Филмът на "Ал Джазира" – по програма за подмяна!

Фондът "Теда" се финансира от Турция и създава подобни продукции
23 дек 2015 11:00,
90
Филмът на "Ал Джазира" – по програма за подмяна!
Снимка: Булфото, ахрив

Филмът "България, моя земя" на телевизионния канал "Ал Джазира" е част от програма за подмяна на историческата истина, обяви историкът проф. Божидар Димитров.

Основната теза на лентата е, че в България има лошо отношение към турското "мнозинство".

Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота.

"Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров пред bTV.

Още по темата

Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население.

По думите на проф. Божидар Димитров не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята, смята той.

Подобна тактика – да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави, смята Димитров.

Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени, които да придадат тежест и усещане за достоверност на направените твърдения. Професорът напомни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче са били "верни".

През последните години в Турция беше създаден специален фонд "Теда", който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, твърди директорът на Националния исторически музей.

Този филм е "активно мероприятие", твърди експертът по антитероризъм Славчо Велков. По думите му времето избрано, за да се разпространи документалния филм, не е случайно.

Успешната визита на турският министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик, заради скандал, смята експертът по антитероризъм.

Към момента филмът, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
26
 
! Отговори
езичник преди 8 години
тоя филм е чиста пропаганда за пред хора без нет, без телевизия, без училище или с други думи за робинзон крузо и петкан дивака. целта му е да се покаже, че претенциите на турските неоосманисти са легитимни, но има едно огромно но. всеки вързал се на тая простотия би трябвало да се запита : " защо кан Аспарух предвожда Българи щом турците са местно население" и защо кан Аспарух среща гърци и славяни щом турците са местно население?
19
0
 
28
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
Искам да питат Лютви Местан какво мисли за филма?
18
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турция доказа, че не е нормална държава, а е просто една ислямска дупка, която още живее в средновековието и не е помръднала и метър напред в развитието си. Това е поръчка на онзи турски плъх ердоган.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПердахЩо да чета, чадо на мрака ? Туй що "професора" бледен е взел от страна далечна, страна зловонна, имперска, и иска нам да продава ? История чужда нам да преписва ? Нима си ний история не знаем, че той иска нам да излъже ? Покай се, покай се, грях е ! На лъжи греховни, продажни не вярвай !!!
16
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината боли,г-да отрядници
15
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агентите изпълзяват от дупките и започва нова кампания за насъскване срещу Турция! Кремъл така повелява!
14
1
 
25
 
! Отговори
anonimen 4 преди 8 години
До Анонимен 12не, не, не бива даже да си го мислим. Ние българите сме велик народ и сме оцелели толкова векове защото сме великодушни и толерантни. Обикновените хора го знаят. Бай Иван и бай Али си живеят заедно и никой не иска да бута църквата или джамията на другия. Тук някой много сериозно иска да разруши мира. Не бива да се поддаваме
13
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
тогава ще станат свърталища на радикални секти и групировки.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оооо, майко моя, Родино мила,и ти ли от тоз измамник чакаш закрила ???Ала прости им майко, прости им,те туй го за софрата правеха,за софрата майко, и за парата !!!
11
1
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
В момента се гушат под наркозно опиянение, в прегръдките на надарени бежанци.
10
0
 
9
 
! Отговори
Пердах преди 8 години
Тринайска, *** проста, чел ли си нещо от книгите на професора че коментариш високопарно. Бухал охлузен такъв изрично къде е споменал това, което ти изонанира клавиатурно.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е едно. Джамиите да станат частна собственост и затова да не се харчат държавни пари.Тези пари могат да се дадат за нещо полезно - скъпо струващо лечение
8
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквам от БТВ да излъчат филма на трети март, защото ги знам, че са много продажни
7
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ооооо, неразумний "професоре", поради что се срамиш да се наречеш измамник и пръв скривател и обръщател на историята ни !? Поради что ти не написа и не каза истинката история Болгарская, а я взе от Русия ??? Поради что ти ни изкара нази тюрки, монголи и перси, или пък авгани, кога и ти знаеш че ний сме племе старо, народ древен, по тези земи роден и израстнал ? Кому йош прах в очите хвърляш, и кой ти тебе 12 сребърника даде, та и ти род и родина продаде ?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4 Ами да ги разрушим поне да има съответствие между песента и действителността !
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците са народ без ценности.
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора като Б.Димитров определено носят винаВместо да пази българщината от позицията която заема , тои открива вампири и продава антики на черно
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркантилните *** управляващи ни,излезте си от дупките и изпратете протестна нота докато е време.Народното мълчание няма да е вечно!
2
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-ужасяваща е песента, с която започва филма- в нея се пее как българите разрушават джамиите на мюсюлманите и принуждават невинните мюсюлмански дечица да ходят на църква!Просто не ми е ясно КАК ИЗОБЩО е възможно някой така да лъже???Този филм е явна провокация, явно на някой много му се иска християните и мюсюлманите да се настроим едни срещу други. Дано да сме умни и този план да не успее!
1
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в българия няма турци това което наричат турци са българи с глави надръвника или приемаш исляма или мреш и язовецът давут ... го знае многодобре

Спонсорирани публикации