Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!

Президентът връчи орден "Стара планина" на патриарх Неофит
28
Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!
Снимка: БТА

"Неведнъж, във времена на бури и изпитания, нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която връчи орден "Стара планина" първа степен на българския патриарх Неофит. Главата на БПЦ бе награден заради зключителните си заслуги към Република България.

"Днешната церемония е знак за дълбокото ни уважение към личността на Патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете", подчерта държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

По думите на Плевнелиев днешният свят ни изправя пред не малко сериозни кризи и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и да ни насочват в правия път. "Във Ваше лице, българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство", обърна се държавният глава към патриарх Неофит.

"Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светска власт", заяви от своя страна главата на БПЦ. Патриарх Неофит подчерта, че държавата и църквата трябва да си взаимодействат по-активно в социалната сфера, в образованието и възпитанието на младите хора, в поддържането и опазването на духовните средища и културните ни паметници.

Българският патриарх допълни, че в своето служение е воден от разбирането, че "когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго, комуто много е дадено, много и ще се иска. И комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на правителството и на Българската православна църква, както и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали отиде да го види Бойко в Болницата заслужил си е медала !
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми давате минуси на коментар 20, ама дано по-скоро да осъзнаете играта и как това което се казва там е истина, за да може най-после да поемете отговорността за реалността и себе си в свои ръце, а не всеки път да я предоставяте на някой друг - бог, исуус, алах, мохамед, правителството, патриарха, кмета, съдията, полицая, военния, попа, папата, краля, олигарха и т.н. :D Вие постоянно давате власт на други хора или същества да контролират живота ви, после само се оплаквате от тях.
19
1
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
"Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!"ОТКОГА ДОЛНОПРОБНИТЕ ЧЕНГЕТА СТАНАХА ДУХОВНИ ВОДАЧИ?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не разшири съзнанието си навреме и не успее да се освободи от всички негативни филми в съзнанието си, които настройват хората едни с/у други и ги карат да си пречат и да воюват, вместо да се обединят за доброто на цялото, и всичко на базата на глупави вярвания и убеждения, нямащи нищо общо с истината, не мисля че човечеството ще оцелее кой знае колко дълго, особено предвид планетарните промени, които вече са в ход :) Някои май ще отстояват илюзиите си до край, ще бъде драматично.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
демек агента "Василиев"!"водач"?!?!?ха-ха!
16
2
 
1
 
! Отговори
Всичко е свързано преди 8 години
Човечеството сами създава преживяванията си, физическата реалност на човека е отражение на нивото му на съзнание, защо има наводнения, защо това станало и така нататък, сами си го правите, това са последствията от начина на мислене и съответно действията на повечето, от които винаги има някакви последствия, било то позитивни или негативни, просто човека най-после наистина трябва да осъзнае кой е, какво прави тук, и какво може да направи, че да стане по-добре за всички, колективна цивилизация сме
15
4
 
1
 
! Отговори
Безгранично съзнание преди 8 години
Благодарение на физическото ви тяло, съзнанието ви е ограничено, фокусирано и настроено да осъзнава и вижда единствено в честотният диапазон на материята, в който се разпростира физическата реалност с нейните закони, начинът ви на мислене, вярванията, убежденията, емоционалното ви състояние, знанията и разбиранията които имате, определят и ви водят към начина, по който ще действате и преживеете тази физическа реалност, нищо не е необходимо, нищо не е задължително,вие сте вашите собствени богове.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ORDEN ZA DONOSNIKA PODAREN OT NAI-PROSTIAT BALGARSKI PREZIDENT.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какви ще да са тия "изключителни заслуги към България"?!??? В последните години страната преживя доста големи бедствия, тънем във всеобща мизерия, КЪДЕ и КОГА се включи да помага на хората църквата? НИКЪДЕ и НИТО ВЕДНЪЖ. В същото време тия т.нар. духовници са се разплули в разкош и безхаберие. И президентът ще го награждава с орден! Нещастници.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И държавата и църквата нямат никакво бъдеще, и двете са просто илюзия на човешкият ум, които само създават ограничения и конкретен тип поведения, от които някои извличат ползи и на двете им предстои да се разтопят с разширяващото се съзнание и осъзнаване на някои хора, които започват да виждат и разбират света по съвършено нов начин, от това осъзнаване сегашното поведение на хората и начина им на мислене, както и разделението м/у тях с граници и религии изглежда смешно, но най-вече глупаво.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо Максим беше свят човек, Бог да го прости! Дядо Неофит се проявява много по-добре от лошите очаквания, които някои имаха, а в душата си има мир, какъвто трябва да има такъв духовник, и който е могъл да общува малко с него го е усетил. Бог да му дава дълъг живот и мъдрост и сили! А на всички, които обичат да клепат, да знаят че на главите си хвърлят калта, която хвърлят по другите!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!"Да, да - с Тиквата най-отпред. То мъдрост, то чудо.
9
2
 
3
 
! Отговори
+ преди 8 години
I zatui e na tosi hal.
8
2
 
4
 
! Отговори
Пешо Истината преди 8 години
Истината е че и от президенат и от патрирха няма реална полза. И двата поста имат само представителни функции.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Патриарха обърса един шамар на Пастирката.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нас тука във форума не ни ли се полага по един орден?
5
6
 
10
 
! Отговори
Жестоко е преди 8 години
Когато бившите доносници на ДС са награждавани с държавни отличия !
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ме прости Госдпод, но Патриарх Максим беше на светлинни години по-нагоре от сегашния патриарх. Някакси имаше своята осанка. Сегашният патриарх ми направи много лошо впечатление преди няколко години, когато отиде на крака при Бойко Борисов в болницата. Бацето нали си беше скъсал менискуса. Вместо Бойко да му ходи на крака, то обратно, срамота.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотна снимка - уловила е в кадър две ***. Браво на фотографа.
2
1
 
9
 
! Отговори
несъгласен преди 8 години
и как да разбираме тази реклама, когато например в Мусагеница бъдещият храм /който вече стана параклис/ е сврян между два 8 и 14 етажни блока, казиното се шири, място има колкото щеш, но там Пешо Диков Главниу че си строи блокчета, /па и цели два нови квартала че прави!!!/, а църквата мълчи. Дедо Неофите върни си ордена, или го удари в главата на президента. Наслушахме се на псалми и речи - а отдолу си се краде властово, кой как си иска!!!!