Горските ни джипове – нужни на шейхове и милионери

По 200 евро на ден щели да броят ВИП ловци на родните горски стопанства
Обновена: 9 дек 2015 09:46 | 9 дек 2015 09:03,
75
Горските ни джипове – нужни на шейхове и милионери
Снимка: Reuters, архив

Само за първите 3 месеца горските стопанства са спечелили 11 млн. лв., затова са направени и поръчките за скъпи джипове. Това обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов в ефира на Нова телевизия.

Така например Югозападното стопанство е спечелило над 1 млн. лв. само от лов през миналата година.

Скъпите джипове са за гости за лов, а през останалото време ще бъдат за администрацията. По думите на Костов на лов идвали шейхове и милионери, които нямало как да се превозват със стари коли. Скъпите джипове щели да превозват богаташите от летищата до ловното стопанство в гората.

Още по темата
За последно нови коли били купувани преди 6 години.

Джиповете за горските стопанства са необходимост, а не прищявка. Това каза директора на Югозападно предприятие Дамян Дамянов в ефира на BTV.

През последната седмица се разрази нов скандал с обществена поръчка за скъпи автомобили. Оказа се, че за нуждите на ловния туризъм е обявена поръчка за закупуване на луксозни джипове, които да използват горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Министър Десислава Танева каза, че няма да спре покупката, защото тя била много важна за ловния туризъм с чужденци.

"Стремим се да наваксаме изоставането на техническото обезпечаване на дейностите", коментира Дамянов. По думите му освен луксозния джип ще бъдат закупени още 66 други високопроходими джипа, както и багери и булдозери.

"Аз не мисля, че това е свръхлуксозен джип, това е нормален джип 4 по 4. Сремим се да отговаряме на изискванията на ловците", каза още Дамянов. Той поясни, че не знае какви точно са екстрите на поръчаните автомобили, но било необходимо да е по-луксозен за нуждите на ловците.

"Дори и втора ръка да се вземе, всеки джип има подгряване на седалките и другите екстри, без мониторите на задните седалки, разбира се. Нищо особено не е поръчано като екстра в този автомобил", смята Дамянов. По думите му новата луксозна придобивка трябва да бъде в горското до Нова година, в зависимост от договорите по процедурите.

"Всеки един ловец, който идва по линия на ловния туризъм, може да си позволи да се вози на джипа. Заплащането е 0.7 евро на километър, а в самото стопанство е 50 евро на ден по ценоразпис", обясни Дамянов. Според него организираният ловен туризъм е предимно за платежоспособни ловци, защото един ден възлиза на около 200 евро.

Според Дамянов новият джип, с цена 200 000 лева, ще се изплати на третата година. "За миналата година приходите са около 750 000 от ловния туризъм", допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
15
 
! Отговори
Гьонсурат преди 8 години
"Аз не мисля, че това е свръхлуксозен джип."Ти го плюеш, то ти вика, че роса вали.
40
3
 
1
 
! Отговори
въй (до 53) преди 8 години
Ходят, разбира се.. в една Швеция целия свят ходи да отстрелва лосове, нещо от порядъка на 80,000 на година..В Карпатите ходят за мечки, отстрелват се стотици на година.Нищо извънредно няма в ловния туризъм, просто се изказвате неподготвени.
39
9
 
4
 
! Отговори
въй преди 8 години
В България има големи ловни стопанства и се печели здраво от ловен туризъм. Предвид, че регулярно чужденците оставят четири цифрени суми за единия лов, не виждам трагедията да има някаква по-нормална джипка. Представете си, че по-заможните клиенти могат да оставят и пет цифрена сума и се возят в Лада Нива през стопанството.С покачването нивото на услугата, ще се засили интереса и ще се задържат клиентите - повече приходи за държавата.Но вие май само знаете да пискате и да подскачате xD
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ди кой си анонимник от министерството не мислил, че джипът бил луксозен, някакви си там 200 000 лева. Ето къде ви отиват данъците, а иначе не знам си какви кампании за събираемост и неадекватни закони за съдиране кожите на фирми и обикновени хора. Няма такава държава. Къде ви е бацето Бойко сега да коментира?
37
1
 
15
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
Да сме готови като дойдат шейховете от ИДИЛ.... нали бяха на среща преди година в ПРАВЕЦ
36
1
 
9
 
! Отговори
За Витков! преди 8 години
Гавра, пълен мораториум върху добива и износа на дървесина в следващите 10 години.
35
1
 
16
 
! Отговори
Номерца преди 8 години
Номерът със свръхскъпите возила за кметовете мина ли? Мина.Номерът с минимална заплата под 200 евро и средна под 400 минава ли? Минава.Нещо за чудене с джиповете?
34
0
 
28
 
! Отговори
Мъка преди 8 години
А пък "дивата" Албания забрани дърводобива за 10 години напред. Мъка-аа, мъка-ааа ...
33
0
 
11
 
! Отговори
Бау преди 8 години
Аз пък си помислих, че са ги дали за залесяване.
32
0
 
19
 
! Отговори
Краснов преди 8 години
Фактът е че 90 % от народа не одобрява това. Тук всеки казва какви са приходите , аникой не казва какви са разходите и какво влиза в бюджета от тези държавни предприятия като печалба. И като джипа е за шейове , да го пазаят само за тях, не да го скапят за две години и да кажат дайте да купим нов , този се "изплати".
31
0
 
15
 
! Отговори
Бря! Шейхове преди 8 години
Шейховете с българско гражданство ли са или просто гости на Местан?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тези зададени характеристики в поръчката се вписват само Ленд Круизър ил Райндж Роувър спорт.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната калинка на бочко е гушнала комисиона и сега носи вода от девет дерета да убеди колко държавнически е подходила. Ми да погледа каналите лов и риболов за малко образоване с какви джипове ловуват по света президенти и други високоплатежни убийци.
28
2
 
9
 
! Отговори
Kazakow преди 8 години
Едно време на държавните коли издаваха пътни листове и милицията следеше кой къде и за какво отива, Сега всеки може да си кара държавната кола като частна че и гориво да не плаща.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
глупости,горски служители,министри шефове чиновници и секретарки си ходят на излети по държавни ловни стопанства и нищо не плащат. парламента всяка година с нови лимузини а казват че няма пари за линейки и болници
26
1
 
15
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
1.Джиповете не са за просто така. На бас че ако дам 400 евро няма да ми го дадат за 2 дена да джиткам из горите. Те са за началниците или за Лютвито да не му е студето като стреля по вуци. Гледам добре се представя...2. Поръчката няма да се отмени. Тя вече е спечелена от фирма близка до министъра. Т.е с една поръчка двойна печалба - хем нашите хора ще намажат народна пара, хем ще се возим на тузарските джипове. Кво пък толкова е автомобил за 200 000. Все пак в Дубай и по скъпи карат....
25
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 години
Не е страшно 200 хил на парче ОБАЧЕ този дето е взел решението да носи отговорност ако машините не се изплатят за 3-5 г. с тоя ловен туризъм дето го е измислил. Ако пък хода се окаже много печеливш - бонус да му дадат.Начина на менажиране на всички държавни предприятия трябва да се промени. Конкурс за мениджър с план. Одобрява му се плана за развитие на предтиятието - Изпълнява се плана мениджъра никой да не го бара - на печалба предприятието - бонуси за мениджъра - не се изпълнява плана - чао
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стигате лъга ве стига ве баси смешното оправдане през останалото време за администрацията а като сте спечелили защо ме.ги вложихте в нещо полезно ве мама ви крадлива долна.загрижили се за богаташите ами те си идват с ряхни джипове ко лъжете и мажете
23
1
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Как така правят 11 мил. печалба, горите да не са корпорации или това е Дисниленд ?!
22
0
 
14
 
! Отговори
М преди 8 години
Шейхове на лов ли???? На кого ги разправяте тези, бе, крадци и престъпници???!!!

Спонсорирани публикации