Учи мама, за да... мизерстваш с две висши

Сирак инвалид кара месеца със 130 лв., приятели му носят храна
26 яну 2016 10:30,
121
Учи мама, за да... мизерстваш с две висши
Димитър с дипломите си. Снимка: "Монитор"

"Не съм отчаян. Ако съм отчаян, трябва да ходя да ровя по кошовете. Няма да се предам. Има някои хора, които, като ме разберат в какво положение съм, си мислят, че могат да ме унижават. Може и по-зле да стана, но духом няма да падна".

34-годишният Димитър Василев говори с лека усмивка, въпреки крайната мизерия, в която живее. Изоставен е веднага след раждането, но е успял да изучи и висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Допреди около две години е работил на граждански договор и е успявал някак си да се издържа. В момента, в най-големите студове, се е свил в мазе в кооперация зад Духовната семинария и се опитва да изкара месеца с инвалидната си пенсия от 130 лева.

Историята на Димитър е и обичайна, често срещана, но и не съвсем. Още по време на бремеността си майката е пиела лекарства, за да абортира, но бебето е оцеляло.

Димитър е роден с увреждания на ръцете, но и физическите му недъзи не могат да го сломят.

Той не е загубил чувството си за хумор, въпреки студа, глада и липсата на пари. Шегува се сам със себе си и благодари на Бога, че въпреки опитите да бъде махнат, лекарствата не са увредили психиката и мозъка му.

"Добре, че разсъдъкът ми е запазен, че на какви неща съм се нагледал по домовете, не е истина", казва младият мъж пред "Монитор".

От Ардино, където е роден, попада в Дом за деца без родители в селата Широка лъка и Стойките, а после е бил и в Чепеларе. Учил в училище в Смолян. След това сменя още няколко социални заведения, но успява да попадне на свестен директор в средното училище. Успява да завърши Икономическия техникум в Смолян, където се дипломирал по специалността "Мениджмънт и хотелиерство". След това дошъл в Пловдив, където записал висше образование в Университета по хранителни технологии.

Показва две дипломи за висше образование. Първата специалност е "Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати", по която е успял да се дипломира като бакалавър инженер с успех "Много добър" 5.

Второто приложение към дипломата му за висше образование е магистър по специалността "Компютърни системи и технологии".

Дипломите му обаче стоят непотребни. Никой работодател не го иска, казва Димитър. Изпращал е на много фирми автобиографията си, но абсолютно никой не му се е обадил дори за интервю. Предполага, че причина може да е външният му вид.

"Още като видят снимката на CV-то и съм дотам. Абсолютно никой не се интересува какво мога да върша и какво знам. Ще съм доволен дори на граждански договор някъде, за да мога да си стъпя на краката", казва младият въж.

Той успява да оцелява благодарение на приятелите и съучениците си. Един от тях му е предоставил стаичка в приземния етаж на кооперацията, в която живее, като ангажимент на сирака е само да си плаща тока и консумативите. Друг от бившите му съученици през ден му носи храна и буркани със зимнина, а трети успяват да му осигурят поне по един компютър за ремонт в месеца, за да може Митака, както те го наричат, да си купи поне хляб.

"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато бездействаме така ще е, пожарникари-мутри ще ни правят на маймуни за жълти стотинки ще работим. АМА ЩОМ СИ СТОИМ И МЪЛЧИМ ЗНАЧИ СМЕ ДОВОЛНИ-Е ДРУГ НЯМА ДА ДОЙДЕ ДА НИ ОПРАВИ.
11
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана с мантрата "България се топи, няма кой да работи"? Какво стана и с другата мантра, че държавата се грижи да осигури работа на хората с увреждания? Всичко е празни приказки и политика.
10
2
 
51
 
! Отговори
днес преди 8 години
Вземете го да пише статии в днес.бг, ще са на по-високо ниво от сегашните.
9
1
 
27
 
! Отговори
Guntz преди 8 години
Нещата ще се променят, когато ние се променим и престанем да бездействаме.Всичко е в нашите глави!
8
0
 
40
 
! Отговори
дай боже преди 8 години
Добра е публикацията. Дано да се намери работа за този човек, то само с подаяния не става.
7
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много свястно и ученолюбиво момче. Спомените ми за него са, че винаги беше лъчезарен. Не бях чувал за него от както завърших. Натъжих се като разбрах в какво положение е изпаднал. Наистина трябва да му се помогне.
6
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но пък един *** пожарникар управлява цялата държава... друга дебела с...я пък притежава цялата държава, а хората с 2 висши са натикани в ъгъла. И това се прави напълно целенасочено, *** и необразован народ, не пита кой и защо... даваш му 50 лева гласува за престъпници и мутри! България.
5
0
 
32
 
! Отговори
nemam nervi преди 8 години
"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър Василев, чийто телефон е 0885 76 76 18.Read more: news.plovdiv24.bg/613367.html#ixzz3yL2Hp1yu Преди малко четох статията в Пловдив 24
4
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
егати работата.. дано му потръгне на човека.
3
0
 
57
 
! Отговори
abc преди 8 години
Днес.бг дайте малко повече информация за момчето. Хората може да искаме да му помогнем, но не знаем къде е въпросната "кооперация зад Духовната семинария"?
2
1
 
69
 
! Отговори
Йордан преди 8 години
Здравейте,Защо редакцията на Днес.БГ не се опита да намери и даде банковата сметка на този човек и да се опитаме да помогнем! Зима е, -20 градуса! С радост бих помогнал.
1
0
 
58
 
! Отговори
без преди 8 години
Важното е, че Станишев работи в чужбина, да защитава българските интереси., Румен Овч. още се опитва да си преброи мангизите от подкупа, малкия беловлас каратист с жълтата книжка безумства из Парламента, Борисов и Цецко си прибират процентите и всички останали имат ракия и зимнина.