Студ и лед не спряха стотици смелчаци за кръста

Ученик го извади в София, в Ловеч разпятието бе разделено на две
9

Богоявление в Монтана. Снимка: БТА

Ученик извади кръста от ледените води на езерото "Дружба" в София. 18-годишният Александър, който учи в Търговско-банкова гимназия и тази година ще е абитуриент, бе пръв сред общо 57 мъже.

Той си пожела здраве, щастие и успешен край на годината. Младежът, който тренира плуване, призна, че скача за първи път за Светия кръст. Александър смятал да го стори още миналата година, но закъснял със записването и не успял да скочи.

38-годишният Стоян Ганев пък извади кръста на Богоявление от водите на река Марица в Пловдив. На Йордановден той за пети път се бори за кръста, но за първи път го вади от водата.

"Чувството е прекрасно. Не се надявах да го хвана, защото бяхме много. Нямам специална подготовка, а всичко е желание", каза 38-годишният шофьор на камион. Той пожела здраве на себе си, на неговите близки и на целия български народ.

Общо 74 мъже скочиха във ледените води на Марица за Светия кръст, след като Дядо Николай отслужи Великия Богоявленски водосвет в присъствието на кмета Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, депутати, райони кметове, официални лица и много миряни.

Във Варна студентът от Техническия университет Анжело Димитров извади кръста от морето на Богоявление. Младежът заяви, че се бори за кръста за осма година и досега го е вадил пет пъти. Той пожела на варненци успешна година и си пожела здраве.

Общо 46 смелчаци скочиха в морето за кръста, който бе хвърлен в водите от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който преди това отслужи Велик Богоявленски водосвет. Най-младият от желаещите да извадят кръста от морето бе деветгодишният Александър Николаев, а най-възрастният участник за поредна година е Васил Тепеделенев, който е на 76 години и скача вече за 19 поредна година.

В Бургас възпитаник на Морското училище в града извади Богоявленския кръст от морето. Милен Крайнов участва за първи път в ритуала. Общо 27 мъже на възраст от 17 до 61 години скочиха в морето днес. Тази година жени не бяха допуснати, след като свещеници от града поискаха това изрично.

21-годишният Теодор Цветков, който е треньор по плуване в Спортното училище в Русе, извади кръста на Богоявление, хвърлен в студените води на река Дунав от Русенския митрополит Наум.

Общо 18 души участваха в ритуала на Йордановден. Смелчаците - на възраст между 18 и 44 години, не се уплашиха от температурата на водата, която беше 0,8 градуса. Самият Теодор Цветков участва в ритуала за първи път.

"Това ми бе мечтата - да извадя кръста. И тя се сбъдна. Пожелавам на себе си, на семейството ми и на всички мои приятели много здраве", каза Цветков. Младият мъж получи халат и 100 лева от кмета на Русе Пламен Стоилов. Областният управител доц. Стефко Бурджиев пък му подари икона, а митрополит Наум го окичи със сребърно синджирче с кръстче.

Курсант от НВУ "Васил Левски" извади богоявленския кръст от водите на река Янтра във Велико Търново. Илиян Христов е на 19 години от Лом и е първокурсник в специалност "Радиотехнически войски" във висшето училище.
Пожелавам здраве, тъй като всичко останало се постига с малко воля, каза младият мъж. Над 40 курсанти и граждани влязоха в ледените води на Янтра, за да уловят богоявленския кръст.

Именникът Йордан Богоев - 21-годишен студент по информатика, извади светия кръст от река Благоевградска Бистрица по време на традиционния богоявленския ритуал в Благоевград. Младежът от благоевградския квартал "Струмско" пръв хвана, извади и целуна светинята, която хвърли във водата архимандрит Епифаний - игумен на Роженския манастир.

В ритуала тази година участваха около 70 мъже от седем квартала на областния град. Заедно със смелчаците във водата нагазиха и мъжете от групата от Плаж махала, облечени в народни носии и развели българския национален флаг. Те пристигнаха с песента за Райна княгиня, а всички участници в традиционния обичай за ваденето на кръста заедно с късметлията Йордан Богоев се хванаха заедно с тях на мъжко хора в реката. Сред първите, които ги поздравиха на излизане от водата и целунаха кръста, бяха и ръководители на общината и областта начело с кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

Куриозен момент имаше в Ловеч, където двама извадиха тази година богоявленския кръст от ледените води на река Осъм. След като Ловчанският митрополит хвърли кръста, те го уловиха едновременно и при борбата за него той се раздели. Общо 33-ма мъже се хвърлиха в ледената река.

17-годишният Мартин Илиев и 25-годишният Дилян Николов, и двамата от Ловеч, за пръв път вадят кръста. Те бяха посрещнати в кметския кабинет. Младите мъже получиха парични суми и подаръци от Ловчанския митрополит Гавриил, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова и народния представител Антон Долапчиев.

Във Видин ученикът Илиян Стоянов на 18 години извади кръста от водите на Дунав. Заедно с него във водите на реката скочиха още 26 души, сред които имаше и две жени. Богоявленският кръст хвърли в реката Белоградчишкият епископ Поликарп, а ритуала води митрополит Дометиан.

Илиян Стоянов е от град Дунавци и участва за първи път в ритуала по хвърлянето на кръста. През миналата година е участвал в Богоявленския ритуал в Калофер с негов приятел, а сега двамата скочиха във водите на реката за кръста.

В парк "Йордан Капсамунов" в Стара Загора разпятието бе спасено от 36 годишния старозагорец Горан Гънчев, който извади Богоявленския кръст от ледените води на езерото. Общо 14 старозагорски смелчаци се хвърлиха за спасяването на кръста, като преди това се наложи ледът, който бе сковал езерото, да бъде разбит. След спасяването на кръста мъжете се хванаха на хоро и изпяха химна на България в ледените води.

Бъдещ инженер улови кръста във водите на Стара река в Казанлък - 22-годишният студент от Техническия университет в Габрово Милен Радков. Той се пребори за него в конкуренция с още 26 младежи и мъже, нагазили в ледените води на реката.

За богоявленския кръст тази година в Казанлък се хвърлиха рекорден брой смелчаци - 27. Най-младият от тях бе 14-годишният Димитър Атанасов от Казанлък, който скача за кръста от 7-годишен. Досега обаче това е правил в Калофер, а сега за първа година - в родния си град. По традиция след ритуалното хващане на кръста се изви и Богоявленско хоро.

В Монтана 19-годишният Самуил Йошков стигна пръв до кръста в ледените води на езерото "Монтанезиум" в областния град на Богоявление. Йошков, който е ученик в 12 клас на Природо-математическа гимназия "Климент Охридски", спаси кръста за втора поредна година. Във водите на замръзналото езеро влязоха 45 души, като всеки от тях получи по 20 лева от местната община, а Самуил - 100 лева.

26-годишният учител по физическо възпитание Величко Карабоюков извади кръста на Йордановден от водите на река Арда в Кърджали. Той бе един от над 50 скочили в реката на Богоявление. Величко хваща кръста за трети път. Излизайки от ледените води пожела здраве, любов и благоденствие на всички.

В Смолян десетки младежи и мъже се потопиха във водите на реките Черна и Бяла в града на церемонии за хвърляне на кръста на Йордановден. Сдружението "Родопски хайдути" спази традицията и изви хоро в р. Бяла.

28-годишният Ивайло Гаджуров извади кръста от водата на водосвета до Спортната зала в Смолян. Около 30 младежи от "Родопски хайдути", облечени в автентични родопски носии, се бориха за кръста на церемонията в кв. "Устово". Последователите на хайдутите преминаха в литийно шествие до р. Бяла. С разпятието в ръце от водата излезе 25-годишният Георги Кадиев.

В Ямбол за пети път 36-годишният Стефан Стефанов, служил в Афганистан, извади богоявленския кръст от река Тунджа в надпревара с други шестима участници. Редник - трети клас, Стефанов работи във военното формирование 52590 край Ямбол и е участвал в две умиротворителни мисии зад граница.

В Пазарджик за втора поредна година 38-годишният Йордан Кръстев извади Богоявленския кръст от водите на Марица. Близо 30 мъже влязоха в реката въпреки студеното време. Йордан Кръстев каза, че за 10-и път участва в ритуала на Богоявление, като за пети път успява да стигне пръв до светинята. Той пожела на себе си и на всички пазарджиклии здраве, късмет и успехи. Богоявленският кръст стигна до брега на Марица с литийно шествие, в което се включиха десетки миряни.

Победителят в надпреварата за Богоявленския кръст в морето край Балчик пък обяви, че ще предостави паричната премия за лечението на свой приятел. Общината отличи всички смелчаци, гмурнали се в морето на Йордановден, като най-бързият - 22-годишният студент Влади Иванов, получи 200 лева.

"Парите трябва да се дадат за здраве и ще подкрепя приятел, който е в будна кома след катастрофа", обяви четвъртокурсникът в Икономическия университет във Варна. Младежът пет години се е хващал на мъжкото хоро в Калофер, а сила и смелост призна, че набира и в заниманията по кикбокс.

Петнайсет мъже - сред тях водолази, рибари и спортисти, се хвърлиха от вълнолома край морската гара за спасяването на светинята. Най-младият участник в ритуала бе 15-годишният ученик Николай Колев, републикански рекордьор по хвърляне на чук.

В Гълъбово кръста бе спасен от Андон Андонов на 23 години от Созопол, съобщиха от Общината. Заместник-кметът на гълъбовска община инж. Пламен Бараков награди Андон Андонов със 100 лева парична награда, осигурена за поредна година от кмета Николай Тонев и други символични подаръци. Инж. Бараков пожела на победителя, да се изпълни поверието че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Близо 30 смечалци се хванаха на мъжко хоро във водите на река Златна Панега в Луковит, съобщават от общинската администрация. Лично кметът на общината Иван Грънчаров поведе богоявленското хоро. Под звуците на тъпан и гайди, облечени в национални носии и с трибагреник в ръка, юнаците огласили града с песни и радостни възгласи. От ледените води на река Златна Панега богоявленския кръст е извадил 21-годишният Кристиян Балкански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май само на пожелания и празници е караме в Бг !!))))
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смелчаци! Не е за всеки това да скочиш и да играеш хоро до кръста в ледената вода!