Агресията и оскотяването ни - синдром на прехода

Експерт: Насилието започва още от ранна детска възраст
15 яну 2016 16:48,
73
Агресията и оскотяването ни - синдром на прехода
Снимка: bgonair.bg

Свидетели сме на страшна агресия в обществото, заяви проф. Вихра Миланова, ръководител на психиатричната клиника към Александровска болница в София и национален консултант по психиатрия, в ефира на Bulgaria ON AIR. Повод за коментара й стана смъртта на 18-годишния Тодор, който бе пребит във Враца.

"Мисля, че това е един синдром на прехода. Като че ли много неща се струпаха и не само, че се струпаха, а акумулираха. Понеже всичко ни е наред - започнахме да се избиваме и помежду си", коментира тя.

Проф. Миланова допълни, че през последните 25 години хората са загубили социалната си сигурност и нямат никакво доверие в институциите.

По думите й насилието започва още от ранна детска възраст и няма значение дали децата са обект или свидетели на агресия. Тя уточни, че чуждестранни изследвания показват, че между 17% и 20% от хората са склонни на подобни агресия.

"Като че ли напоследък станахме свидетели на изклучителна толерантност към вербалната агресия и тя не ни прави впечатление. Вербалната агресия е немалка част от тази жестокост, която ни заобикаля", допълни проф. Вихра Миланова.

Според журналистката Милена Нейова в България има оскотяване на обществото на всякакви нива. Преди години нейната баба Емилия Бузова също е била нападната и бита заради жълти стотинки. Месец по-късно е починала в агония от раните си и до ден-днешен няма възмездие за убийството й.

"Случаят във Враца е много по-драстичен, защото става въпрос за едно младо момче, докато баба ми беше доста по-възрастен човек. Там трагедията е още по-голяма - видях как бащата плачеше и обясняваше какво е да затвориш очите на сина си. Такъв ужас не мога да си представя", коментира Нейова.

По думите й хората не очакват и не вярват в справедливия процес и искат саморазправа и линч, което е страшното.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дания, Швеция, Швейцария, Финалндияи Норвегия също са демокрации, но стандартът на живот там е космически и са най-процъфтяващите държави в света.Проблемът не е в демокрацията, а в нас - калпав народ сме.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как обществото да не е мутризирано, след като си избира сомо бухалкаджия да го управлява.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е синдром на прехода, а ЦЕЛ на прехода! Да не бъркаме понятията!
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това заслужавате - това получавате !!!Това заслужавате - това получавате !!!Това заслужавате - това получавате !!!
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари, ... искрено желая комунизма да се върне в България.Вие не сте за демокрация, вие сте за Бой, *** и гръцка музика.Това заслужавате - това получавате !!!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНали "демокрацията" пак вие *** я направихте. И мутрите, и политиците.... всички са "ваши момчета" както казваше бай Цвятко.
16
0
 
14
 
! Отговори
55 преди 8 години
Всичко започна и се поддържа от парламента чрез езика на омразата и сега.Това е съвременен вариант на "Раделяй/народа/ и владей!"Насъскват ни едни други ,за да не виждаме ,че крадат и лъжат.Всичко друго-съд,полиция образование е покварено от липсата на политическа етика и морал.А семейството просто се разпада,вместо да се издига в култ,особено майката,която за мен е нещо свещено!Днес тя е работен ***,***,служебна или частна любовница-незащитена и безпомощна.А тя решава колко деца да
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименпосткомунизъм бяха 90-те години,това вече е липсата на ценности и свободията през демокрацията
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след като може да пребиеш някой и да ти се размине след това повече не вярваш в правосъдието
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДА ИЗПЕРКА ОТ МНОГО ДОБРИЯ ЖИВОТ, КОЙТО НИ ОСИГУРИ ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!!......................Другарю, ... явно в България демокрация няма как да стане.Това което е в момента се нарича "посткомунизъм", но е видно, че със страшна сила си ви тегли назад към комунизма и че до истинска демокрация няма да я докарате.Единственото хубаво нещо, че ние успяхме да се измъкнем на безопасно разстояние на запад и ви гледаме сеира.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДемокрация има на доста места, такова чудо няма... Май не е от демокрацията.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
11 - Предпочиташ соца, когато магазините бяха празни и за виц се влизаше в затвора?
10
7
 
3
 
! Отговори
Пак онзи преди 8 години
Доста народи имаха преход, пък такова чудо няма.Знам ли...Май наистина българският ген е прокажен.От славянска *** и конски *** добро не се получава.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОскОтава някои,не всички
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Периода при така наречения "Бай Тошо"някъкъв златен век за България ли ще наричате.Нали сегашните *** са продължители на неговото дело.Или е по лесно да се каже ,че демокрацията е зло,което съсипва.Спомнете си колко хора безучастно са наблюдавали смъртта на момчето,така са живяли винаги така и ще си отидат от този свят като наблюдаващи.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
клошове колкото по далеч от кИнефа толкова по добър става животане знам що така но е фактПреди живях в Западна Европа сега от няколко години живея в Ав$тралия. Западна Европа е мизерия сравнено с Новия Свят.Ав$тралия 4-та година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% по високи от американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни гори и джунгли, 80 кристални острова повечето между Сидни и Бризбън, рифове, красота
6
1
 
27
 
! Отговори
Teo преди 8 години
Колко процента от младото поколение е чело Изкуството на войната,Под Игото или Клетниците?Колко процента от тях са засадили дърво или помогнали без да искат нещо в замяна?Колко са научени на уважение към по-възрастните? А колко по цял ден слушат чалга и Криско и цъкат на смартфоните?Колко играят GTA или подобните им?А родителите-бързат да се приберат смазани от работа,да ударят една ракия,да попръжнат мизерния живот и хич не им се занимава с младото.Ако не се въведе ред по-лошо ще става, уви!
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе какъв преход ? Това си е превземане на държавата от мутрите и престъпниците! Няма преход има подмяна на нормалните и образовани българи с роми, турци и престъпници.Частна държава на олигарсите с основно образование. Това е България.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гледайте снимки на шуменския шизoфреник на свободна шайба и оскотявайте на воляПовече няма да ви пращам мои снимки нито ще ме четете повече, тук ви трансформират в клошове и аз не се вписвам в стадото на този пробит сайт и съм вече неудобенДовиждане от сидни ав$тралия, живота е прекрасен живейте го и виеп.с. качвам си снимките от ав$тралия по други сайтове далеч от този кeнeф. Оставям ви пълно право да ползвате ника ми както намерите за добре (макар тва надали ще промени вашия бит и култура
3
3
 
12
 
! Отговори
Hitar Petar преди 8 години
И злобата, и надцакването, всякакви депресивни състояния и т.н. са в резултат от ниското заплащане на труда !!!