Съдът решава чий е храмът – на Църквата или народа

В знак на протест всички камбани забиха тревожно
7 дек 2015 11:37,
43

Снимка: БТА

Върховният административен съд заседава по жалба, която оспорва собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Нотариалният акт на катедралата бе дарена на Църквата от служебния кабинет на Георги Близнашки. Дружество "Будител" обаче оспорва това с аргумент от Великото Народно събрание, което е определило, че собствеността на храм-паметника е всенародна. БПЦ само можела да го управлява.

Още по темата

Преди днешното заседание на съда, патриарх Неофит изрази убеденост, че "Св. Александър Невски" ще остане собственост на Църквата.

Митрополит Гавриил определи жалбата на Дружество "Будител" като абсурд и допълни, че храмът не може да остане без духовно ръководство, съобщи БТА. По думите му по закон и логика "Св. Александър Невски" трябва да остане на Църквата.

Веселин Станков от Дружество "Будител" заяви, че при решението на МС е нарушена административната процедура. Според него не може временен Министерски съвет да отменя решение на Велико Народно събрание.

По време на заседанието на съда адвокатите на Църквата заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.

ВАС уважи жалбата и ще вземе решението си на закрито заседание.

В знак на протест срещу делото днес от 9 часа камбаните на всички храмове в София започнаха да бият тревожно.

Още в 8.30 ч. пък пред сградата на съда се бяха събрали вярващи и висши духовници, сред които и патриарх Неофит. Беше отслужен и молебен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
13
 
! Отговори
лелее преди 8 години
като гледам хората по снимките с тези големи ланци... нима вярата в бог се измерва с това колко голям ти е ланеца на врата... не виждате ли лукавите им и алчни очички... нищо свято и смирено не виждам аз в тези псевдо попове. едно расо, брада и кръст, не те правят божи човек.. гади ми се от тях!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя църквата, ако е истинска църква е неотделима от вярващият народ. Даже според определението на архиепископ Аверкий (Таушев) "Църквата е събор на всички истинно вярващи в Христа хора". Т.е. Църквата е вярващият народ. Според Символа на Вярата: Вярвам в Една Съборна и Апостолска Църква".Въобще Църква без хора няма. Комунистическото разбиране за "църква" в БПЦ е ясно, че "църквата" принадлежи само на висшият клир. Това не е обаче Православното определение за Църква.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко струва даден имот , зависи от цената на която може да се продаде. Всичко останало е бошлаф работа. В случая струва нищо. Църквата ли ще го продаде, или държавата? Как и на кого.....Да се даде на този които го подържа и ще го стопанисва по-добре.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвременната БПЦ е продължение на комунистическата пропаганда против християнството.
13
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Камбаните не бият тревожно в знак на протест, а чрез тях се отправят молби към Бога за справедливо решение от страна на Съда!!! Не манипулирайте и не подстрекавайте към Богохулство читателите си.
12
5
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Какъв ремонт, нашите попове с мерцедесите само гледат как да се нагушатНали разбирате че такъв голям имот в сърцето на София (освободен от данъци) колко струва.Всичко е за пари За мен свети са хората като дядо Добри да е жив и здрав човека, от бедноста намира как да помогне
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може БПЦ да има въобще право да се нарича църква?Комунисти, доносници, гейове, неморални хора, срам и позор. Тези даже за обикновени миряни не стават.
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е светска държава и БПЦ няма право да се меси в държавните дела!
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция например храмовете работят от рано сутрин до късно вечер. Свещите са от восък, а не от парафин. И свещенниците не са агенти на ДС.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен - що за заглавие????Ами платено, трудно се намира работа в наши дни.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата всяка година превежда на БПЦ по 2 млн. лева да поддържа храмовете. Отделно в центъра на София на площад "Св. Неделя" БПЦ притежавата имоти, които отдават на мутри под наем за без пари, отделно притежават имоти по цяла България, отделно от свещи, които са парафинови и не струват нищо БПЦ печели.Къде са тези пари? Църквите са в окаяно състояние. По добре е да не са собственост на БКП=БПЦ.
6
4
 
10
 
! Отговори
Не ми дреме на кого преди 8 години
Кога ще му ремонтират покрива, че на тия безценни стенописи им се разкатава фамилията ! По- бързо някой да го ремонтира, пък после се карайте колкото си искате. Аз съм атеист и май съм единственият в тая *** държава, на който му дреме за паметниците на културата ! А всичките вярващи изглежда много повече ги интересува на кого е собственост.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до авторката- що за заглавие???? защо поставяте знак на неравенство между църквата и народа?Как може такова нещо?
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не стига, че комунистите от "БПЦ" са окупирали незаконно всички храмове в България... Откъде на къде тези са църква? Че не са българи и православни отдавна е ясно.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
интересно ми е "ищците" за кого работят? Чия собственост би могъл да бъде най-големият храм в България?? На отворено общество ли да го дадем, или да го направим музей?? Това е действащ храм, който трябва да е собственост на Православната църква! А държавата, като православна такава, да помага на храма при нужда!
2
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че ми дреме много, обаче майната и на църквата...на всички църкви, джамии и каквито там се сетите.....
1
6
 
15
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Много прецизна манипулация е това заглавие.