Филмът на "Ал Джазира" – по програма за подмяна!

Фондът "Теда" се финансира от Турция и създава подобни продукции
23 дек 2015 11:00,
90
Филмът на "Ал Джазира" – по програма за подмяна!
Снимка: Булфото, ахрив

Филмът "България, моя земя" на телевизионния канал "Ал Джазира" е част от програма за подмяна на историческата истина, обяви историкът проф. Божидар Димитров.

Основната теза на лентата е, че в България има лошо отношение към турското "мнозинство".

Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота.

"Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров пред bTV.

Още по темата

Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население.

По думите на проф. Божидар Димитров не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята, смята той.

Подобна тактика – да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави, смята Димитров.

Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени, които да придадат тежест и усещане за достоверност на направените твърдения. Професорът напомни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче са били "верни".

През последните години в Турция беше създаден специален фонд "Теда", който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, твърди директорът на Националния исторически музей.

Този филм е "активно мероприятие", твърди експертът по антитероризъм Славчо Велков. По думите му времето избрано, за да се разпространи документалния филм, не е случайно.

Успешната визита на турският министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик, заради скандал, смята експертът по антитероризъм.

Към момента филмът, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
23
 
! Отговори
321 преди 8 години
Направо не е за вярване, че никой от герберските и реформаторските безполезници не е направил изявление по този скандал! То знаем, че са се продали на Турция, ама трябва ли да е толкова очебийно?!?!
39
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Историка" бял ден да не види, до края на живота си.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това което казва е истина и не ме интересува какъв е всички отрицателни коментари са туркомани и гербави соропитешки продажничетахванете си продажното марионетче боратино от банкя и марш в анадола
37
2
 
39
 
! Отговори
Булгар преди 8 години
Хайде на Турските сериали,плодове и зеленчуци, на Всичко Турско Любя Тача и Милея. Всички Българи сме продажници и затова скоро ще бъдем превзети. Сега тука всички пишат и плюят, а после ще отидат до Кауфланд, да си купят зеленчуци Турски за салата с ракия, преди да седнат да гледат поредния Турски сериал с голям рейтинг.
36
14
 
10
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Този така наречен историк трябва да лежи в затвора за държавна измяна.Взима кинти от турция да говори откъде произлизали българите от сирия и ирак.Еми тоя м....л слапан ще ни защитава историята
35
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ABE KAKAV PROFESOR SI-NAPISAL SI POVECE KNIGI,OTKOLKOTO SI PROCEL--DART KOMUNIAGA.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХристиянинТурция ще ни нападне , с чушки и домати !!! Който не е сложил туршия - сега е момента !!!
33
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41ДАЛИ ЧАКЪТ САЩ ДА ИМ КАЖЪТ КАКВО ДА КАЖЪТ ЗАТВАРЯХА ПРОБВАЙТЕ И ВИЕми звънни в руското посолство бе ушaнко - там най-добре знаят защо са поръчали този филм.Те могат да ти кажЪт кое как е и само теб чакЪт.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До селчоТиква,пак ли сте пас, бе?- - - -Ами пас ще съм ! Той Доган извади 200, а сме на всичко коз ???
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди малко от канала на Ал джазира са свалили въпросния филм от ютуб -значи пак сме постигнали нещо ! Най малкото трябва да им се позволява на разни неграмотни амуджи да се гаврят с нашата история ,като онзи незнаен професор от САЩ от университет на 500 място в листата на университетите в САЩ ,който е на хранилка на турската държава.Същия отрича и арменския холокост -какво повече да говорим за такъв "научен " капацитет?!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Енвер паша 37Енвер ти си гърнето в тоалетната коет всички отишли та ползват
29
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този филм е поредната путинска пропаганда. Турция няма никаква полза да се конфронтира с България.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПРЕДИ ЧАС ЗВЪНЯХ НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО И МИН.СЪВЕТ НА ТЕЛЕФОН 2-940-29-99 а от там в слушалката се чуваше само - Ку-ку, Ку-ку, Ку-ку, ...... нищо друго !?
27
5
 
6
 
! Отговори
янев преди 8 години
МОЛЯ СЕ ТУРЦИЯ ДА СЪБОРИ ОЩЕ ЕДИН РУСКИ САМОЛЕТ ТОГАВА РУСИЯ ЩЕ НЕ ЩЕ ЩЕ Я ИЗПЕПЕЛИ А ЗА БЪЛГАРИЯ Е ШЕСТИЦА
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДИ ЧАС ЗВЪНЯХ НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО И МИН.СЪВЕТ НА ТЕЛЕФОНИ 2-923-93-33 а от там телефона отговаряше само със звук - ДГД, ДГД, ДГД, ДГД, .....
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДИ ЧАС ЗВЪНЯХ НА ПРЕЗИДЕНСТВОТО И МИН.СЪВЕТ НА ТЕЛЕФОНИ 2-923-93-33 И 2-940-29-99 ОТГОВОРИТЕ ПО ПОВОД ФИЛМА НА АЛ ДЖАЗИРА НАПРАВО МЕ ИЗУМИХА НИТО ПРЕЗИДЕНТ НИТО ПРЕМИЕР НЯМАЛИ КАКВО ДА КАЖАТ И КУП ПРОСТОТИИ НА ВЪПРОСА ДАЛИ ЧАКЪТ САЩ ДА ИМ КАЖЪТ КАКВО ДА КАЖЪТ ЗАТВАРЯХА ПРОБВАЙТЕ И ВИЕ
24
2
 
28
 
! Отговори
селчо преди 8 години
Тиква,пак ли сте пас, бе?Утре като решат да взимат части от България,пак ще мълчите,сигурен съм,щото по наведнати политици от вас няма!
23
2
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ами какво правим с правата на християните в Саудитска Арабия - питам аз Ал Джаза.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъкаааа, мъка, душата на туркинята дави, по земя прекрасна, природа красива, но що да се прави като е решила в чужда държава да дири родина ???
21
0
 
34
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
На който не му харесва в християнска България да отива в мюсюлманска Турция.

Спонсорирани публикации