"Пентаксим"-ът за бебета безопасен, кълне се Москов

Ваксината отговоряла на всички родни и евро изисквания
Обновена: 20 яну 2016 12:15 | 20 яну 2016 12:14, Веселина Йорданова
58
"Пентаксим"-ът за бебета безопасен, кълне се Москов
Архив: Булфото

Здравният министър Петър Москов увери родителите, че петвалентната ваксина за бебета "Пентаксим" е безопасна.

"Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и ЕС", каза министърът пред журналисти в МС.

Още по темата

Москов отговори на изнесената в последните дни информация в различни електронни медии, че ваксината не отговаря на критериите и прокуратурата ще я спира, като заяви, че това е категорична лъжа. По думите му до края на деня от държавното обвинение също ще направят изявление в тази връзка.

Москов каза още, че това е ваксината, която се използва в най-много европейски държави.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието на хората за децата им", коментира министърът и допълни, че случващото се преминава границата не на политическото, а на човешкото.

Москов посочи, че ваксината е прилагана и ще продължи да бъде прилагана както в предишни години. "Всичко останало е лъжа и аз гарантирам това на българските родители", увери неколкократно той.

По думите му проверката на прокуратурата по анонимни и неанонимни сигнали през цялото време е била съвместна с министерството, за да се удостовери, че изнесената информация не е вярна.

Ваксините от задължителния имунизационен календар са сертифицирани и се прилагат в целия ЕС, каза още той и допълни, че може да обоснове всяка една процедура по доставката.

Министър Москов увери и че ваксината не е забранена за използване, както се твърди.

Той уточни, че другата визирана ваксина – Еувакс, която е против хепатит, стои на склад като резерв на държавата при евентуална бежанска криза. Тя никога не е била част или насочена към това да бъде прилагана на български деца от имунизационния календар. Ние имаме противохепатитна ваксина на явила се на търг фирма в България и тя се прилага, посочи Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наркоман
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да "Пентаксим" е безопасна и се използва в ЕС но произведена от фирмите SANOFI PASTEUR SA, Франция; SANOFI-AVENTIS Zrt., Унгария, а не произведената в Турция "Пентаксим". Произведената в Турция има разрешение само за една от пеете компонента. А относно "Еувакс" от Турция защо изобщо е внесена в България? Сриещо тази ваксина България е изнесла противотуберкулозна ваксина /на бартер/. Кой носи отговорност?
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusВ ЕС може и да не използват. Но ни е сме в БГ. Тук всичко е възможно.
1
3
 
34
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Съмнявам се в ЕС да използват отровните турски ваксини.