От Монтана до Кеймбридж

Историята на ромско момче, сбъднало мечтата си да учи в Англия
Обновена: 27 дек 2015 22:46 | 27 дек 2015 17:00, Екип на Bulgaria On Air
138
От Монтана до Кеймбридж
Снимка: Bulgaria On Air

Преди месеци едно ромско момче от Монтана сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство и да следва мечтите си. За празниците Марсело се върна в България, а правителството му отпусна средства с които да подпомогне обучението му.

Още по темата
Да тръгнеш от ромския квартал "Огоста" в Монтана и да стигнеш до престижния английски колеж Кетс Колидж в Кейбридж. Телевизия Bulgaria On Air разказа историята на Марсело.

"Честно казано, дойде един период в който аз осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия", казва Марсело. За 15-годишния младеж всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина.

"Аз видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш. На 17 май се явих и успях да взема изпита и получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим", обяснява Марсело.

Радостта обаче за бедното му семейство бързо спира, защото обучението в Кетс Колидж е скъпо и няма как да си го позволят.  "Имаше моменти в които аз бях на ръба и исках да се откажа", казва майката на Марсело - Цветана Илиева.

Но не се отказват. С помощна на Камерата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.

"Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. След което учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация", разказва Марсело.

И докато той се бори с осмислянето на различията и отношенията в света и си пожелава повече деца като него да последват примера му.

"И съм сигурен, че ако и другите ромски майки вземат пример от моята майка и започнат да възпитават и показват на децата си един друг начин на живот и начин на мислене, аз съм сигурен, че и други момчета и момичета ще тръгнат към този път,", казва младежът от ромски произход.

"На всички майки, на всички родители пожелавам такава борба, защото тя си струва, ако е за децата им", обяснява Цветана Илиева.

А борбата на семейство Илиеви продължава, в събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция.

Историята на Марсело Илиев, вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: МонтанаМарсело Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Джеймс Диксън преди 8 години
До АнонименПроверих за "камера на строителите" в гуглето и в речника ми излезе това:"камера на строителите" - специална камера с която Фичката и приятелите му си правят селфита за Фейсбук.Агент Джеймс Хедрик Диксън, ЦРУ
41
4
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Ами не прани добро впечатление това, че се изкарва жертва за това, че е от ромски произход, медиите същото неправилно акцентират върху този факт. Сигурно е срещнал някои малки спънки заради произхода си, но се вижда и че когато има желание, полагат се усилия, нещата се получават, хората не само те приемат, но и те хвалят и дават за пример.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
таа Камера на строителите не е ли КамАра на строителите?Само питам.
39
6
 
8
 
! Отговори
Хубава работа ама .. преди 8 години
Проверих по интернет учебното заведение, където Марсело учи и направихизвода, че решението да ходи там е ОГРОМНА грешка. 1. Това учебно заведение НЕ ДАВА университетска титла, а ПОДГОТВЯ студентите си за университет. За Марсело би било 1000 пъти по-добре да завърши средното си образование в България и след това да кандидатства в университет2. След като завърши това да подготвително училище Марсело ще се нуждае от средства за 4 години в университет - кой ще плаща за ОЩЕ 4 години в Англия?
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно детето има качества, прекалено дребнаво и глуповато е тук да наблягаме, че е ром, както и да му лепваме етикет на обратен, това не е важното тук. Важното е след като ние ще му плащаме скъпото обучение в чужбина, той ще се ангажирали да се върне и работи в България? Все пак ние инвестираме в него и трябва да е ясно за в бъдеще какво ще поучим от деца като него.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният неблагодарен ц-н /това, за да не ме блокират отново/, който, видите ли, "там за първи път бил забравил думата дискриминация". На долния неблагодарник искам да кажа, че ако наистина е бил дискриминиран щеше да гледа Кеймбридж само на снимка и щеше да си остане в гетото. И още по-нагло е да иска от българите още пари. Като иска да си идва да работи като останалите, които учат в чужбина и не чакат наготово от държавата.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По снимката в началото помислих, че е момиче. Като се абстрахирам от това, не е нужна такава гласност за подпомагането на едно дете. Има толкова други, които също искат да учат, но родителте им не просят, а се опитват да направят и невъзможното САМИ за да ги пратят в чужбина. Аз от сега спестявам за дъщеря ми, а е първа година в езикова гимназия. И както самата тя казва на майтап: " Мамо, мизерния ти живот ще мине в това да изучиш детето си. Горката ти"
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да вметна за да влезе да учи там трябва да е държал ielts academic кажете има ши такъв тест издържан с какъв резултат и къде е учил езика и къде го е държал и после разправяйте това цне че било много умно аи сега блокирайте коментара
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези, коити не са наясно и/или не знаят как да използват Google: момчето/момичето е заминало да учи в Cats College в гр. Cambridge. Това е институция, която няма нищо общо с Cambridge University. Cats College е boarding school - училищен пансион, интернат. Институцията предлага елитно гимназиално образование, подготовка за елитните английски университети и т.н., но не е университет.
33
3
 
10
 
! Отговори
What the fack! преди 8 години
Поправям се!Хайде стига ц.....ки драми!
32
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'С помощна на Камерата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.'Така, така, ама зи га не то чувства дикриминация. Аз съм почнал от 11 годишен да работя, в момента осигурявам работа на 131 човека и си плащам всички данъци и повярвайте ми аз също се чувствам собствената си държав дискриминиран по отношение на правата, които имат пле ме то на Марсело. И вместо да се чудят от къде пари за билет, може да и поработва докато учи както всички други.
31
5
 
5
 
! Отговори
$lumdog billionai преди 8 години
Защо англия , в сащ не е ли по добре за малцинствата и е разбрал по добре последен в чужбина отколкото първи на село , ако учи политология може и президент на *** или гибернатор да стане да мине бай тошо и филията с масс по интелект , пари и власт.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лошо да учиш в Кетс Колидж и университета в Кембридж, но хората в България явно не се наясно, че това са много скъпи учебни заведения, създадени за да учат в тях висшата класа. В университета в Кембридж няма приемен изпит, там дадени фамилии са абонирани, естествено срещу много сериозни суми, същото важи и за редица американски университети като Харвард например.
29
3
 
11
 
! Отговори
. преди 8 години
Почти щех да напиша: "Стига с този расизъм- не само ц.ганите са хора в България", но се сетих, че може би това е бъдещият ни министър председател...
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май е минал на левия бряг!
27
8
 
9
 
! Отговори
Джеймс Диксън преди 8 години
"От достоверни източници научих, че рома от снимката се записал в Кеймбридж, заради бакъра по вратите на учебните стаи. " - агент Джеймс Хедрик Диксън, ЦРУ
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕЩЕ МАРСЕЛО ДА СТОИ НА СЕЛО ЧЕ ТУКА СЕ РАБОТИ А В КЕЙМБРИДЖ НЯМА. ДА СЕ ПОТИ
25
5
 
24
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
Гнuseн мangaL и пеdal.Ето за какво отиват данъците от заплатите ни.Младите българи мият чинии,разождат кучета и работят какво ли не,че да успеят да си плащат таксите за образованието в западна Европа,а на този отвратителен *** му се дават на калпак понеже е от ***.Дискриминация спрямо българите в най-долната й форма.
24
8
 
5
 
! Отговори
Джеймс Диксън преди 8 години
До от Сидни Ав$тралия"Ако продължиш да лъжеш, ще ти пратя мутри!" - агент Джеймс Хедрик Диксън, ЦРУ
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам защо от днес.бг смятат за толкова важно Марсело да учи в Кембридж? Какво ще стане ако си учи в България? Ако някой е умен, упорит и амбициозен, той ще постигне всичко където и да се намира, където и да учи. В Кембридж няма да го направят гении, това е просто каприз, мода граничеща с глупост.