Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?

Криминалните инциденти от последната седмица навеждат на тази мисъл
9 яну 2016 13:26,
113
Необходимо ли е затягане на контрола върху оръжията?
Снимка: архив Reuters

Внимание - за пробойни в закона за оръжията предупреждават експерти в МВР, които подготвят идеи за промени в него. Само в последната седмица станаха няколко криминални инцидента - като този с тройното убийство в Пловдив или банковия обир в столицата. 

Гордиян Александров, който работи нощем на Лъвов мост в София, си е направил подарък за Нова година. Купил си е газов пистолет заради размириците с бежанци, на които често става свидетел.

Взел е пистолета за самозащита, но е ядосан, че не може да го регистрира в София. "Не мога заради законите в България. И трябва да отида в град Русе, защото по лична карта съм от Русе и трябва да го регистрирам там", обяснява той пред bTV.

От МВР обаче предупреждават, че и въздушните, и газовите оръжия също са опасни и трябва да са под контрол. По данни на прокуратурата 70% от престъпленията у нас се извършват именно с такива оръжия.

Автоматична пушка можете да си купите без проблеми във всеки оръжеен магазин у нас. Тя е въздушна, но е точно копие на легендарните пушки Узи.

"Според мен колкото повече оръжие има, толкова по-малко ще са престъпленията. Защото всеки като тръгне да влиза някъде, ще се замисли дали го чакат като добре дошъл или ще го посрещнат със заредено оръжие", смята Свилен Овчаров, собственик на оръжеен магазин.

Търговците твърдят, че все по-често продават газови пистолети на възрастни жени от селата, които разчитат така да се защитят от набезите на крадците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затягане на контрола само ще увеличи корупцията в полицията, следователите и съдебната система, а по-бедните които не могат да платят рушвети, няма да могат да се защитят от ромите и бандитите.
47
0
 
15
 
! Отговори
Димо преди 8 години
Мутрите и пво установки имат *** нищо по 5 карабини пистолети патрони Но мвр Нищо не Казва... А обикновения простосмъртен българин с законно притежаван "Макаров" или "Аркус" с които си изкарва прехраната му го прибират тъй като застрашавал околните... Те из София стрелят с РПГ-те те Нищо... П....ка им майчина на мутрите и на мвр които ги пазят!!!
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оръжие ни е било забранено да притежаваме и носим по време на османската империя както и по време на "комунизма" и след него. Причините не са били и не са да не се самоизбиваме. Законите за контрол на огнестрелното оръжие и т.н. важат само и единствено за обикновените хора. На престъпниците не им дреме от законите. Що се отнася до тезата за характерите ни и как сме щели да се избиваме ако имаме, то не ти трябва огнестрелно оръжие за това. Какво предпочитате-да можете или не да се защитавате сами
45
0
 
7
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
До 70Това са глупости които говориш, в щатите има много престъпления защото няма как да е другояче когато имаш мултикултурализъм и всякакви етн0си са наблъскани на едно място. В латинска америка на гражданите е забранено оръжието а такова се притежава от престъпните картели които колят и бесят а корупцията сред държавните служители е огромна и там няма никаква сигурност. Понеже хората нямат а картелите имат всеки ден стават убийства.
44
0
 
1
 
! Отговори
от ему преди 8 години
*несигурност
43
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото по-проста масата, толкова по въоръжена. За справка Уикипедия, в страни със строги закони за оръжие - жертви близо до нула. В страни с по-свободни стават ежедневно зверски неща, които даже вече и в новините не влизат, защото е "нормално" след някакъв спор да бъдат избити по 5-10 човека. За справка великата Америка, Мексико, Хондурас, Венецуела и пр.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕмуНезаконно оръжие означа оръжие, придобито, носено, или съхранявано без надлежно разрешение.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще затегнеш контрола над съвестните граждани, ами контрола над незаконните оръжия кой ще го затяга, на Бъчварова официално закритото МВР ли?!
40
7
 
2
 
! Отговори
Ему преди 8 години
Колко сте зле! Какво означава незаконно оръжие??? Това е най-често откраднато такова на такива заспи като вас, които искат да се защитят. Виждаме ги янките как се самоизбиват по 33 000 на година. Ето това е резултатът от нека всеки да има оръжие и да се "защитава". А да не говорим за голямата част от 1 млн гниещи по затворите, които са си мислели че могат за всяка свада да използват оръжие. Канадците и австралийците да не живеят в несигорност, като не са разрешени оръжията???
39
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нормалния човек пищов не му трябва,за другите трябва да е забранено,ама нали сме си комплексари.
38
1
 
3
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
България която в близкото минало е била верен и фанатичен последовател на тоталитарната идеология на комунизма който поставя партията над хората, като доктрините на партията са водещи а хората се държат в подчинение чрез служби за сигурност и промиваща мозъка партийна пропаганда е наследила и отношението към оръжия в ръцете на хората. Вече не сме в тоталитарна държава и това виждане трябва да се преосмисли.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тази територия всеки един обикновен човек трябва да има оръжие за самоотбрана.Защото от 26 години закона на жунглата е сред нас. Ако нямаш оръжие да се защитиш отиваш при свети петър.Толкова много айдуци и убиици се нароиха че без оръжие си никой особено в малките селца където има само бабички и старци. Времената на комунизма и социализма отминаха безвъзвратно когато хората не се страхуваха да се прибират от второ смяна в 12 часа през ноща. Демокрацията не е за предпочитане пред социализма!!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Некъф лудTочек коментар и на място! Целта е да се смачка народа, да станеш пишман, че си защитил себе си и дома си и да цицаш кинти по съдилища и по адвокати.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забранете и прашките, нещастници! Не съм чувал за убит с турски газов пистолет или китайска въздушна пушка.....
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Носенето и използването на огнестрелно оръжие е голяма отговорност и не е толкова проста работа,както изглежда по филмите! Границата между правомерното му използване и неправомерно такова,превръщащо се в престъпление е толкова тънка,че затруднава в правилно търкуване и доста юристи! А като знаем интелектуалното ниво и правното съзнание на електората,нищо чудно да се превърнем в страна с най-много изтрепани невинни хора,просто щото някои папук пил две ракии ментаци!
33
2
 
6
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
Така всеки гражданин е на практика пазител на републиката и обществения ред. Сега положението в щатите се е променило и хората на властта искат да променят това и затова са тези нарастващи атаки срещу правото на оръжие защото искат да въведат диктатура там. Но това което е наистина добро за хората и републиката е хората да са въоръжени защото по този начин те са които контролират съдбата на нацията.
32
0
 
5
 
! Отговори
Ваньо преди 8 години
При създаването на щатите, тези които са ги създали са имали ясната идея за суверенна република управлявана от хората за хората. Познавайки историята и политическите процеси са се б0яли от възникването на тоталитарни диктаторски режими които в името на сигурността ще отнемат трудно извоюваните права на хората и затова са предвидили в конституцията специална поправка която да попречи на това. Тази поправка е била за да може всеки гражданин да притежава най-модерно и ефективно оръжие.
31
0
 
14
 
! Отговори
Как да се защитиш? преди 8 години
Мвр затяга мерките с оръжията и???? Какво ще последво:1. Ще се купуват повече незаконни оръжия 2. Ще расте още престъпността3. Хората Изгубиха доверие на Мвр и т.н и ще решават проблема сами...Та когаго Забраниш на Гражданите да имат лично оръжие им Нарушаваш основното Право на Самозащита... И множество животи ще бъдат застрашени... До тук с Демокрацията... Но *** Народ Слаба Държава!!!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрана на ченгетата да притежават оръжие при пенсионирането си, тогава ще разберат как живеят простосмъртните и на какво са подложени.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес въоръжени и защитени са само милиционери и военни, както и пенсионерските им формирования. Ширещият се бандитизъм е резултат от некадърността им. Либерализирането на режима на оръжието и промените в НПК относно самозащитата, които предлагаше Атака могат да доведат само до ограничаване на бандитизма и възможността хората да защитят живота, имота и честта си. Правозащитниците се интересуват единствено от 20-те си брутни заплатки при пенсиониране. Това ще е дереджето, докато управлява Герб.