Винетка, гражданска, гуми... Колко струва една кола?

Българинът се бърка поне с 600 лева на година, при това без бензина
13 ное 2015 12:13, Красимир Ангелов
121
Винетка, гражданска, гуми... Колко струва една кола?
Снимка: Булфото

За ужас на шофьорите разходите по колите им отново ще скочат, при това без изобщо да говорим за ремонт. Това ще стане факт благодарение на новата цена на винетката, както и на готвеното задължително използване на зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Колко струва един автомобил само да го притежаваме с увеличението на цената на винетката и Гражданската отговорност? Ако автомобилът е по-стар и евтин, административните разходи на година могат да излязат колкото стойността на цялата кола, показва проверка на bTV.

Данъкът за подобна кола е сравнително най-малката грижа – около 25 лева. За винетка отиват 97 лева, а годишният технически преглед, който е задължителен, е от 40 до 60 лева.

Ако законът за задължителните зимни гуми влезе в сила, то всеки шофьор ще трябва да има 8 гуми за една кола – съответно за лятото и зимата. Те от своя страна ще трябва да се сменят през определен период от време.

За обслужване на колата и смяна на консумативи - смяна на масло, филтри и т.н., отиват 200 лева. Прибавяме и още 200 лева за "Гражданска отговорност". Така по груби изчисления за една година собственикът на подобна кола ще трябва да се бръкне с над 600 лева. И това при идеалния вариант, че по колата не се чупи нищо и няма нужда от ремонти. Цената на горивото разбира се, не е включена в тази сметка.

С близо 400 лева повече пък трябва да се бръкне всеки, който кара по-голяма семейна кола, чийто данък е доста по-голям, показва разследването на телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
edna kola struva okolo 1000 leva. za syjalenie.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е сигурно единственото нещо, покрай което освен крадливите политици печели и природата ;)
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За ужас на шофьорите разходите по колите им отново ще скочат-БРАВО ПО НОВИТЕ МАГИСТРАЛИ САМО КОЛОЕЗДАЧИ-ХЕМ АСФАЛТА ЗДРАВ, ХЕМ ЗДРАВЕ ЗА НАРОДА
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някой 67Г-н Някой,Имате предвид, че магистрали и пътища не са безплатни, а също така не са и подарък от ЕС.Това са пари от данъкоплатци, и не са дарени. Имате предвид също така, че сме в ЕС от 2007 от когато също има подобни програми само, че пътища тогава не се строяха. Ремонтираха пътя Дългопол-Айтос, които същия беше ремонтиран предната година от правителството на Сакскобургготски.Лумна скандала Братко и батко и толкова беше с пътищата.Питам аз ГОСПОДИНЕ мрънкахте ли тогава ?
67
0
 
2
 
! Отговори
Voda i tok преди 8 години
Koito polzva magistrala, si plasta za kefa. :-):-):-):-)Za kilogram teglo i za kilometer razstoianie da si plasta sled kato e upotrebil magistralna otsechka. :-):-):-)Pari na zaem da davame za vinetki na ms i ns nema da stane. Nema da mine nomera za solidarno plastane ot celokupnia bg narod. 8 godini dostatachno. Stop na porochnata praktika.:-) v restoranta ne iadeshi i piesh s vinetka, tok i telefon ne plastash s vinetka.:-):-):-):-)
66
0
 
8
 
! Отговори
Воистина Акбар преди 8 години
Welcome to Чалгария
65
17
 
10
 
! Отговори
Баси нагляра!! преди 8 години
Ама кой те кара да плащаш бе пич...като не искаш да плащаш няма да караш кола! Има влакове,автобуси ,таксита,велосипеди,скутерите и те нямат винетки...избор бол. Някой да те кара на сила да имаш кола????? Значи телефон за 1300 може да имаш ама да дадеш 100 лева за по-добри пътища не може.....баси наглото типче си.
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво общо има кой каква кола кара и с какъв телефон е? Всеки иска да плаща и за сметка на това да получава в замяна нещо това е спорът. Аз съм си платил за телефона 1300 лв. и съм получил телефон със съответното качество и възможности. Срещу цената на винетката също така искам да видя някакво нормално техническо състояние на пътищата по който се движа. Къде е дилемата се питам? Просто не искам да плащам за нещо, а в замяна да не получавам нищо защото го класифицирам като дарение за нечия облага
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кеи са тез смешни цифри българина е богат не можеш да пресечеш на семество по три коли за 500 с колата а ядене на корем а се оплакват малки са данаците по джоба им е инак ще стачкуват
62
3
 
18
 
! Отговори
Дайте отговор? преди 8 години
Пътувам редовно из цяла България -Градовете са претъпкани с коли...преди 5 години колите бяха сигурно двойно по-малко...сега е Ад. Не знам как става това, всеки със скъп телефон и кола????
61
10
 
11
 
! Отговори
Обобщение преди 8 години
Нека обобщя какво иска Българина на база на постовете по надолу:- Винетка - 0лв.- Застраховка, данък, преглед - 0лв.- Европейски пътища и магистрали навсякъде- Цена на колата - по възможност 0лв и до 5 годишна макс
60
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като питате колко струва и не ви изнася, ходете пеша "умни" българи. Здравословно е.
59
0
 
1
 
! Отговори
Chinois преди 8 години
Edna rosa e navred rosa, zlatoto e navred zlato, jeliazoto e navsiakade jeliazo, muskul e navsiakade muskul... i s trudovata sila e taka:-)
58
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Излезте бе и кажете смело винетка 250 лв. и до 5 години пътища като в Австрия. Ако не стане така да се търси съдебна отговорност, къде и как са харчени събраните пари. Приемете закон и за всяка изкривена джанта или срязана гума с протокол от КАТ и фактура разходите да се поемат от съответната община или от съответното ОПУ. Нека така да бъде, а Вие какво плащайте колкото определим, а положението все повече се влошава. Защо има коловози вече по новите участъци на Тракия г-н Борисов?
57
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нали трябва се плащат заплатите на милиционерите!
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusколата ти няма филтър на купето (за парното) или няма въздушен филтър на двигателя?сигурно там от където си няма и прах, че филтъра е чист в повечето случаи?
55
8
 
6
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 70Не, карам двулитров японец 150 коня, ама е с 3 литра масло, това да не е немска ***. Както писах вече майстор не ми трябва, сам си го сменям.
54
4
 
3
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 68Маслен съм написал, горивен се сменя по-рядко, въздушния е един и много често не се налага да се сменя при смяна на маслото, понеже е чист. Нищо не чакам да ми дадАт, маслото си го сменям сам, само ползвам канала ;)
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusти да не караш тико или някоя три цилиндрова тоалетна? на бай ставри " майстора" с кило домошнярка ли му плати кожух
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато незапочнем да вземаме европейски заплати при европейски цени ще бъде така.