119 хил. престъпления регистрирани у нас през 2015-а

Престъпленията ще спрат, когато има възмездие!
29 яну 2016 20:18, Анисия Иванова
18
119 хил. престъпления регистрирани у нас през 2015-а
Архив: Булфото

През последните години все по-ясна все повече се затвърждава тенденцията на нарастване на видимите престъпления в България. Около това мнение се обединиха зам.-председателят на Българската психиатрична асоциация д-р Емил Грашнов и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. В ефира на Bulgaria ON AIR двамата коментираха криминалните събития от последните седмици.

По думите на Радулов регистрираните престъпления в България през 2015 г. са 119 хил., но броят на извършените обаче е много по-голям. "Според статистиката поне 30% се разкриват, но моето мнение е, че техният процент е дори 50", допълни той.

Още по темата

Чести били случаите на кражба и палежи на автомобили. "От лятото на 2011 г. всяка нощ имаме по няколко палежа на автомобили и тези случаи не се разкриват", поясни Радулов.

Проявата на агресия е част от човешката природа, припомни психологът и добави, че за да се ограничат тези прояви възпитанието трябва да започне още в семейството и училището, в най-ранна възраст. В противен случаи този насилнически модел на поведение ще се предава и на следващите поколения.

Купуването и използването на оръжия за самозащита трябва да бъде уредено с нормативни актове, заяви от д-р  Грашнов. Той настоя, че лицата, които притежават боксове, палки или други подобни оръжия трябва да бъдат санкционирани от закона. В момента продажбата на тези артикули е свободна.

Според проучване на телевизията на "Илиянци" боксове могат да се купаят и за 5 лв., а в някои от оръжейните магазини били изкупени, защото интересът към тях бил много голям.

Изчезването на боксовете от магазините е плод на последните престъпления, които се извършиха с това оръжие, смята бившият главен секретар на МВР.  Той допълни, че "във всички специализирани магазини се продават и много хубави ножове, някои от тях са и тактически оръжия на специалните служби".

"Престъпленията у нас ще спрат, когато има възмездие - заловен и наказан извършител", смята Радулов.

По думите му престъпления като вчерашното в Надежда са от "харесваните убийства, харесвани от статистиката, защото са разкрити".

Според д-р Грашнов в България няма единна база данни на лицата с психични разстройства, което значително би улеснило предотвратяването на случаите на внезапна агресия.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
разочарован преди 8 години
САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ мвр ОТЧЕТОХА УЖ КИМ СА ПРЕБОРИЛИ ПРЕСТЪПНОСТА Тогава МВР бе госпожа Бъчварова и сега само след месец от стъкмистиката се вижда 119000 ЗА 2015 Г СРЕЩУ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЗА МЕСЕЦ ОТ 2016 Г На половината от тях са убийства.Каква е разликаката от тогава и сега тъй като МВР СИ Е Г-ЖА сТИГА.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех Бачварова кои те сложи там където не ти е мястото .
13
1
 
1
 
! Отговори
zakon преди 8 години
napravete proben zakon niakoi vleze li ti v sobstvenosta mozesh da go ubiesh i prestapnosta shte namalee s 99%
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарение на пресата ,хората е въоръжиха е боксове,интересно какво поведение копира българина.
11
1
 
4
 
! Отговори
34 преди 8 години
Голям пожар гори на метри от Бойко Борисов в Бургас Огънят е избухнал в квартал "Акациите" до стадион "Черноморец" на около 300 метра от обновената жп гара, открита от премиера.
10
0
 
10
 
! Отговори
Бакъря преди 8 години
Да,регистрираните са толкова,а нерегистрираните колко мислите че са ?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато прокуратурата не започне да работи нищо няма да се оправи, както и смъртното наказание. Не може по улиците да се разхождат рецидивисти с висящи няколко дела и да се очаква да няма престъпност. Най лошото е, че хора във властта и техните синчета се чувстват спокойни да извършват всякакви престъпление, но ще дойде момент в който хората ще започнат сами да раздават правосъдие и тогава ще настане истински ад.
8
1
 
12
 
! Отговори
Трейн0 преди 8 години
Да се опитваш да обезоръжиш хората във време когато има нарастване на насилието означава, че ти не си загрижен за хората а действаш против техния интерес. Означава че ти искаш да ги контролираш, без да те е грижа за тяхната безопасност. Най-логичното нещо когато има повишено насилие е хората да се въоръжават, както когато има опасност от война хората се въоръжават а не се разоръжават нали? Когато има повишена опасност хората се въоръжават за да гарантират безопасността си и живота си!
7
1
 
14
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
Дори да се опитат да забранят дори и най-нелепите оръжия като боксове и ножове, това няма да намали престъпността. Първо защото престъпниците не се съобразяват със забраните а само почтените хора - така пак ще се обезоръжат обикновените хора а не престъпниците и второ защото дори предмети от бита като шила и инструменти могат да се използват като оръжия. Проблема не са оръжията а липсата на справедливост която кара хората сами да решават проблемите си.
6
2
 
18
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
Аз съм на мнение, че е по-добре българите масово да са въоръжени с най-модерно военно оръжие и да няма полиция, отколкото да има наплашена от оръжията полиция която предпочита никой да няма оръжия и да остави хората беззащитни пред престъпниците и която не може нищо да направи за предотвратяване на престъпленията. Престъпления се предотвратяват само като има въоръжени граждани на място които с оръжията си предотвратяват престъплението, полицията идва когато всичко е свършило да прибере труповете
5
2
 
8
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
Тоест този страх, тази параноя произтича от страха на престъпниците от мисълта техните жертви да са въоръжени и да могат да окажат съпротива. Тази параноя на престъпниците от съветските служби - НКВД и така нататък е преминала и в нашата полиция. При едно демократично общество такава нагласа трябва да бъде изличена. Изследвания категорично показват, че там където режима за носене на оръжия масово е най-облекчен престъпления почти няма. Там където народа е обезоръжен престъпността е масова!
4
2
 
13
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
Аз съм го обяснявал това и преди - полицията у нас е пряк наследник на комунистическата милиция и съветските тайни служби които са отговорни за масови геноциди. Параноята на полицията някой друг да притежава оръжия освен тях, дори и най-тъпите такива идва от страха на съветските служби извършващи геноцид над хората да не би тези хора да могат да се защитят от тях и те да не могат да ги изпратят в концентрационни лагери и да ги убиват безнаказано и без съпротива.
3
2
 
12
 
! Отговори
Трейн преди 8 години
Аман от страхливци и п***р***ноици боящи се от оръжия. Проблема не е в оръжията! Може взривове да се направят с подръчни материали от магазините! Някой може да пострада и от макетно ножче! Когато в Азия забранявали оръжията на поробеното население, то преустроило земеделски сечива в оръжия. Проблема не са оръжията, масово българите трябва да са въоръжени и то не с боксове и ножове, нито с архаични пистолети а със съвременни военни оръжия като автомати!
2
1
 
10
 
! Отговори
Плащаш и за кво? преди 8 години
Тихо Не Болтайте!!! Заплашвате Нац. Сигуртост на Татарстан... министърката социографката ще ми проследи ий пи.. и ще има "СРС Гейт" Родната милиция ви пази!!! Туй е ПРОСТОТИЯ И НЕКАДЪРНОСТ!!!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО Е ТОВА Е ДЪРЖАВА-МЕЧТА КАК ДА НЕ ИСКАШ ДА ОСТАРЕЕШ ТУК ЕСТЕСТВЕНО АКО ОЦЕЛЕЕШ.