Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!

Президентът връчи орден "Стара планина" на патриарх Неофит
28
Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!
Снимка: БТА

"Неведнъж, във времена на бури и изпитания, нашата църква е изпълнявала историческата си мисия на духовна опора и надежда за народа", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която връчи орден "Стара планина" първа степен на българския патриарх Неофит. Главата на БПЦ бе награден заради зключителните си заслуги към Република България.

"Днешната церемония е знак за дълбокото ни уважение към личността на Патриарх Неофит, но и признание за изключителната роля на Българската православна църква за опазването и духовното израстване на българския народ през вековете", подчерта държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

По думите на Плевнелиев днешният свят ни изправя пред не малко сериозни кризи и ни напомня за изключителната нужда от духовни водачи, които с авторитета си да ни помагат в търсенето на доброто и да ни насочват в правия път. "Във Ваше лице, българският народ има своя мъдър напътственик и духовен водач, който ни води по пътя на народното единство и разбирателство", обърна се държавният глава към патриарх Неофит.

"Нравствеността, съхраняването на традиционните ценности и семейството, културното ни наследство, мирът, справедливостта и съгласието в обществото са обща грижа на духовната и светска власт", заяви от своя страна главата на БПЦ. Патриарх Неофит подчерта, че държавата и църквата трябва да си взаимодействат по-активно в социалната сфера, в образованието и възпитанието на младите хора, в поддържането и опазването на духовните средища и културните ни паметници.

Българският патриарх допълни, че в своето служение е воден от разбирането, че "когато Бог ни е възложил такава отговорност, трябва да приемаме своя пост като служение на ближните, да се грижим за благоденствието на тези, които Бог ни е поверил, защото от всекиго, комуто много е дадено, много и ще се иска. И комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на правителството и на Българската православна църква, както и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
6
 
! Отговори
М. преди 8 години
'Народът има своя мъдър напътственик и духовен водач!"Да, зад Вас сме, господин Президент!