Мюфтията на Кърджали vs. "Al Jazeera": Рязали са думи!

Бейхан Мехмед разочарован от начина, по който е цитиран във филма
23 дек 2015 17:37,
93
Мюфтията на Кърджали vs. "Al Jazeera": Рязали са думи!
Снимка: архив Булфото

Мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед се разграничи от филма на "Al Jazeera"  - "България, моя земя".

Лентата разбуни духовете у нас заради спорния разказ за живота на българските мюсюлмани и съжителството между различните религии у нас. Зрителят остава с впечатление, че не България се е освободила от турско робство, а Турция е загубила територия.

Още по темата

Във филма е цитиран и мюфтията на Кърджали, който обяснява, че по време на комунизма правата на мюсюлманите са били ограничени.

"Думите ми във филма "България, моя земя" са извадени от контекста на изказването ми. Аз говорих за атеизма по времето на комунистическия режим в България, който не позволяваше изповядването на религиите. При монтажа обаче е оставена само частта, в която говоря за исляма, а е изрязана тази, в която говоря същото и за християнството", обяви пред "24 часа" районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.

Той разказа, че изрично е настоявал пред екипа, заснел лентата, да бъде цитиран коректно и е получил уверения за това. "Не съм гледал целия филм, но съм разочарован от начина, по който е представена позицията ми", каза още духовникът.

Автор на филма е турска журналистка Йелда Янат Бахчи.  В лентата тя твърди, че Балканите са били изконна турска територия много преди Балканските войни от 1912-1913 година. Американски историк пък обяснява, че през 19 век повечето от населението на днешна България е било съставено от турци.

Глас зад кадър обяснява, как по време на Балканските войни загиват 2,5 милиона мюсюлмани и още 1 милион емигрирати.

"И въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България", продължава разказът.

Филмът цитира и Кемал Карпат, отново историк в американски университет, който настоява, че турската армия и български "банди" избиват и изселват турското население към Тракия и Анадола.

"И когато не успели да постигнат това, те се опитали да асимилират турците", продължава Карпат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия - ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
34
0
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
от валута:към валута:ПРЕСМЕТНИИЗЧИСТИ Резултати X 1 TRY = 24.09 RUB Сами си правете извода, ако Русия имаше силна икономика ако нямаше инфлация и криза, Руската рубла щеше ли да е толкова евтина.
33
1
 
7
 
! Отговори
българина преди 8 години
вас от малки все ви режат за това всички ислямисти сте все в обяснителен режим
32
1
 
24
 
! Отговори
Ярин преди 8 години
Турция по принцип няма никакви права нито в Европа нито дори в Анадола защото тези места принадлежат на други народи които са били подложени на етническо прочистване в пълния смисъл на думата и бруталност от кръволоците от османската пасмина. Турция не би трябвало да съществува, още когато европейските държави разгромяват османската империя е трябвало да я ликвидират напълно тъй като се е знаело що са диваци са това но някои страни решават да я използват за свои цели и облаги. Грешка!
31
1
 
20
 
! Отговори
Ярин преди 8 години
Филма си е турска лъжлива пропаганда в съответствие с доктрината на нео-османизма на радикалните ислямисти давутоглу и ердоган. Изсмукани от пръстите лъжливи обвинения защото друго нямат. Непрестанно се развява т.н. възродителен процес т.е. смяна на имената в което аз не виждам нищо лошо, това е начин да се разграничат помаците които са етнически българи чиито деди са предали вярата си за пари и по-добро третиране от извергите в османската империя от турция.
30
2
 
19
 
! Отговори
Ггг преди 8 години
А етническият мир да се пази , никой да не посяга на никого, всички сме равни . Но Турция води долна пропаганда , опасно е за гражданите в бг. Така че кажете твърдо не на Турция в ЕС.
29
4
 
22
 
! Отговори
Ггг преди 8 години
Аз ще хвърлям жълти павета лично , ако БГ играе играта на Ердоган . Ако това не помага и пущките ще хванем . Поне 20 човека мога да въоръжа и поведа и да храня семействата им. Тука става въпрос за национално оцеляване. Пак под османско " присъствие " няма да падаме . Веднъж стига. Опичайте си акъла предатели.
28
1
 
10
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
Бих искала да гледам този филм,но мосля,че създателят му трябва да се съди!
27
0
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 8 години
А, хвана ли го шубете нещо, не очакваше, че ще му се държи сметка за тези глупости, които каза във филма!
26
7
 
19
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Ама какъв сладур е този на снимката, да се пази да не го поздравят отзад.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой се е изказал от името на видинчани, къде е Видин къде е Кърджали? Филма започва с "оръжия дрънкат във Видин"
24
7
 
43
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
От години работя с български турци. До сега не съм видял някой да прави метани, ядат свинско, не спазват рамадан, не казват не се оповават на Алаха. Почти безбожници. Не са по набожни от етническите българи. Другото са политически доктрини, платени с петро-долари!
23
1
 
3
 
! Отговори
Musikkutia преди 8 години
Jalnia muftia... vseki den susha haidushki bg pesni po 16 pesni na den ot gradskia chasovnik....:((((Tova ne e izobsto veselo.
22
1
 
19
 
! Отговори
Я преди 8 години
Я, не се прави на ударен!Ами кажи колко хиляди ти дадоха?
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 32A 500 kvo beshe
20
8
 
21
 
! Отговори
до оногондур преди 8 години
Докато ние не ги приемаме като хора градили България заедно с нас,не говорим с тях,не работим с тях,не се радваме с тях и страдаме с тях. Докато не ги убедим ,че те са част от българската държава ,а не от отоманската империя или турската държава,защото там няма да им е по-добре,няма да празнуват 3 март. Идеята е ,че трябва да ги приобщаваме в името на чиста и свята България.
19
4
 
20
 
! Отговори
Оногондур преди 8 години
До християнинВъпросът е,дали сегашните български граждани с турско самосъзнание определят България като своя родина-майка? Колко от тях пеят "Мила Родино..." ,или пък отбелязват 3-и март като национален празник?
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България трябва да допусне 4 милиона китаици да ги заселят в еничарските раиони населяни с така наречените малцинства за да асемелират. и наи важното че българия се управлява от жестоки продажници политици от не български произход тази територия трябва да се даде в ръцете на надеждна държава с мощтна икономика и ядренно оръжие а това е Китаи а не така наречиния евро саюз управляван от уса които умишленно вкарва годишно милиони мисулмани радикалзира ги с цел конфликти в европа.
17
4
 
33
 
! Отговори
християнин преди 8 години
Вярвам му. Сценаристите могат да ви изрежат думите ,така че все едно псувате Ботев и Левски. Скоро четах стара бг статистика на загиналите в балканската война. Редом с българите са загинали и етнически турци за майка България. Нашите.турци не са като тези в Турция. Не трябва да сме срещу тях,а най-умните от тях да уважаваме и да бъдем прители.