Електронната ни идентичност ще ни струва близо 600 млн. лв.

МВР обяви обществена поръчка за новите документи
31 яну 2016 19:24,
79
Електронната ни идентичност ще ни струва близо 600 млн. лв.
Снимка: МВР

Внушителната сума от над 581 млн. лв. вади държавата, за да въведе електронната идентификация на гражданите наред с традиционните лични карти, съобщава вестник Монитор.

Въвеждането на е-самоличността е залегнала в специално написан от МС нов закон, който депутатите приеха вече на първо четене и който предвижда тя да може да се активира чрез различни носители - документи за самоличност с чип, банкови карти с чип, други смарт карти и дори мобилни устройства. Сега МВР е обявило обществена поръчка за изграждане на цялостна инфраструктура за електронна идентификация, с която според вътрешния министър Румяна Бъчварова се отваря вратата и към електронното управление.

С огромната сума, заложена в търга, ще се покриват разходите за издаване на традиционни документи, както и последващото плавно преминаване към е-самоличност. "Предвижда се да бъде въведено издаването на нов тип лична карта, която освен сегашните данни, трябва да съдържа и електронен носител с данни за електронна идентификация", се уточнява в документацията. Срокът за изпълнение пък е 11 години.

В обществената поръчка е заложено извършването на куп дейности, сред които проектиране и строителство на многофункционална сграда или няколко такива със съответната инфраструктура, съответния хардуер и софтуер, както и консултантски услуги в рамките на 1000 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Къртят преди 8 години
Тия много яко ни *, не стига, че сега им даваме 600 млн да въведат тая глупост,по 85лв от човек т.е. да си построят всичко с нашите пари (като тук не включвам и милионите които ще приберат тия и ония под масата) ами след това като стане време да си сменяме личните карти ще ни искат и по един 50-ак за смяната което на 7 млн прави 350 млн в джобчето. Демек ще дадем на някого 1 млрд лева да си направи офиси, инфраструктура и т.н. за да ни изкара по една лична карта. Мнооооого яко И АЗ ИСКАМ !
46
0
 
9
 
! Отговори
УХА преди 8 години
ЗА ДА ВИ СЕ ПРИСМИВА ЦЯЛ СВЯТ ..БЪЛГАРИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪС СИГНАЛНИ ЛАМПИ И КУКУВИЧКИ НА ГЛАВИТЕ..ОТДАЛЕЧЕ ДА НИ РАЗПОЗНАВАТ.ЗАЩОТО ПО ТЪРПЕЛИВИ ОТ НАС НЯМАА.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът е натоварен с такива данъци и такси, с такива цени за осветление, отопление и вода, че дори да се види с малко повече пари, те веднага изчезват в зиналата паст на ненаситната държава - ламя.
44
1
 
15
 
! Отговори
Азармо преди 8 години
Докато врякате за триците не виждате брашното - недоносеният Европейски Ужсъюз ще се разпадне или поне няма да съществува в този си вид, те нови карти щели да издават!
43
1
 
26
 
! Отговори
ии преди 8 години
Нещо аз не разбирам явно.600 милиона вади държавата да кажем че сме 6 милиона то следва че един паспорт ще ни излезе по 100 лв на държавата, но както знаем ние плашаме тази сума като отидем да си извадим нови документи ... въпроса е а за какво плаща държавата?
42
1
 
20
 
! Отговори
ME преди 8 години
Днес 600 млн за чипове в личните карти, скоро 2 млрд за чип под кожата и ставаме тотални роби ! Много сме заспали, зимният сън на мечката е нищо в сравнение с нашето...
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някой хора дори и лични карти нямат Протест!!!
40
1
 
32
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 8 години
Тез 600 милиона ще ги платим отново ние, народа! Защото като отидем да си изкараме нова лична карта, от паспортното бюро ни казват, че ни струва X пари! И защо са тез нови лични карти, като до сега ги сменяха няколко пъти! Понеже имаме пари и можем да си го позволим ли?! Само заради тази глупост трябва да падат глави, а то какво?! 600 милиона лева.... Боже, то за тази сума какво ли не ще се направи! Протест , народе , там пред народното събрание!
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 11 г. тази технология ще бъде излишна.
38
1
 
45
 
! Отговори
Tral преди 8 години
Още 2008 година , като представител на АГФА им предлагахме лична карта с безконтактен чип и фото(не принтирана) снимка. Машината ни правееше 1700 карти на час, но те си врътнаха далаверата със Сименс(дето не можеха 1700 карти за седмица да издадат) и гушнаха 20 милиона подкуп. И сега ще си нагодят конкурса за някоя тяхна фирма, която даде повече под масата, а народа ще си плати пак като поп.
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе важното е да има лапачка за тиквениците..
36
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 48Та няма само за Путин да трупаме?
35
4
 
20
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
БПРИСОВИЯ,ЩЕ КРЪЩАВАШ ЛИ ВНуКА СИ?НАЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ЗАБРАНИ КРЪЩЕНИЯТА ЩЕ НАРУШАВАШ ЗАКОНА ИЛИ ЩЕ ГО ОБРЯЗВАШ ЗА ДА НЕ НАРУШИШ ЗАКОНА?ЩЕ ВЗИМАШ ЛИ ОТПЕЧАТАЦИ ЩЕ СЛЕДИШ ЛИ НЕВИННИ ХОРА?
34
1
 
21
 
! Отговори
mathur преди 8 години
До тиквата ОТ БАНКЯЧестито , дано не толкова крадлив като дедо си....да му направиш една охранителна фирмичка да има кого да бият...
33
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На картата ми пише : "Валидна до" и докато не и изтече валидността никой неможе да ме накара да я сменя. Ще има жалби до административен съд.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееее ТИКВАТА УДАРИ ДЖАКПОТА !!!!
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За по-лесно смятане защо да не е 1 милиард?А за каква електронна идентичност,след като в Европа спокойно нахлуха над милион ***..с две думи ала бала
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сименс знае как се работи с продажни политици.
29
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
25 години ни сменят паспорти ,,карти ,,, а те са незаменими ДОКОГА .И *** все още места където тия *** могат да направят К А Р И Е РА ,със г а р а н ц и я поне 5 год.ОМРЪЗНА МИ стига вече малко и нещастно глупаво човече не се подигравай п о в е ч е
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"специално написан от МС нов закон, който депутатите приеха вече на първо четене" Не че някой се съмнява в това, какви закони се гласуват и прегласуват в парламента, но поне да стане ясно за пореден път, къде има мнозинство в гласуването и къде проблеми. Предполагам тези "златни" лични карти ще се изработват от фирмата "победител" в конкурса по ЗОП, която фирма случайно "няма" нищо общо с Делян Пеевски. Толкова сте прозрачни в простотиите си че чам и се гади от вас господа НЕуважаеми депутати.