори
До Елена преди 8 години
От училище ме съкратиха поради липса на ученици, и останаха колеги които не могат да направят и 50 % от това, което правех. И сега където ме видят моите ученици ме поздравяват, даже работя с един дето съм го учил в първите години на прехвалената демокрация, която съсипва всичко и води хората към поробване. Не им се вярва разбира се, но нека да видят какво се сипе над главите им повече от 10 години, да видят как не могат да четат и пишат младите, как учат азбуката в първи клас и т.н.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждам, че от вестника следите внимателно коментарите и изтривате неудобните, като моя преди малко. За всички просветени нека да отворят - oecd.org/edu/school/talis-excel-figures-and-tables.htm , където ще видят, че това е поредната манипулация на госпожа Такева. Изследването показва, че сме на трето място в Европа, но отзад-напред. Водим класацията по стари учители. Сега може да ме изтриете отново.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплата 1200 да може и повече , но не за такива учители като сегашните
30
1
 
9
 
! Отговори
N1 преди 8 години
Много пари трябва да се наливат в образование и здравеопазване, задължително е поне двойно увеличение на заплатите на учители и лекари!
29
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До 27:Пишеш,бил си учител,защо се отказа?
28
0
 
1
 
! Отговори
Barabar преди 8 години
Koran ili Biblia im stigat - i na rabota!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резултатите в образованието говорят ,че много хора не си гледат работата,като им дадете повече пари ще работят ли по добре?
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вождът каза в училище да се въведат два нови предмета за учениците - овчарлък и картофопроизводство!Това е непосрледствената задача на българското училище, а не някакви си 1000 -1200 лева заплати на даскалите.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червената бабичка Янка Такева, вечната шефка на СБУ през 2007 г. подписа споразумение с тройката Станишев-Орешарски-Вълчев именно за делегирани бюджети и обявиха това заедно с матурите за панацея на образованието!Осем години по-късно се вижда тоталният провал на тази схема, на безумието, което ражда неграмотна,агресивна и лумпенизирана младеж! Децата не са виновни! Виновните са горе по върховете, онези дето разваляха седенки и синдикалистите дето уж защитаваха учителите!
24
0
 
9
 
! Отговори
овчар маке преди 8 години
я ке ви кажем кат инженерин за мако да пукнем от глад от га станах овчарин и парета си имам и ягнета печем и пийнувам по мако
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Абе 29 ти май доста часове си изпуснал като те гледам. НЕ може да слагаш всички учители под един знаменател !!! 28 ти не може да сравняваш твоята работа с работата на учител, това че имаш висше нищо не означава. Аз съм бъдещ инженер и от производството се издигнах, това че ти не си го направил е лично твой избор. Учителите са най-важното, децата стават все по-зле от малки и най-виновни са родителите защото те не са ги научили на уважение !
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Posnavam edna u4itelka pie igrae Po kasinata na kakvo schte nau4i deteto mi tja ne e nsu4ila neinoto dete deto e s kupena Diploma ta 4ujdite schte u4i na jivkov Sina mu u4i 12 v Jena mu daschtera na gotva4ka s i tja bes obrasovanie no Fa jivk
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЙ сиктир само учители ли ядат хляб в българия.
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С висше образование, в производство работя 8 часа и половина на ден, отпуска 20 дена и едвам 660 лв съм стигал чисто. Бил съм и учител разбира се, но 1200 лв е много на месец. Виж 800 лв на месец та с данъците, от които няма как да се избяга - да останат около 650 лв чисто. Те това е моето виждане. на който не му харесва да оди да копа царевица! Може и повече да изкара!?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм учител в една държава за която в България викат, че е източна, изостанала и взимам около 1200-1300 лекторски.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за два месеца? а швепс и кутия цигари?
17
2
 
4
 
! Отговори
nabljudatel преди 8 години
Yanka is on a different planet,get real,Yanka.Ti sanuvash pari i tarsish balatsi da 4lenuvat v tvoia sajuz.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OT kade shte doidat tezi pari.Osven ako Erjan Rashid -ROKO ne nape4ati v nelegalnata si pe4atnica v Kardjali.