119 хил. престъпления регистрирани у нас през 2015-а

Престъпленията ще спрат, когато има възмездие!
29 яну 2016 20:18, Анисия Иванова
18
119 хил. престъпления регистрирани у нас през 2015-а
Архив: Булфото

През последните години все по-ясна все повече се затвърждава тенденцията на нарастване на видимите престъпления в България. Около това мнение се обединиха зам.-председателят на Българската психиатрична асоциация д-р Емил Грашнов и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. В ефира на Bulgaria ON AIR двамата коментираха криминалните събития от последните седмици.

По думите на Радулов регистрираните престъпления в България през 2015 г. са 119 хил., но броят на извършените обаче е много по-голям. "Според статистиката поне 30% се разкриват, но моето мнение е, че техният процент е дори 50", допълни той.

Още по темата

Чести били случаите на кражба и палежи на автомобили. "От лятото на 2011 г. всяка нощ имаме по няколко палежа на автомобили и тези случаи не се разкриват", поясни Радулов.

Проявата на агресия е част от човешката природа, припомни психологът и добави, че за да се ограничат тези прояви възпитанието трябва да започне още в семейството и училището, в най-ранна възраст. В противен случаи този насилнически модел на поведение ще се предава и на следващите поколения.

Купуването и използването на оръжия за самозащита трябва да бъде уредено с нормативни актове, заяви от д-р  Грашнов. Той настоя, че лицата, които притежават боксове, палки или други подобни оръжия трябва да бъдат санкционирани от закона. В момента продажбата на тези артикули е свободна.

Според проучване на телевизията на "Илиянци" боксове могат да се купаят и за 5 лв., а в някои от оръжейните магазини били изкупени, защото интересът към тях бил много голям.

Изчезването на боксовете от магазините е плод на последните престъпления, които се извършиха с това оръжие, смята бившият главен секретар на МВР.  Той допълни, че "във всички специализирани магазини се продават и много хубави ножове, някои от тях са и тактически оръжия на специалните служби".

"Престъпленията у нас ще спрат, когато има възмездие - заловен и наказан извършител", смята Радулов.

По думите му престъпления като вчерашното в Надежда са от "харесваните убийства, харесвани от статистиката, защото са разкрити".

Според д-р Грашнов в България няма единна база данни на лицата с психични разстройства, което значително би улеснило предотвратяването на случаите на внезапна агресия.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

2781 гледания   |  Още видео


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
разочарован преди 2 години
САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ мвр ОТЧЕТОХА УЖ КИМ СА ПРЕБОРИЛИ ПРЕСТЪПНОСТА Тогава МВР бе госпожа Бъчварова и сега само след месец от стъкмистиката се вижда 119000 ЗА 2015 Г СРЕЩУ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЗА МЕСЕЦ ОТ 2016 Г На половината от тях са убийства.Каква е разликаката от тогава и сега тъй като МВР СИ Е Г-ЖА сТИГА.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Бачварова кои те сложи там където не ти е мястото .
13
1
 
1
 
! Отговори
zakon преди 2 години
napravete proben zakon niakoi vleze li ti v sobstvenosta mozesh da go ubiesh i prestapnosta shte namalee s 99%
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на пресата ,хората е въоръжиха е боксове,
интересно какво поведение копира българина.
11
1
 
4
 
! Отговори
34 преди 2 години
Голям пожар гори на метри от Бойко Борисов в Бургас

Огънят е избухнал в квартал "Акациите" до стадион "Черноморец" на около 300 метра от обновената жп гара, открита от премиера.
10
0
 
10
 
! Отговори
Бакъря преди 2 години
Да,регистрираните са толкова,а нерегистрираните колко мислите че са ?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато прокуратурата не започне да работи нищо няма да се оправи, както и смъртното наказание. Не може по улиците да се разхождат рецидивисти с висящи няколко дела и да се очаква да няма престъпност. Най лошото е, че хора във властта и техните синчета се чувстват спокойни да извършват всякакви престъпление, но ще дойде момент в който хората ще започнат сами да раздават правосъдие и тогава ще настане истински ад.
8
1
 
12
 
! Отговори
Трейн0 преди 2 години
Да се опитваш да обезоръжиш хората във време когато има нарастване на насилието означава, че ти не си загрижен за хората а действаш против техния интерес. Означава че ти искаш да ги контролираш, без да те е грижа за тяхната безопасност. Най-логичното нещо когато има повишено насилие е хората да се въоръжават, както когато има опасност от война хората се въоръжават а не се разоръжават нали? Когато има повишена опасност хората се въоръжават за да гарантират безопасността си и живота си!
7
1
 
14
 
! Отговори
Трейн преди 2 години
Дори да се опитат да забранят дори и най-нелепите оръжия като боксове и ножове, това няма да намали престъпността. Първо защото престъпниците не се съобразяват със забраните а само почтените хора - така пак ще се обезоръжат обикновените хора а не престъпниците и второ защото дори предмети от бита като шила и инструменти могат да се използват като оръжия. Проблема не са оръжията а липсата на справедливост която кара хората сами да решават проблемите си.
6
2
 
18
 
! Отговори
Трейн преди 2 години
Аз съм на мнение, че е по-добре българите масово да са въоръжени с най-модерно военно оръжие и да няма полиция, отколкото да има наплашена от оръжията полиция която предпочита никой да няма оръжия и да остави хората беззащитни пред престъпниците и която не може нищо да направи за предотвратяване на престъпленията. Престъпления се предотвратяват само като има въоръжени граждани на място които с оръжията си предотвратяват престъплението, полицията идва когато всичко е свършило да прибере труповете
5
2
 
8
 
! Отговори
Трейн преди 2 години
Тоест този страх, тази параноя произтича от страха на престъпниците от мисълта техните жертви да са въоръжени и да могат да окажат съпротива. Тази параноя на престъпниците от съветските служби - НКВД и така нататък е преминала и в нашата полиция. При едно демократично общество такава нагласа трябва да бъде изличена. Изследвания категорично показват, че там където режима за носене на оръжия масово е най-облекчен престъпления почти няма. Там където народа е обезоръжен престъпността е масова!
4
2
 
13
 
! Отговори
Трейн преди 2 години
Аз съм го обяснявал това и преди - полицията у нас е пряк наследник на комунистическата милиция и съветските тайни служби които са отговорни за масови геноциди. Параноята на полицията някой друг да притежава оръжия освен тях, дори и най-тъпите такива идва от страха на съветските служби извършващи геноцид над хората да не би тези хора да могат да се защитят от тях и те да не могат да ги изпратят в концентрационни лагери и да ги убиват безнаказано и без съпротива.
3
2
 
12
 
! Отговори
Трейн преди 2 години
Аман от страхливци и п@р@ноици боящи се от оръжия. Проблема не е в оръжията! Може взривове да се направят с подръчни материали от магазините! Някой може да пострада и от макетно ножче! Когато в Азия забранявали оръжията на поробеното население, то преустроило земеделски сечива в оръжия. Проблема не са оръжията, масово българите трябва да са въоръжени и то не с боксове и ножове, нито с архаични пистолети а със съвременни военни оръжия като автомати!
2
1
 
10
 
! Отговори
Плащаш и за кво? преди 2 години
Тихо Не Болтайте!!! Заплашвате Нац. Сигуртост на Татарстан... министърката социографката ще ми проследи ий пи.. и ще има "СРС Гейт" Родната милиция ви пази!!! Туй е ПРОСТОТИЯ И НЕКАДЪРНОСТ!!!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО Е ТОВА Е ДЪРЖАВА-МЕЧТА КАК ДА НЕ ИСКАШ ДА ОСТАРЕЕШ ТУК ЕСТЕСТВЕНО АКО ОЦЕЛЕЕШ.