Винетка, гражданска, гуми... Колко струва една кола?

Българинът се бърка поне с 600 лева на година, при това без бензина
13 ное 2015 12:13, Красимир Ангелов
121
Винетка, гражданска, гуми... Колко струва една кола?
Снимка: Булфото

За ужас на шофьорите разходите по колите им отново ще скочат, при това без изобщо да говорим за ремонт. Това ще стане факт благодарение на новата цена на винетката, както и на готвеното задължително използване на зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Колко струва един автомобил само да го притежаваме с увеличението на цената на винетката и Гражданската отговорност? Ако автомобилът е по-стар и евтин, административните разходи на година могат да излязат колкото стойността на цялата кола, показва проверка на bTV.

Данъкът за подобна кола е сравнително най-малката грижа – около 25 лева. За винетка отиват 97 лева, а годишният технически преглед, който е задължителен, е от 40 до 60 лева.

Ако законът за задължителните зимни гуми влезе в сила, то всеки шофьор ще трябва да има 8 гуми за една кола – съответно за лятото и зимата. Те от своя страна ще трябва да се сменят през определен период от време.

За обслужване на колата и смяна на консумативи - смяна на масло, филтри и т.н., отиват 200 лева. Прибавяме и още 200 лева за "Гражданска отговорност". Така по груби изчисления за една година собственикът на подобна кола ще трябва да се бръкне с над 600 лева. И това при идеалния вариант, че по колата не се чупи нищо и няма нужда от ремонти. Цената на горивото разбира се, не е включена в тази сметка.

С близо 400 лева повече пък трябва да се бръкне всеки, който кара по-голяма семейна кола, чийто данък е доста по-голям, показва разследването на телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusА маслен,горивен и 2 въздушни майстора каза, че ще ги смениш по-нататъка нали?Ако можеше след смяната им да ти дадът и някой лев щеше да е идеално....
50
5
 
2
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 65За 60 лева си вземам три литра пълна синтетика Статоил и филтъра, смяната при приятел. Това, че теб са те цакали по сервизите не значи, че и другите сме такива будали ;)
49
8
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Да имаш кола отдавна си е лукс! Всеки се простира според възможностите си! Купуваш 90коня кола на която данъка е 10-20лв. Гуми не по-големи от 15 цола, най-масовите са даже 14. Купуваш си 4 летни и 4 зимни, ако ги сменяш навреме ще ги караш поне 3-4-5 години = 600-700лв за 5г! Какво се получава накрая - 20лв данък, 50лв преглед, 180лв гражданска и 97лв винетка = около 350лв на година. Който няма пари, да не кара кола! Аз като нямам се возя на градския транспорт!
48
0
 
2
 
! Отговори
УУД преди 8 години
До Анонимен 59Проблема е, че винетка не се плаща от всички, не знам да ли и 10% от колите имат винеткикогато пътуват по 'винетни' пътища
47
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Ти колко плащаш за каско отворен или каското е мечта за теб, понеже колелото нямя каско....
46
1
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 години
Едно време Васил Левски всеки ден палел колата и тръгвал да обикаля въстаническите райониТогава бензина бил евтин, ГО не плащал, щото ползвал преференция за хайдуци,а винетките само 3 гроша струвалиИмал проблем само с паркирането, такса паркинг била скъпичка
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да си плащам винетка но срещу нея да получавам все пак нещо. Елате и минете по маршрута Видин-Лом-Козлодуй и вижте за какво става дума. Не може да се плаща винетката от всички, а да се реконструират само едни и същи пътни трасета. Павлова какво заяви онзи ден? Каза, че и тези пари са нищо и да не очакваме да има подобрение на пътната мрежа, дори и по-лошо ще става! Какво правим сега господа? Плащаме и пак не получаваме нищо в замяна.
44
4
 
3
 
! Отговори
as преди 8 години
Под звездичките пише царвул.
43
3
 
6
 
! Отговори
as преди 8 години
Защо всеки *** трябва да кара кола?
42
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само мрънкате, до преди 5-6 години нямаше един свестен път в тая държава. Добре че дойде един да направи нещо. То метро,то магистрали и пак мрънкате.Ама не може без пари другари, разберете го, проумейте го, социализъма си отиде.Без пари свърши другари. И СССР неще да дава без пари.Кога 20 години Ви крадоха и доиха - мълчахте. Само мрънкате.
41
1
 
13
 
! Отговори
Луд преди 8 години
И впрочем, аз не се оплаквам. Не е проблема в цените, а в заплатите. Нормално е да караш със зимни гуми през зимата, а не с пистарки. Впрочем и детето и жена ми си ходят с градски транспорт, както и аз . Трябва да си *** да се двишиш с кола в София. Нерви, задръствания, а и се прибираш по-бавно от колкото с метро и автобус.
40
6
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
щом каското ти е 500лв таз барака я закарай някъде за желязо не да тровиш и нервиш всички около теб!
39
0
 
11
 
! Отговори
Indianec v BG преди 8 години
Проста сметка:Данък за 4-годишна 1,6 l - 220 лв.ГО - 180 лв. с отстъпкаТехнически преглед с отстъпка - 20 лв.Винетка - 100 лв.Гуми средно на година - 100 лв.Изправен пожарогасител и др. задължителни артикули - 20 лв.ОБЩО : 640 лв. с отстъпките (без отстъпките към 700 лв.), т. е. средно по около 60 лв./месецПлюс такса "Паркинг", такса "Превод на плащания", данък "Гараж" и др. специфични задължителни разходи.Крайна сума за една кола годишно - 800 лв. Ха сега бихте ли слязли от колата си?
38
9
 
11
 
! Отговори
ivo преди 8 години
От кога имането на кола е задължително? Който не може няма да кара ! дай ся да ревем за почивките в дубай са скъпи и 80% от населението неможе си ги позволи !
37
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още трябва да се вдигне цената на винетките, поне 500 лева да станеЩом имат 500 лева за айфон и лаптоп, ще имат и за винеткане може *** и Пульо да правят задръствания всекидневно по улиците, да вдигат прахоляк, да газят пешеходците и после да се оправдават че били бедни, асфалт не ядели
36
1
 
3
 
! Отговори
Луд преди 8 години
До АнонименНе умнико гумите са ми еднократна инвестиция, за колко години ти си ги сметни, това променя ли <мого нещата, защото аз 600 годишно не ги докарвам
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данък - 480,Гуми 600,ГО - 260,Каско- 500,Масло и обсл.350,Някой друг ремонт- 500лв, средно около 400 за гориво на месец.Абе скъпо удоволствие ,но необходимо.Жената ли да пусна да виси по спиркити зимата, детето ли да не закарам...
34
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
зимни гуми-700?Ти всяка година с нови гуми ли караш?????А в статията на ладичката 200 кинта консумативи за обслужване на година - ае глупости!!! На нова кола е толкоз в ОФИЦИАЛНИЯ сервиз, всъщност излезна 170... толкоз по статията. На този с ладата ако ви каже, че плаща повече от 400 лева на година все с ремонта по нея, значи че ви лъже...
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато онази трътлестата пуйка, направи заплатите по 2000 лева, да вдига винетката! Сега може да прави като вятъра, щото на народа ще му писне, да се упражняват.
32
0
 
19
 
! Отговори
Ози преди 8 години
Ега ти колко зле става в тази държава! И все по-зле, и все по-зле... Десетилетия наред. Направо умът ми не побира как издържат все още хората там.