От Монтана до Кеймбридж

Историята на ромско момче, сбъднало мечтата си да учи в Англия
Обновена: 27 дек 2015 22:46 | 27 дек 2015 17:00, Екип на Bulgaria On Air
138
От Монтана до Кеймбридж
Снимка: Bulgaria On Air

Преди месеци едно ромско момче от Монтана сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство и да следва мечтите си. За празниците Марсело се върна в България, а правителството му отпусна средства с които да подпомогне обучението му.

Още по темата
Да тръгнеш от ромския квартал "Огоста" в Монтана и да стигнеш до престижния английски колеж Кетс Колидж в Кейбридж. Телевизия Bulgaria On Air разказа историята на Марсело.

"Честно казано, дойде един период в който аз осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия", казва Марсело. За 15-годишния младеж всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина.

"Аз видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш. На 17 май се явих и успях да взема изпита и получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим", обяснява Марсело.

Радостта обаче за бедното му семейство бързо спира, защото обучението в Кетс Колидж е скъпо и няма как да си го позволят.  "Имаше моменти в които аз бях на ръба и исках да се откажа", казва майката на Марсело - Цветана Илиева.

Но не се отказват. С помощна на Камерата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.

"Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. След което учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация", разказва Марсело.

И докато той се бори с осмислянето на различията и отношенията в света и си пожелава повече деца като него да последват примера му.

"И съм сигурен, че ако и другите ромски майки вземат пример от моята майка и започнат да възпитават и показват на децата си един друг начин на живот и начин на мислене, аз съм сигурен, че и други момчета и момичета ще тръгнат към този път,", казва младежът от ромски произход.

"На всички майки, на всички родители пожелавам такава борба, защото тя си струва, ако е за децата им", обяснява Цветана Илиева.

А борбата на семейство Илиеви продължава, в събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция.

Историята на Марсело Илиев, вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: МонтанаМарсело Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това момче следва в Кеймбридж, а матряло следва СидероФ ! PS: По коментарите ще ги познаете.
21
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Discoveryhei smotan iz-rod shte mu duhash praha na tova momche-zavistlivi do-lni tu-panari, kato se smiatash za 4ist bulgari ti kakvo si postignal be smota-niak
20
14
 
3
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
До 22,Не позна, утре не съм на работа защото днес приключих много тлъст $$$$ проект който ще стартира on live в началото на 2016. И сега ще си отдъхна 2 седмици, гмуркане, палми, джунгли, пещери, острови... ще с еизгубя сред най красивия край на Планетата.Поздрави на Кюстендилското ти село клош от Ав$$тралия и лека нощ
19
3
 
8
 
! Отговори
Джеймс Диксън преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияУспокой се малко бе, Роки Балбоа от Австралия! Хайде лягай да спиш, че утре си на работа в сладкарския цех, нали си оператор машина в Кюстендил! - агент Джеймс Хедрик Диксън, ЦРУ
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви злобари има в тази държава...
17
9
 
11
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
аз имам сертификат от Кембридж.Там всичко е платено, струваше ми маса пари. Но никога не съм молил никой за дарения, ходех на работа и всичките ми пари потъваха в джобовете на тия надути бюрократични институти. Провалях се 6 пъти но пак ставах и продължавах, не съм се предавал защото така се постига успеха, гради се на провали, и най големия успех започва с една обикновена крачка...лека нощ и поздрави от Ав$тралия
16
6
 
17
 
! Отговори
хе-хе преди 8 години
Голяма работа, като му чухме английския по ТВ-то - онемяхме - клиширани фрази и изречения, заучени наизуст...Ама бил интегриран там - ха-ха!!!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли имам чувството. Че тоя върви по стъпките на лорд Евгейни Минчев27902
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тез дето управляват сега и тя с някви курсове в Харвард и в яслата на чичо Сорош , резултата е видим . Образуванието не прави един човек по добър или умен
13
8
 
8
 
! Отговори
Джеймс Диксън преди 8 години
"Къф Кеймбридж бе, тоя вчера ми прави дюнера!" - агент Джеймс Хедрик Диксън, ЦРУ
12
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България бил дискриминиран пък в Англия не бил.И защо след като те дискриминираха ти събраха пари да те пратят в Англия а не събраха пари за няккой българин дето ще остане в България ще се развива като нормален човек ще си плаща сметки данъци и тн?
11
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямата работа Геймбридж ,...още един дето после ще се прави на англичанин
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не става ясно нито какъв конкурс е издържал, нито какви дарби има.А като са толкова бедни, да не си идва през ваканциите, ами да седи в Англия и да работи. Аре ся и самолетен билет за ваканцията някой да му купи.
9
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това на снимката момче ли е????????????????///
8
1
 
33
 
! Отговори
Гошко Маникиена преди 8 години
Тези, които са по-запознати с обучението в Англия, нещата стоят по този начин. Това е колеж, нека да не се преекспонира самата тема. ДА похвално е, че има амбиция да учи и е една хубава история. Но чак намесата на медии и бизнеси за просто един колеж показва какво познание имат хората по различни теми. Cats College e един от топ 10-15 колежи в Англия, но ако нашето момче не изкара добри оценки приказката ще приключи много бързо. Успех на момчето, но нека и да не правим от мухата слон. :))
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обучение финансирано от държавата и частни бг.спонсори и след това ще подпомага някоя чужда система с данъци и осигуровки.Какъв е смисълът,прекалено скъп пиар ми се струва
6
1
 
5
 
! Отговори
ГоУеми мисУи преди 8 години
"Честно казано, дойде един период в който аз осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия""Аз видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш. На 17 май се явих и успях да взема изпита и получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим"С помощна на Камерата на строителите...А борбата на семейство Илиеви продължава, в събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УСПЯЛИТЕ СА 5-6 ДОКОЛКОТО СИ СПОМНЯМ ЗА НЯКОЛКО ВЕКА ИНТЕГРАЦИЯ.
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джангал бел..джангал бел...!Привилегировано племе в тази географска ширина!Щом е джангал всичко му е позволено и безплатно..нали!
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Сега влезна. Да видим дали ще го завърши.