Глобата "клошар" – удар в празното пространство

Идеята да вземеш на босия обувките е лишена от смисъл
8 яну 2016 08:37,
26
Глобата "клошар" – удар в празното пространство
Снимка: архив, Булфото

Очевидно е, че хора, които са доведени до състояние да се издържат от отпадъците от кофите за боклук, чието работно място и място за живеене е улицата, ако разполагаха с 1000 – 2000 – 3000 хил. лв., нямаше да са там и да се занимават с това, коментира пред БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

"Мисля, че е унизително за човешкото достойнство, когато хората, които са притиснати от обстоятелствата, да биват натоварвани с допълнителни глоби, такси и репресии от страна на българската държава", заяви тя, коментирайки предлаганите промени в Закона за управление на отпадъците.

Още по темата

По думите ѝ, резонно възниква и въпросът защо след като въведоха възможности за разделно събиране и изхвърляне на боклук, МОСВ и Столичната община не създадоха възможности за обработване на тези разделно събрани отпадъци.

Според нея има много недоразумения в действията на представителите на местната и централната власт, за да се стовари всичко върху бездомните хора и това е престъпно.

"Това е поредният закон, който ще бъде удар в празното пространство, защото идеята да вземеш на голия и босия обувките и дрехите е лишена от смисъл и от справедливост и не отива на нито едно министерство да прави подобни предложения", категорична бе Манолова.

Тя заяви, че огромната тема за социално изключените, за хората, които нямат перспектива и възможности пред себе си, ще бъде един от приоритетите в нейната дейност през новата година.

Във връзка с доклада, който омбудсманът ще представи от проверките в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища, тя заяви, че от извършените проверки през ноември и декември в шестте съществуващи интерната основният извод, който се налага е, че по най-бързия начин тези учреждения трябва да бъдат закрити.

Според нея е абсурдно в 21 век малолетни деца да бъдат настанявани и на практика лишавани от свобода за постъпки, за които възрастните не носят отговорност.

Мая Манолова заяви, че след като бъдат закрити тези интернати, би следвало да бъдат създадени центрове за алтернативни грижи, в които да бъдат включени хора със специални познания, които да работят с тези деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ANE DA MI RAZTEGAT LOKUM ZA DETE I MASLO ,KOITO SI E PRAVIL KEF NA ONAZ RABOTA TOI DA MISLI ZA MASLOTO
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO NEKOI ISKA DA PECHELI OT TAZ RABOTA NA TEZI XORA NEKA IM NAMERI PREPITANIE I MESTO ZA JIVEENE TAKA CHE DA SA POLEZNI NA OBSHTESTVOTOA IMA TOLKOZ MNOGO ZANIMANIA NAPRIMER OBLECHETEGI NAMERETE IM PODSLON I S EDIN POLICAI POTRIMA KATO KNODUKTORI V GRADSKIA DA GLOBEVAT GRATISCHIITE
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази глоба не е за впиянчените несретници, които пъплят по улиците, а за онея тълпи млади здрави прави м.ан.Г-ал-и-, които заедно с осемте си чавета и заразните си кучета обикалят целодневно по улиците с мръсните си каруци, чупят кофите и разпиляват отпадъците. Тея трябва да ги забранят и да ги разкарат от града.
9
4
 
3
 
! Отговори
sinbad0 преди 8 години
Те разрушават начина,по който ние живеем....Въпроса не е да сме състрадателни към всички,а само към тези които заслужават. Тези хора в повечето случаи са излезли от системата по собствени убеждения и аз не бих ги съжалил заради техния грешен избор....
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
който го е предложил до там да стигне и той, за да види хубаво ли е ровиш в кофите за парче хляб
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Около 99 % от т.н. клошари са алкохолици и за това ровят по кофите. Иначе на пръв поглед да ги съжалиш ама .....
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На пръв поглед т.н. клошари са за ожалване , ама повечето от тях сами са се докарали до това положение. Гледам млади хора в състояние нещо друго да работят и те по кофите . Това е някаква лудост , че нещо ще намерят .
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече ще ги заболи, ако им се налага обществено полезен труд без заплащане.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От едно време в министерствата има *** какви простотии да измислят за да не ги изгонят. Само един е въпросът: До кога? - ще ги търпим, ще си плащаме, ще ги избираме. До кога?
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ЕС събирането на отпадъците е в ръцете на мафията, така е и в Бг. МОСВ спомага с поредния безумен закон местната Коза ностра, та нали тя е основен спонсор на върхушката. Дрога, цигари, дърва за огрев, скрап, *** - това е останало от икономиката на НРБ.
2
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MAYA E ISTINSKI ZASHTITNIK NA ONEPRAVDANITE.BORISOV E ZASHTITNIK NA BOGATITE-ZABOGATELI S KRAGBI I RAZPRODAGBI.
1
2
 
23
 
! Отговори
Стойчо преди 8 години
Добре, че българина е богат и хвърля много , та тези хора могат да си докарат по нещо