Горските ни джипове – нужни на шейхове и милионери

По 200 евро на ден щели да броят ВИП ловци на родните горски стопанства
Обновена: 9 дек 2015 09:46 | 9 дек 2015 09:03,
75
Горските ни джипове – нужни на шейхове и милионери
Снимка: Reuters, архив

Само за първите 3 месеца горските стопанства са спечелили 11 млн. лв., затова са направени и поръчките за скъпи джипове. Това обясни зам.-министърът на земеделието Георги Костов в ефира на Нова телевизия.

Така например Югозападното стопанство е спечелило над 1 млн. лв. само от лов през миналата година.

Скъпите джипове са за гости за лов, а през останалото време ще бъдат за администрацията. По думите на Костов на лов идвали шейхове и милионери, които нямало как да се превозват със стари коли. Скъпите джипове щели да превозват богаташите от летищата до ловното стопанство в гората.

Още по темата
За последно нови коли били купувани преди 6 години.

Джиповете за горските стопанства са необходимост, а не прищявка. Това каза директора на Югозападно предприятие Дамян Дамянов в ефира на BTV.

През последната седмица се разрази нов скандал с обществена поръчка за скъпи автомобили. Оказа се, че за нуждите на ловния туризъм е обявена поръчка за закупуване на луксозни джипове, които да използват горските стопанства в Смолян, Габрово, Сливен и Благоевград. Министър Десислава Танева каза, че няма да спре покупката, защото тя била много важна за ловния туризъм с чужденци.

"Стремим се да наваксаме изоставането на техническото обезпечаване на дейностите", коментира Дамянов. По думите му освен луксозния джип ще бъдат закупени още 66 други високопроходими джипа, както и багери и булдозери.

"Аз не мисля, че това е свръхлуксозен джип, това е нормален джип 4 по 4. Сремим се да отговаряме на изискванията на ловците", каза още Дамянов. Той поясни, че не знае какви точно са екстрите на поръчаните автомобили, но било необходимо да е по-луксозен за нуждите на ловците.

"Дори и втора ръка да се вземе, всеки джип има подгряване на седалките и другите екстри, без мониторите на задните седалки, разбира се. Нищо особено не е поръчано като екстра в този автомобил", смята Дамянов. По думите му новата луксозна придобивка трябва да бъде в горското до Нова година, в зависимост от договорите по процедурите.

"Всеки един ловец, който идва по линия на ловния туризъм, може да си позволи да се вози на джипа. Заплащането е 0.7 евро на километър, а в самото стопанство е 50 евро на ден по ценоразпис", обясни Дамянов. Според него организираният ловен туризъм е предимно за платежоспособни ловци, защото един ден възлиза на около 200 евро.

Според Дамянов новият джип, с цена 200 000 лева, ще се изплати на третата година. "За миналата година приходите са около 750 000 от ловния туризъм", допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
21
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Ало г-н Костов /Георги/ тези локуми ги разтягайте в някоя детска градина, може би там ще ви повярват, но не е сигурно. Тези джипове се купуват за висшата админидтрация да си вози задниците до морето лятото, а екраните на задните седалки са за да гледат филмчета внуците на подобните на Костов люде. Поредната възточна глупост и нахалство от страна на чиновниците, много лесно и приятно се харчат държ. пари, а бат`Бойко нека после да ходи да проси из Европата нови... те това е положението!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горските стопанства за това ли работят? За да изплатят автопарка си за 3 години?
19
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Като сте на печалба дайте по някой лев бонус на работниците си и им вдигнете заплатите. Нямам познати в тази сфера, но съм сигурен че не е по-различно от всичко останало в България.
18
1
 
11
 
! Отговори
Лихварев преди 8 години
Може би това е имал предвид президента, като каза че икономиката ни била в растеж. 300% увеличение на дърводобива, плюс автомотоджиповата индустрия.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знаех че нашите горски имат връзки и контакти с Арабските шейхове ????
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХерцПри нормален договор, цената може и да е под 100 евро на ден за наем.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
750 000 приходи за ловния сезон. Иначе закупени няколко автомобила за по 250 000 минимум. Къде точно излиза сметка? И при това не брой амортизация, гуми, поддръжка. Уж Никулден мина, но още управляващи търсят шарани измежду народа.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашата гора = тяхна печалба. Ето така. Който котролира ресурса е сегов владетел и си го присвоява. Така например горските разполагат с гората, така сякаш е тяхна лична собственост.
13
3
 
10
 
! Отговори
Херц преди 8 години
*** пълни ..... такава кола под наем струва 600 евро на ден отделно бензина, ама бостанските мозъци мислбят с наш аршин - видите ли 200 евро само шейх можел да плати .... тъжно!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм "ЗА" ако някой от тези ловци перне нашата тиква !!!
11
1
 
11
 
! Отговори
маке преди 8 години
за обикновенните хора лова е забранен имам предвид опитайте се да станете ловец ке ви съдерат *** от такси и разрешителни и на края ти казват виж ся нема да е тая година
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън, дрън, та пляс. Тези да ги разправят на старата ми шапка. Купили са си паркетни джипове за администрацията и разните дерибеи, за да им обслужват оргиите по хижичките и станцийките. Щяло да се изплати на третата година, глупости, ако това нещо (дълга база) го таралянкат по гората ще се скапе за има-няма година и ще почнат да го ремонтират за хиляди.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Спечелили" ? Как спечелили ? Като продавали НАШАТА ГОРА за дървен матриял. Това са НАШИТЕ ПАРИ за НАШИТЕ ДЪРВЕТА от НАШАТА ГОРА. Джип за 200 000 лв като престои в гаража на Горското 5 години се "амортизира " до 0,00 лв. Тогава като амортизирана веш се продава на шефчето за 5 лв и бюджетът е във възтолг от 5 пъти по-големите приходи от тая ненужна ,амортизирана и на цена 0,00 лв вещ. Та-дам !
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като са спечелили толкова много да спрат бракониерите и безразборната сеч!
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става с това човечество - дебели чички-парички си купуват снайпери и плащат прескъпо да трепят беззащитни животни, защото....така се чувстват истински мъже, каквито всъщност не са.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това само някой много бистър ГЕРБерастки ум ще трябва да го е измислил ?????
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На това му се казва безочие и лицемерие. Политиците пак искат да са на гърба на народа.
4
1
 
17
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 8 години
Как пък шейховете и милионерите няма да се возят в уазка?! Я бързо да се качват на уазката! Те на лов ли ше ми ходят, или на барбекю!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Така например Югозападното стопанство е спечелило над 1 млн. лв. само от лов през миналата година.""За миналата година приходите са около 750 000 от ловния туризъм"Кое е вярно?
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А самолетна писта в средата на ловното поле искат ли ??? А някой да ги носи до мястото за ловуване искат ли ??? Ей, това българина за да открадне пари се чуди какви глупости да измисли ??? Дано няма кой да им се върже .....

Спонсорирани публикации