Семейство и култура – оттам ли идва насилието?

Психолог: Когато децата ни нямат ценности, лесно рушат!
19 яну 2016 21:41, Анисия Иванова
53
Семейство и култура – оттам ли идва насилието?
Архив: Булфото

Когато млад човек стане насилник, причината се търси в семейството и заобикалящата го култура. Това обясни психологът Георги Добринов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. Според него по-лесно в живота е, когато нямаме ценности и рушим - "по-лесно е да чупиш една тухла, отколкото да я направиш".

"Когато има криза, субектите, които се намират в нея, не знаят какви действия да предприемат. Поради тази причина хората, които правят тези актове на насилие, нямат в себе си сигурност. Това по никакъв начин обаче не ги оневинява. За да се стигне до този момент, има много несвършена работа", добави Добринов.

Семейство и култура - оттам се подават ценностите, от които берем плодове. Като възрастни ние даваме много обещания и когато не ги спазваме, децата растат в среда, в която разбират, че правилата важат за някой друг, но не и за тях, обясни Добринов.

Според психолога вижда се една безнаказаност не само на престъпниците, а на всички нива - това е едно заучаване на хората, че има безнаказаност.

Лошото е, че голяма част от младите хора на България растат в среда, в която няма спокойствие, обясни психологът.

Канализирането на енергията, особено в тийнейджърска възраст, е един изключително важен момент за всеки един юноша. Там някъде се къса връзката със семейството и с обществото, добави експертът по сигурността Румен Ралчев. Той коментира и това, че винаги е възможно масовите безредици и контролът върху група хора да бъде изпуснат.

"Когато има масови събирания и особено с цел някаква ескалация, напрежение, което се очаква или вече има - хората сме така устроени, че губим контрола си и има много наблюдения затова. Има данни за хора, които никога не са извършвали нещо нередно, но в такива обстоятелства, повлечени от тълпата и от организаторите правят такива безобразия, че не могат да се познаят", добави Добринов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

5125 гледания   |  Още видео


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактът, че обсъждането на темата прерастна в обидно плюене, говори повече от всичко написано !
Да, факторът семейство е основополагащ, а лошият пример “ражда" два типа индивиди :
1. Такива на които психиката е обременена до живот и имат и винаги ще имат проблем с общуването с околните.
2. Такива, които са отвратени от преживяното и неистово се борят техните семейства да са коренно различни от това в което са израснали.
За съжаление и в двата случая негативите са налице !
36
1
 
3
 
! Отговори
Ася преди 2 години
До Анонимен А аз, не можах и не мога да простя на баща ми, пречупил с авторитарния си и много мръснишки характер, детството и младостта на мен и брат ми. На майка ми - още по-малко мога да простя безхарактерността и неумението да обича, тя просто се подчиняваше, слугуваше, пазеше да не го ядоса, а т.н." КУЛТУРА" на семейни отношения, просто беше насилие, жестокост и агресия,... Е, какви хора излизат от тоя ад? Най-малко - насилници, комплексари с объркани ценности, за цял живот!
35
1
 
4
 
! Отговори
Гимназиста преди 2 години
Спазването на правилата е едно от основните условия, необходими за дадена общност. Но има и други, като вярата, че усилията положени в градивна посока ще сполучат, че ще се стигне до завършек, че ако се случи нещо ще има кой да подкрепи отделния индивид в трудностите. За съжаление в Бг-условията тази вяра липсва. И е нормално да липсва, при положение, че накъдето и да се насочат усилия ще се намери някой да отрича, и да се подиграва. И много хора споделят тази култура, и спират всяко развитие.
34
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 2 години
Нее само до чалгата това са и лъжите преди малко написах една истина за един лъжец и веднага нета ми пада да мисля да споделям и пиша докато се замислят в каква държава живеем какви приятели имаме и кои какво прави зад гърбани в ловеч и кви ненормални лъжи ползва а тия слепилиса теленор не знам ма в ловеч явно са
33
0
 
7
 
! Отговори
От преди 2 години
От твърде многото психолози е това, хората веця нямат ценности , само психолози... Ей на едно време само поп, даскал и кмет. Никакави психорози и как хората са имали ценности.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н "Жена", защо не сте с ника си впрочем?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 42
А вие как мислите? Когато изкарвам хубави пари и си издържам семейството дали жена ми я е гнус да ми дава ракията със салатката като се върна от рабопта или с удоволствия ми я поднася и си налива и тя на нея докато на скарата стане нещо? А децата си пият още соковете..слава богу- само на 8 и 10 годинки са...и не им пречи да си пия ракията с майка им. Така поне забелязвам- не се мусят, не правят физиономиии. Та какво ме питахте, мадам? Пардон, г-не? Пардон г-н Жена?!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 39
Простил съм му отдавна на баща ми! И за майка ми и за психическият тормоз над мен и брат ми! Помогнал ни е доста през годините, н е му се сърдя! Все пак времето лекува. Минаха 25 години оттогава. Иначе не проумявам защо съм егоист, като си пия ракията свъс салатката? Нещо не ви разбирам. Бихте ли ми обяснили?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тео, този е оня с ник Жена. Сега се крие под ник анонимен, а аз му се вързах.
28
0
 
1
 
! Отговори
Тео преди 2 години
До хм...

Не, просто сте банална и след като един-два пъти човек има взимане даване с вас разбира начина ви на действие и е пределно ясно с кой си има работа. Всичко винаги е било едно и също - в теми, свързани с психологията се задава въпрос, като вашата теза е напреки на общественото разбиране и се търси дискусия. От там нататък всичко е ясно - кликове, импресии и прочее. Този пост ми отне точно 2 минути. Хайде със здраве, окуражавам ви - все още има хора, които кълват!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 34
Г-жо разбирам ви интереса да вникнете в моя проблем и да намерите отговор на въпроса откъде идва тази агресия на баща ми, а у неговите деца липсва....Разбирам ви, но не мога да ви помогна с друго освен да съм прям. А аз до тук бях такъв на 100%
Ако имате въпроси, задавайте!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 34
Майка ми я биеше много. От 10 години са разведени, а брат ми е в Германия. Не знам дали бие някоя.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 32
Сега разбрахте/ г-жо. Разбрахте и че пра дядо ми каза за баща ми( неговият внук) Не му се сърдете, човека е луд!
каза го един ден, като двамата с брат ни ни преби от бой на по 12-13 години.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми е злобна жена, а баща ми не мрази никой, той ме биеше защото изпадаша в ярост ако направим бе;ля с брат ми! Биеше и майка ми, а същевременно даваше всичко за нас като материални блага. не ни е лишавал от нищо. Просто пра дядо ми казваше за баща ми: не му се сърдете, човека е луд!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 27
Проследили сте ми постовете вероятно и сте разбрали, че аз децата си не съм ги удрял. Тоест излишно е да ми казвате какво става , ако се напия. Нали? А дядо ми беше най-кроткия човек във фамилията- хрисима душица. аз съм кръстен на неговото име. Баба ми е злобна женица. баща ми се е метнал на нея. Баба ми няма как да го е била баща ми навремето до такава степен, че дядо ми да й го позволи това. Тя беше просто злобен характевр, а не агресивна чрез физически действия. Такива ми ти неща...
22
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 2 години
До до 8

"а това, че не биете физически децата си, не означава, че не ги тормозите психически с пристрастеността си към алкохола. Може да не го осъзнавете. Просто вметка."

Съответната персона прилича по изказ и поведение на една членка на форума от женски род ... равната ... всички, които по-дълго са били тук я знаят. Заядливо същество, с което няма как да се води смислен диалог - животът е твърде кратък за да се занимаваме с индивиди, за които личните терзания са центъра на вселената.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 23
По какъв начин тормозя децата си, като си пия ракията вечер със салатка? Обяснете ми г-не/ г-жо! Много ще съм ви признателен да чуя вашето мнение!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 22
Когато пия- унищожавам само себе си. Когато бия децата си- унищожавам психиката на рода си! Още да обяснявам ли? А защо пия си е идиотски въпрос. Порок го наречи. Все едно да питам ти ако пушиш, защо пушиш, а не спреш цигарите. Аз не пуша. така че ако не вредиш на някой друг- бъди си с пороците, но не пречи на хората!
Това е поуката!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече да се гледа Семейството на Биг Брадър и повече култура от Шоуто на Слави. СЕМ спира Шоуто на Волгин, не спира Шоуто на Слави.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тео. Теооооо...и ти се оказа слаб в мисленето!