Недоволни роми: Хранят ни по-зле и от бежанците!

"Не щем "крастави шпагети", искаме си олиото и захарта"
12 яну 2016 09:00,
202
Недоволни роми: Хранят ни по-зле и от бежанците!
Роми на опашки за социални помощи. Снимка: "Монитор"

Държавата храни сирийците, а на нас ни дава боклуци. Това се ожалиха десетки роми, събрали се пред пунктовете за раздаване на безплатни хранителни пакети.

От вчера социално слабите жители на София получават по 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1,5 литра компот и 1 кг конфитюр. Останалите 16 продукта, сред които олио, захар, вафли и бисквити, нуждаещите се ще получат напролет.

Раздаването на храните на два пъти се налага, защото една от фирмите производител обжалва обществената поръчка. Това обаче разгневи събралите се пред пунктовете във "Факултета" и на Сточна гара.

"Олиото на бежанците са дали. Аз как да сготвя без олио? Дали ни леща, при това и малко дават. Имам 5 деца и 10 внуци. Идва Василица, това, което съм взела ще го изядем за един ден“, негодуваше възрастна ромка пред "Монитор".

Други пък недоволстваха, че продуктите, които получиха били некачествени.

"Тая леща ще я варим 2 часа. И краставите шпагети не искаме", обясняваше млада мургава майка, чакаща на опашката сред събратята си.

Въпреки недоволството само 2 часа след като двата пункта отвориха, над 100 нуждаещите взеха кашоните си с пакетирана храна.

За разлика от мургавите бедняци, малкото пенсионери наредили се на опашката за помощи бяха доволни от получените пакети.

"Пенсията ми е 200 лв. Стига ми за тока, водата и лекарствата. Затова тези продукти са ми от голяма помощ", разказа баба Стояна.

"Пенсията ти била малка, а какво да кажем ние, безработните? Няма работа за нас, затова ще крадем. Не може да стоим на тъмно, я!", прекъсва я млада разгневена ромка.

90% от чакащите пред пунктовете на БЧК са безработни. Малка част от тях са работили в сметосъбиращите фирми, но сега разчитат само на социални помощи.

По данни на социалното министерство около 255 000 българи ще получат хранителни пакети. Това са хора, които получават енергийни помощи и тези, които са били жертва на природно бедствие от 2012 г. насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Мен пък ме мъчи простият въпрос- Защо трябва българите да хранят ромите и бежанците?В Дания и Чехия искат от бежанците да си плащат престоя. Колкото до ромите...Много просто. Който не работи- не трябва да яде.
107
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 8 години
Аз пък искам и мен да ме хранят - пък и за един ден, все е нещо! Ама уви, аз плащам да ги хранят тях и всички останали, а моите деца са лишавани. Дори мизерните им 35лв не дават, а тези взимат интеграционни и прочие по 150лв на дете!?!?! Е, това е да си българин!
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей...писна ми да плащам данъци и т.н. с които да финансирам изплащането на детски на тези рОмале, а правителството да ми се подиграва с данъчно облекчение равняващо се на 20 лв годишно за едно дете!
105
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Като гледам снимката не виждам бедстващи.Виждам млади,здрави хора,добре облечени.Само дето тези "хора" имат повече права от работещите.До кога ще получават от държавата?И със какво те са по заслужили от майките ни и бащите ни,със които тази съща държава се подиграва?
104
0
 
1
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
До 49 opps Нямат шанс - моментално ще ги изловят по миризмата.
103
0
 
27
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Няма ли кой да им обясни, че "държавата" са всички тези които работят. И за да получават безработните повече, трябва да облагат с данъци работещите. Аз не желая вече да работя и да получавам по-малко от "социално слабите", млади, яки, охранени, нахални, мързеливи, разгонени, необразовани и неграмотни роми и тем подобни...
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Romite v Balgaria sa BEJANCI ot Vizantiisko do sega
101
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пpо хитрите роми получават помощи по 800 евро в Германия а по глупавите стоят в мизерията в България
100
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами хранете се сами бееее.Като сте неграмотни и мързеливи черен хайвер ли искате да ви дават?Хем прости,хем нахални.
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ромите да си заработят помощите които получават Достатъчно е държавата да им осигури косачки ,лопати метли и да изчистят навсякъде така България ще блесне Представяте ли си градинки тревни пощи чистота и те пак ще си получат захарта и храната но ще помогнат и на страната така и другите няма да са срещу тях -ще виждат резултати ще знаят че те са заработили по някакъв начин тези помощи нека почнат от техните квартали
98
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасикане-рома също се разделят на множество подгрупи. Това са например бургуджиите, джамбазите, тужарите и т.н. Сред тях са налице слаби тенденции към българеене, но някои групи съхраняват с гордост ромското си самосъзнание и традиции (Напр. част от бургуджиите в Шуменско се наричат "парпул-рома" - "истински роми").
97
3
 
5
 
! Отговори
до: 113 преди 8 години
Като Български хрстиянин не ми харесва че в България живеят Роми-християни
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първа, в исторически план, е общността на т.нар. йерлии - т.е. местни, уседнали роми. Те са потомци на дошлите през периода Х-ХV в. роми, които постепенно усядат и векове наред съжителстват както с българското, така и с турското население. Йерлиите се делят на две големи групи: хорахане-рома (турски роми, мюсюлмани) и дасикане-рома (български роми, християни).
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потомци на първите роми, които се заселват в България: от 11 до 19 в.;По време на Османската империя голямата част от тях усядат и не са чергари;Говорят ромски език, като някои групи говорят български език, а други турски. Чести са случаите на трилингвизъм ромски, български и турски език;Една част са християни, други мюсюлмани. Широко разпространено е и протестантското християнство;Живеят в обособени махали в селата и градовете.
94
1
 
11
 
! Отговори
бригаден Генерал БГ преди 8 години
"По време на мир се гответи за война" - гласи една стара максима.,Така, че оставете "римляните"/ромите да си хапнат обилно... скоро ще ни е нужно "пушещо месо" за първа линия на фронта. Колкото по-дебели, толкова повече шрапнели ще поемат.П.С. нямам търпение да ги пратим в бой - за отечество и родина (макар и не тяхното)
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз не искам да храня!!!!
92
0
 
22
 
! Отговори
За да има мир... преди 8 години
ДА СПРАТ ВСИЧКО БЕЗПЛАТНО НА ВСИЧКИ Защото нашият народ се е съхранил и оцелял през вековете - не благодарение на мигранти или . А защото всеки е работил за да си вади хляба и да си прехранва семейството.**Народа го е казал:"Който не работи, не трябва да яде"!!!Това са то европейските ценности, а не новодемокрадци и глупости за солидарност и дискриминация!АЗ СЪМ ДИСКРИМИНИРАНИЯ... АЗ, защото работя и плащам, а за мен няма нищо...
91
0
 
6
 
! Отговори
Hunger Games преди 8 години
Предлагам да се разберат помежду си, който оцелее той да вземе храната.
90
0
 
29
 
! Отговори
една преди 8 години
в моят квартал има едно момче 25-26 годишен е, българин е, има явно някакво заболяване, или е ниско интелигентен... та той преживява като тупа килими, пренася мебели дърва, копае градини, събира кашони за вторични, ей такива неща, хората му дават по 5 - 6 лева срещу труд, никой не би го взел на работа щот е чалнат, водих го в социални да му дадат някаква помощ, момчето реално мизерства... еми нищо не му дадоха - ни енергийна помощ, нито продукти, нито пари НИЩО.... а на* - с кашони
89
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми на мен никой нищо не ми дава, бре! КУПУВАМ си!

Спонсорирани публикации