БАБХ открили ГМО пуканки и моркови с олово, но не казали

От агенцията не уведомяват обществото навреме, сочи доклад
Обновена: 14 яну 2016 12:04 | 14 яну 2016 10:44,
64
 БАБХ открили ГМО пуканки и моркови с олово, но не казали
Снимка: Reuters. архив

Моркови с олово, лазаня с месо, третирано с хормони, овесена каша с отровни гъбички. Това са част от случаите, на които инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са се натъкнали.

От агенцията са открили проблемите, но не са уведомили обществото навреме, заяви пред bTV Цветан Цветков, председател на Сметната палата, коментирайки доклада на одиторите.

"Целта на одита беше не дали българите консумират такива продукти, а дали БАБХ си вършат работата", каза той. По думите му от агенцията наистина правят редовни проверки, но не уведомяват обществото своевременно.

Според Цветанов сигналите за проблемните храни се подават от единна европейска система. Инспекторите са констатирали проблемите. В някои от случаите те са открити още на склад, когато е лесно продуктите да бъдат иззети. В други от тях обаче хранителните продукти вече са достигнали до търговската мрежа.

"От агенцията трябва своевременно тази информация да се публикува на страницата на БАБХ, а медиите да разгласяват информацията", смята Цветков. От агенцията трябвало и да обявят марката на опасния продукт, както и магазините, в които се разпространяват.

Така до пазара стигнали и 1584 кг. ГМО пуканки за микровълнова фурна. От тях са иззети едва 6 кг., а останалата част е стигнала до домакинствата. Никой не е уведомил населението.

Одитът на Сметната палата обхваща периода между 2011 и 2014 година. В него се посочва, че агенцията страда от хронично безпаричие, заплатите са ниски и това води до текучество и подкупи.

В доклада се посочва още, че е пренебрегнато изискването за ротация на инспекторите. Агенцията няма и годишни планове за проверки по магазини, заведения и складове. Няма и ефективен контрол, което води до риск на територията на страната да бъдат допускани опасни храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: морковиГМОБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
17
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Демокрацията и демократите си имат и своите негативни черти и тези вредни храни са една от тях. Едва ли някой преди 1989-та щеше да се наеме да предлага вредни храни - веднага щеше да отиде на съд и после в затвора с съответната присъда. Сега обаче не е така. Предлага един демократ вредни храни, плаща си на които се сети демократи в контролните органи, безнаказано ни продава на нас вредните храни и ние ядем вредните храни. Защо според вас на сайта на ДАБХ ги няма вредните храни открити от тях?
27
0
 
22
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Не си в час.Евтино или скъпо - няма разлика, все е вредно и безвкусно.
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А отговорност някой ще потърси ли на ългарската агенция по безопасност на храните ? Ами съд ? Наказания ... Или само констатирате ?
25
0
 
31
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Странно!Порових се из сайта на ДАБХ и никъде не открих, списъци на откритите от ДАБХ "вредни храни", т.е. каквито и вредни храни да намерят тези от ДАБХ, май само те си знаят кои са и от какво трябва да се пазят. В статията пише, чер ДАБХ не уведомява обществото своевременно, което не е вярно - ДАБХ изобщо не уведомява обществото за откритите вредни храни.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само като си помисля колко често през зимата си правим салата зеле с моркови и страх ме хващаОтделно от това цялото ми семеиство обича да хрупа моркови от време на времеНе сме очаквали ,че точно в този продукт може да има вредни вещества
23
0
 
1
 
! Отговори
do 10 преди 8 години
ami ako tozi naturalen sok s jivak go kupqt deca
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 21За какви демократи говориш ?!? Такива в бг никога не е имало. Има шайка вагабонти, които мимикрират като различни политически субекти с единствената цел - вечно на власт да е войнстващата посредственост и да се дои раята. Чети Алеко Константинов ! От негово време на тази земя нищо не се е променило.
21
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
abe kato go xvanat inspektora sad za po 20 godini v zatvora da vidim dali 6te se re6i na podkup kakvo 4akat da stane kato s rakiqta li da se natra6kat 10-20 4oveka i posle sre6tu neizvesten izvar6itel
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от ДАБХ явно са си получили комисионните и са си затворили очите за вредните храни, но са забравили да си поделят комисионните с тези от Сметната палата и сега се разчу какви са ги вършили. С една дума ... демократи.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не стига че демократите изгониха от България огромна част от българите, но и принудиха с глад, мизерия и опасни храни, останалите в България българи да спрат да създават деца, с което демократите причиниха толкова огромна демографска катастрофа в България, че е малко вероятно след 30-40 години, българите да ги има като етнос на територията на днешна България.
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храним се с отвратителни продукти. Соц безумците направиха металургични комбинати в плодородни райони - справка КЦМ-Пловдив и мн.др. в резултат зеленчуци с олово. Сегашните "капиталисти" внасят сите *** от света с цел печалба. Имаше една реклама да не купуваме контрабанда, ама това означава да гладуваме, защото 90 % от храната е контрабанда. Никаква БАБХ няма да помогне. Купуваш ***, независима лабораторияи и съд - това е решението.
17
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всичко в името на печалбата и далаверата - това е девизът на демократите, независимо дали са министри, депутати, служители от тази ДАБХ или мутри-бизнесмени. А народът - него кучета го яли.
16
0
 
36
 
! Отговори
ААА преди 8 години
НЕ СЛАНИНАТА И РАКИЯТА СА ВИНОВНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИНА ...
15
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Сега от 26 години ни управляват все демократи, така че свиквайте - така е при демокрацията и пазарната икономика - ще ядете храни с олово, с ГМО и т.н.
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви демократи, какви пет лева?!?Управляват ни едни и същи хора от 1944 г. насам, само стават все по-алчни и некадърни родоотстъпници.Е върха беше последните години, когато причиниха най-голямата национална катастрофа на страната, като изгониха 1/3 от населението и постигнаха най-ниският стандарт в цяла Европа...
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама закривайте ги бе, за какво са, само да стоят на хранилката и да лапат заплати и рушвети!И с тях и без тях - все тая!!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те да бяха само БАБХ, да си ги носи човек като първомайски плакат. Такива са всички.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между 75 и 90% процента от храните и адитивите, които внасят родните търгаши са на най-ниските възможни цени, дължащи се в повечето случаи на ниско качество, изтичащ срок на годност, заразени с гъбички и т.н. Тук се препакетират и обработват / третират, след което по живо по здраво се реализират на вътрешния пазар. Агенцията е абсолютно наясно с това, но корупцията е на всички нива, а политическият натиск е невероятен.......и това е публична тайна...
10
0
 
8
 
! Отговори
ии преди 8 години
БКБХ = Убици
9
0
 
15
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
100 лева рушвет и живак течен ще продавам като натурален сок. Щом има будали да го купуват.