Електронната ни идентичност ще ни струва близо 600 млн. лв.

МВР обяви обществена поръчка за новите документи
31 яну 2016 19:24,
79
Електронната ни идентичност ще ни струва близо 600 млн. лв.
Снимка: МВР

Внушителната сума от над 581 млн. лв. вади държавата, за да въведе електронната идентификация на гражданите наред с традиционните лични карти, съобщава вестник Монитор.

Въвеждането на е-самоличността е залегнала в специално написан от МС нов закон, който депутатите приеха вече на първо четене и който предвижда тя да може да се активира чрез различни носители - документи за самоличност с чип, банкови карти с чип, други смарт карти и дори мобилни устройства. Сега МВР е обявило обществена поръчка за изграждане на цялостна инфраструктура за електронна идентификация, с която според вътрешния министър Румяна Бъчварова се отваря вратата и към електронното управление.

С огромната сума, заложена в търга, ще се покриват разходите за издаване на традиционни документи, както и последващото плавно преминаване към е-самоличност. "Предвижда се да бъде въведено издаването на нов тип лична карта, която освен сегашните данни, трябва да съдържа и електронен носител с данни за електронна идентификация", се уточнява в документацията. Срокът за изпълнение пък е 11 години.

В обществената поръчка е заложено извършването на куп дейности, сред които проектиране и строителство на многофункционална сграда или няколко такива със съответната инфраструктура, съответния хардуер и софтуер, както и консултантски услуги в рамките на 1000 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма пари за заплати,осигуровки и тн... Ама за мвр и такива глупоати има а....
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната крупна далавера, си подготвиха "образцовите" от ГЕРБ!Всеки няколко години измислиха да ни стрижат за нов вид лични документи!Освен това, заради документите ще си строят згради, може би ще си купят и луксозни коли, а някои ще успеят да отмъкнат и за имоти в чужбина.И тези e-документи са поредната стъпка към масово следене и контролиране на електората, за да се задуши и последния признак за някаква демокрация и свобода тук. Не искам такива документи!Да платят подслушвачите не народа
25
2
 
46
 
! Отговори
me преди 8 години
Пак ли нови документи?! Че нали преди няколко години пак бяха нови, биометрични, поръчки, ала бала. Сега пък електронни. Ми аз пък не искам електронно гласуване или управление и не желая личната ми карта да има чип, така че в момента в който я откраднат да могат да ми източат и малкото спестявания. Айде няма нужда.
24
1
 
30
 
! Отговори
Булгаристанец преди 8 години
Явно ГЕРБерите са открили начин да си вземат парите на оня свят. Ама не искат да споделят опит с простолюдието.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или са решили на нас да ни ги пробутат тези разходи 100 лв лична карта.85,71 предварителни разходи и 14,29 административни разходи.
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
600 милионна горе долу стигат за това на цяла европа не само на българия.Ако правиме личните карти на цяла европа няма лошо.Но ако говорите само за българия .............600 /7=85,7 струва на държавата моята лична карта .Защо ми взимат пари след това.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямо крадене ще падне!!
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че то много евтино бе,1млн. за ел.идентичност 599 млн.у джоба.
19
2
 
41
 
! Отговори
Един там преди 8 години
Сама по себе си електронната лична карта е хубаво нещо, защото ще пести много време, но всеки случай това далеч не струва 600млн. лв. Та една Естония за има няма 300млн. лв. изгради цяло електронно управление, а ние до момента каквото сме дали за e-stuff е много над тази сума и нямаме нищичко. Голямо е лапането и това си е...
18
2
 
31
 
! Отговори
Easy Credit преди 8 години
Тази карта с реални данни ли е, че да и пуснем един бърз кредит на дамата?
17
2
 
29
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Някъде в Библията е писано, че всеки ще носи" числото на звяра". Имаме си ЕГН. Сега отново държавата /звяра/ ще издои от всеки по някой-друг лев за нови лични карти.А тия пари, дето са написани по-горе, най-вероятно вече са "разпределени" много точно!!!
16
3
 
32
 
! Отговори
! преди 8 години
Диктуват им от вън какво да правят за да ни изнудват по лесно,обаче наште корумпета с тази сума се оляха!
15
2
 
22
 
! Отговори
ТИХО преди 8 години
НИЕ СМЕ КУЧА МАРКА И НА ТАЯ ИЗМИШЛЬОТИНА ША ОБЪРНЕМ СОФТУЕРА..
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го бяхте въвели на предната смяна на паспортите!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добрата новина е, че енергетиката няма да загине, за тези джаджи трябва електричество.
12
2
 
37
 
! Отговори
ined преди 8 години
Супер Наглите след като окрадоха всичко що може да се открадне, се изхитриха да крадат и от бъдещето на децата ни. Вземат заем за милиарди и си го разпределят помежду си, а после ние и децата ни ще трябва да го плащаме.
11
1
 
22
 
! Отговори
///// преди 8 години
Terminal 2 e otvoren vse o6te
10
1
 
33
 
! Отговори
сс преди 8 години
за друго няма пари за тази простотия има полвин милярд, що щото някой трябва да усвой парите пък и да свършат работата на ЦРУ за контрол на все още останалите хора в БГ
9
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
600 милиона лева!?!?!?!?!!?!?!?!?!? Индийската космическа програма е по-евтина бе алооооооу!?
8
1
 
27
 
! Отговори
нЕма край преди 8 години
Поредната лапаница е за това властта е сладко нещо.