Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?

Образователният министър: Остава и ще пребъде робство
Обновена: 27 яну 2016 16:42 | 27 яну 2016 16:07,
336
Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?
Снимка: архив, Булфото

Ден след като стана ясно, че в учебниците може да пише съвместно съжителство вместо турско робство, просветният министър Тодор Танев застана зад определението робство. 

"Моето лично отношение е, че робство е имало", каза Танев и добави: "Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти".

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", каза още Танев.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

Той обясни и че има различни видове робство. 

"Индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство", беше категоричен още министърът. 

Той обясни, че преди две години, преди една също, Министерството на образованието е поискало от БАН, Великотърновския и Софийския университет да дадат научен отговор дали този период от време е робство. До момента отговор нямало. Танев даде да се разбере, че все пак предстои научна колегия скоро да даде определение.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът. 

Той припомни, че има и трети възможен термин - владичество. 

Министърът беше категоричен, че какъвто и термин да се въведе, няма да позволи нито едно дете да бъде наказано, ако използва "турско робство".

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", каза още Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
6
 
! Отговори
ники преди 8 години
Към Анонимен:Не случайно си АНОНИМЕН! Вероятно те е срам от самия себе си - и си прав! Ти си безроден и безмозъчен. Вероятно и *** се срамува от теб! Вярно е, че българите са имали право да се трудят. Но свобода ли е, или робство да се задължен да плащаш данък на "съжителя" си затова, че насила те е принудил да го нахраниш и да му платиш за изтърканите зъби! Трябва ли *** да ти привеждам и други примери за "щастливото ни съжителство" с кирливите гъжви!!!?
136
0
 
6
 
! Отговори
V преди 8 години
Тоя не го знам ... ама ако ми падне... Колкото и да се опитвате да промивате мозъци... винаги ще има истински българи, а когато настане момента... те ще вземат със себе си колкото могат повече от вас...
135
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робът има само една риза на гърба си и това е цялото му богатсво...Скъпи българи опомнете се, нямало е робство и това е факт....Колкото до изгорените села, според мен всичко е худ,измислица на тогавашните режими...А за предателствата на алчните българи революционери да не говорим...Как не сте спасили Левски,като го разхождали между Ловеч и София само трима заптий....Върху тази тема мислете ,а не за робството
134
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпи сънародници, не призовавайте народа на бунт...По времето на османското владичество, всички права на християнския етнос на територията на империята били запазени и гарантирани от султана..Ето и някой примери...Българите са имали манастири и са строени такива пример Рилския манастир...Самият Левски е бил дякон..Имали са учители и училища, четели,пишели на български..Пример,бащата на Хр.Ботев,даскал Ботю..Имали са чорбаджий,който търгували ,значи притежавали и пари..Когато някой притежава пари и свободата да пътува и да произвежда блага ,значи той НЕ Е РОБ а СВОБОДЕН поданик..Робът има само
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мамка Ви, фашистка! Сталинград за Вас!
132
0
 
7
 
! Отговори
олеле какво доживях! преди 8 години
да се спори имало ли робствое затова сега ще затрият е..в ропа, защото не повярваха и продължават с гладкостението си.ако се бяха заели с въпроса бяха признали г..е 1ноцида, сега щяха да са подготвени, а не да правят сделки с държавата-купувачката-на пет..ро1.лГлупосста никога не се прощава от историята. Защото в живота няма поправителен изпит.
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 152 Терминът робство има и по-широка употреба, свързана с безправие, както и с подчиненост, зависимост. Лишен си от правото на самоопределение като народ, като нация.
130
4
 
16
 
! Отговори
въпроси преди 8 години
Щом е нямало робство къде са големите катедрали като в София и Варна и колко такива има останали от османско време? Щом е нямало робство и българите са имали права, къде са царските дворци в Търново-Царевец? В Плиска и Преслав? Защо са в пълни руини? Българите сами ли са ги разрушили? нали уж са били "свободни", а не роби? как не са си запазили царските дворци и Патриаршията на Царевец? Къде е Патриаршията щом не е имало робство? А защо са наричани "рая" щом не са роби? Какво значи думата рая?
129
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До АнонименНе съм писал ''големи'' а ''нови''. Тъй-като християнски църкви е имало от средновековието. Рилския манастир, Бачковския и пр. Това че до 1830г. християните не сме имали право на черква е по-близо до робство. Дал съм факти, не съм тълкувал нищо.
128
0
 
0
 
! Отговори
WI преди 8 години
До АнонименИзпий си хапчетата веднага
127
1
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До АнонименЗа какво обвинявам руснаците? Каква отговорност им търся? Няма такова нещо. Чети пак.
126
2
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
До Васил ЛевскиЛевски е водил агитация. Нормално е да използва силни думи.
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералес"Големите" църкви вкопани в земята и това, че не са използвали камбаните си в градовете и селата със смесено население, говори, че е "нямало" робство". В свободните държави, където хората не са роби им се забранява категорично да имат високи църкви като Александър Невски и Свети Петър в Рим. И там където няма робство се забранява да се бият камбаните или дори църквите нямат камбани да не дразнят ходжата.
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уважаеми Българи на български всичко е Манипулирано в История на България четете на други езици за да видите къде е разликата
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералесА защо тогава обвинявате руснаците за периода от 1944 до 1989 г? В единия случай казвате не е имало турско управление, защото турците не са управлявали, а османците. Обаче за подобен, аналогичен случай, при това само 50 години, а не 500, търсите отговорност от руснаците, а не от някакви абстрактни съветски граждани? защо в единия случай с турците така, а в другия случай с руснаците наопаки? каква е причината за това различно тълкуване на историята? Може ли някакво логично обяснение?
122
5
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Имало е робство, доказателство за това са големите робски къщи издигнати в Пловдив, Копривщица, Русе, Търново, Мелник и пр. Въпросът е ''какво е робство''. По-скоро трябва да говорим за ''права'' и ''привилегии'' Всичко друго е художествена литература и емоционално-патриотични писма.
121
2
 
5
 
! Отговори
EuGH преди 8 години
Проект Турско робство и Проект Възродителен Процес са дело на Русия , може да се докаже в Европейския Съд стига България да иска да науче Истината
120
1
 
7
 
! Отговори
Васил Левски преди 8 години
06.10.1871 г. Писмо до българин във Влашко."...РОБИ сме и ние българите, и в нашата татковина върлуват турски зулумкяри и еничари. И нашите долини ечат от РОБСКИ охкания и въздишки, но и ние търсим случай да разкъсаме РОБСКИТЕ вериги, да изгоним далече от земята си турските кесиджии, да повдигнем и съберем Храм на правата Свобода, и ..."21.12.1872 г"Ето времето вече наближава да докажем на душмана, че българинът не ще бъде вече РОБ, а свободен"НЯКОЙ ОТ ВАС ЩЕ ОБОРИ ЛИ ВЕЛИКИЯ АПОСТОЛ ЛЕВСКИ?
119
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раята е била зависима, но зависимост и робство са две различни неща. Раята не е била роб, роб е онзи, който няма собственост, той е собственост на някого, докато нашите селяни са имали собствени ниви, дворовете са били пълни с челяд и със стока, притежавали са имоти и са пътували по света. Османската империя се е простирала от Диарбекир до Виена, не е имало никакви граници. Нашият българин е можел да бъде в Букурещ, в Смирна, можел е да отвори дюкян, да развива някакъв занаят, да търгува. Имали сме много богати хора. Идете в Копривщица, погледнете старата част на Пловдив възможно ли е това,
118
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е имало робство в България, бой с камшика и работа до смърт, България щеше да е пълна с пътища, тунели, язовири, земеделие да храни цяла Европа...робски труд като африканските роби